Anasayfa Video Carraro Flexi 121D Katlanır Bisiklet İncelemesi

Carraro Flexi 121D Katlanır Bisiklet İncelemesi

Katlanır bisikletler, hem bisikletiyle seyahat etmek isteyenler, hem de evinde bisiklet koyacak yeri olmayanlar için düşünülmüş bir bisiklet türüdür. Bu incelememizde bu türden olan Carraro Flexi 121 D modeline yakından bakıyoruz.

Katlanır bisikletler en iyisidir deyip işin içinden çıkamayız tabii ki, normal bisikletlere oranla götürüleri var elbette. Örneğin oturuş pozisyonu uzun süreli kullanıma pek müsait değil. Arazide kullanım ya da asfaltta hız yapmak için de en iyi bisiklet türü oldukları söylenemez. Ancak eğer depolama alanınız kısıtlıysa ya da tatile otobüsle giderken bisikletinizi de götürmek istiyorsanız, katlanır bisikletlerin getirileri, götürülerinden daha fazla.

Carraro’nun Flexi serisi katlanır bisikletleri uzunca bir süredir piyasada. Bendeki 2019 modeli ve neredeyse 1 yıldır kullanıyorum. Carraro’yu almadan önce Tern marka 7 vitesli bir katlanır bisikletim vardı. Ondan önce de B.twin RockRider 560 dağ bisikleti kullanıyordum.

Vites sayısı ve yokuş çıkma performansı

Bugün piyasaya baktığınızda Tern ve Dahon gibi en tanınmış katlanır bisiklet markalarının çoğu 6, 7 bilemediniz 8 vitesli modellere sahip. Bunun sebebi katlanır bisikletlerin varsayılan kullanıcı profilinin şehirli, beyaz yakalı kitle olması. Binicilerinin bu bisikletleri şehir içinde, asfalt üzerinde işten eve, evden işe ya da haftasonu sahil kenarında birkaç kilometre sürecekleri varsayılıyor.

Bu doğru bir varsayım olsa da, azımsanamayacak ölçüde bir kitle bu bisikletlerle doğaya kaçamak yapmak da istiyor. Çünkü katlanabilir bisikletler kolaylıkla arabanın bagajına veya otobüse, trene koyulup uzaklara götürülebiliyor. Çalışan şehirli insanın uzaklara bisiklet turları düzenleyecek boş birkaç haftası yok, sadece cumartesi ve pazarı var. Dolayısıyla insan otogardan bisikletini otobüse yükleyip, Bolu’da inip Yedigöller’de doğa içinde bisikletini sürüp, kamp yapıp, pazar akşamı yine otobüsle geri dönmek istiyor.

Carraro Flexi 121D Dişli

Ancak gelin görün ki 6, 7 ve 8 vitesli katlanır bisikletler bu gibi yerlerdeki yokuşları çıkma konusunda çok kötüler. Decathlon’un markası olan B.twin’in katlanır bisikletleri de keza böyle. Hepsi 6, 7 vitesli modellerden oluşuyor. Carraro bu noktada piyasadaki boşluğu görüp 21 vitesli Flexi 121 modelini yaratmış.

Bizim ülkemizin coğrafyası malum, mesela Hollanda gibi dümdüz değiliz. O sebeple yer yer şehir içinde bile 6, 7 vitesli bisikletlerle sıkıntı yaşayabilirsiniz. 21 vitesli Carraro Flexi’yi birinci vitese aldığınızda dağ bisikleti gibi yokuş tırmanış performansı elde ediyorsunuz. Dolayısıyla elinizde İsveç çakısı gibi her duruma adapte olabilen, yani istendiğinde arazilerde, kısa bisiklet turlarında kullanılabilen bir şehir bisikleti oluyor.

Mekanik disk fren mi, V fren mi?

Bu model 121D olarak adlandırılıyor, D’nin anlamı ise mekanik disk frenli model demek. Düz 121 alırsanız V frenli oluyor ve bunun fiyatı birkaç yüz lira daha ucuz. Disk frene arıza yaptığında müdahale etmesi ve değiştirmesi biraz daha zor. Ancak yağışlı havalarda bile daha iyi frenleme için disk fren tercih edilmesini öneriyorum.

Carraro Flexi 121D Disk Fren

Katlama mekanizması oldukça kolay ve güvenilir. Bisikleti taşınabilir ve düşük profilli hale getirmek için birden çok katlama noktası var. Bunların en belirgini kadroyu ortadan ikiye katlamaya yarayan kısım. Buna ek olarak gidon borusunu katlayıp bisikletin yüksekliğini düşürebiliyorsunuz. Bu ikisi yolda kendi kendine açılmaması için kilitlere sahipler.

Carraro Flexi 121D Katlama

Bunlara ek olarak pedalları katlayıp, bisikletin genişliğini azaltabiliyorsunuz. Ayrıca sele borusunu yerinden çıkarıp yüksekliği daha da düşürebiliyorsunuz. Bisiklet bu şekilde katlandığında, araç sürücülerinin gözüne korkutucu görünmediği için otostop çekerken bile sıkıntı yaşamadım.

Vites ve lastikler

Ön ve arka viteslerde Shimano’nun Tourney Serisi’nden TY300 ve TY510 kullanıldığını görmekteyiz. Arka vitese baktığınızda alçaklığı biraz endişe uyandırıcı görünebilir, ancak çok derin çamurlara girmediğiniz sürece bir risk teşkil etmiyor. Vites kolları çevirmeli yapıda ve erişmesi oldukça rahat.

Bu bisikletin yokuş çıkma performansını bu kadar iyi yapan parçalara, arka dişlilere ve krank takımına değinmek istiyorum biraz da. Arka dişlinin modeli Shimano TZ500 ve 14 en düşük ve 28 en yüksek diş sayısına sahip. Krank takımının da sırasıyla 48, 38 ve 28 dişe sahip olduğunu görüyoruz. Klasik 7 vitesli bir katlanır bisiklette size yokuş çıkartmayan kısım 52 dişli tek kranktır. Flexi’de bunun istendiğinde 28’e kadar düşebilmesi sağlanmış.

Carraro Flexi 121D Arka Aktarıcı

Yokuş çıkabilmek için siz vitesi bire aldığınızda, bisikletin yaptığı şey krank takımındaki diş sayısını olabildiğince düşüğe, arka dişliyi de olabildiğince yükseğe çıkarmaktır.

Bu bisiklet 20×1.75 ölçüde lastiklere sahip. Birlikte gelen lastiklerin dişleri daha çok asfalt gibi düz zeminlerde kullanılmaya müsait. Hız yapması için üretilen yol bisikleti tekerleri daha az çıkıntıya, arazide iyi tutuş sağlaması için üretilen dağ bisikleti tekerleri de çok sayıda dişe sahip olur. Bu teker ise ikisinin ortası bir tasarıma sahip.

Ergonomi ve çantalar

Bu bisikletin sevdiğim bir başka yönü de kişiye göre özelleştirilebilir yapıda olması. Ailenizden farklı kişilerin kullanabilmesi için oldukça müsait bir bisiklet, çünkü hem sele yüksekliği, hem de gidon yüksekliği ayarlanabiliyor.

Bu bisiklette Selle Royal markasının bir selesi kullanılmış ve kısa süreli kullanımda konforlu bir sürüş sunsa da, birkaç saatten sonra ağrılara sebep oluyor. Bu sebeple “memory foam” bir dış sele kaplaması ile kullanılmasını öneriyorum.

Carraro Flexi 121D Yolda

Ben ara sıra hafta sonunu kapsayan kısa bisiklet turlarına çıkmayı seviyorum. Bu amaçla edindiğin 2 küçük bagaj çantasını Flexi 121’e sorunsuz uydurabildim. Bagajı çantalar için biraz daha yüksek yapılabilirmiş. Ancak bu şekilde yüklenmenin bir sıkıntısı da, ağırlık merkezini bisikletin arkasına kaydırmak. Bu yüzden arka yüklüyken dik yokuşlarda bisikletin önü kalkabiliyor.

Bu sebeple tur amaçlı kullanacaksanız öne bir sepet takmanızı ve yükün bir kısmını önde taşımanızı öneriyorum. Carraro Flexi 121’in önünde Dahon bisikletlerde görülen 3 noktalı adaptör montaj noktası var. Buraya takacağınız montaj adaptörlerinin diğer ucuna sepet veya çanta taşıyıcı gibi parçalar takabiliyorsunuz. Ancak bu adaptör Dahon’un patentli teknolojisi olduğu için sadece Dahon marka parçalar takabiliyorsunuz ve onların fiyatı da oldukça yüksek. Örneğin adaptör ve sepet kombosunun fiyatı 500 lira civarında.

Sonuç Değerlendirmesi

Carraro Flexi 121D, 2.400 TL fiyatıyla Tern ya da Dahon gibi markalara göre oldukça rekabetçi kalıyor. 21 vites ve disk fren gibi rakiplerinde olmayan özellikleriyle katlanır bisiklet pazarında oldukça cazip bir seçenek olduğu söylenebilir.