Anasayfa Haber Bülten Intel, Thunderbolt 4 Bağlantısını Kullanıma Sunuyor

Intel, Thunderbolt 4 Bağlantısını Kullanıma Sunuyor

Thunderbolt 4 Intel 8000

Intel, yeni nesil Thunderbolt 4 hakkında yeni ayrıntıları açıkladı. Yeni evrensel kablo bağlantı çözümü genişletilmiş özellikleriyle dikkat çekiyor.

Intel , Thunderbolt 4 girişinin yaygın hale gelmesini amaçlıyor. USB isimlendirmesindeki 5 Gbps, 10 Gbps, 20 Gbps ve nihayet USB 4 ile birlikte 40 Gbps olarak pek çok alt model var. Firma yeni Thunderbolt 4 standardı ile birlikte kullanıcıların kablo ve portlara bakarken çok daha kolay karar verebileceğini aktarıyor.

Yeni giriş için bazı sertifikalar sunan Intel, portların kullanılabileceği pek çok farklı nokta sunuyor. Peki kullanıma nasıl girecek? Intel’in Thunderbolt 4’ü ilk kez entegre edecek ürün ise “Tiger Lake” adlı mobil PC işlemcileri olacak. Intel ayrıca yüzlerce cihazla uyumlu Thunderbolt 4 denetleyici 8000 serisini de duyurdu.

Hız olarak 40 Gbps aslında USB 4.0’dan farklı değil ancak görüntü, güç ve veri aktarımı birlikte yapan bu teknolojilerde esas mesele standartlarda. Aksesuarlar için USB 4.0’da minimum port gücü 7.5 Watt ama TB4’te bu değer 15 Watt olarak belirlenmiş. Standart olarak 2 adet 4K ekran çıkışı ya da tek 8K monitör bağlantısı desteklenmek zorunda. PCIe üzerinden minimum 32 Gbps verebilmesi gerekiyor ve Intel VT -d tabanlı DMA korumasını desteklemeli. Ayrıca bütün bilgisayar, aksesuar ve kablolar sertifikalı olmak zorunda.

TB4 ile birlikte tasarlanan laptoplarda en az bir portun da 100 Watt altı güç tüketen modeller için cihazın şarjında kullanılabilmesi gerekecek. Bu da Ultrabook ve günlük kullanım için tasarlanan bilgisayarlarda TB4 olması durumunda bize şarj esnekliği sağlayacak.

Intel sitesinde paylaşılan bir görsel de cevapladığı kadar bizim için soru kaynağı oldu:
Tabloda USB 4.0’ın maksimum performansı için 20 Gb/s yazılmış, oysa daha önce paylaşılan bilgilere göre USB 4.0 da Thunderbolt 3 teknolojilerini ve hızını içerecekti. Gelecek haberlerimizde bu konu üzerinde duracağız. Şimdilik bize ulaşan basın bülteninden Intel’in açıklamalarını paylaşıyoruz.

Intel’in Client Connectivity Birimi Genel Müdürü Jason Ziller  “Thunderbolt, tüketicilere çeşitli alanlarda lider bir bağlantı standardı sunuyor. Thunderbolt 4 basitlik, yüksek performans ve güvenilirlik ile geliyor. Thunderbolt 4’ün gelişi Intel’in PC ekosistemini gerçekten evrensel bağlantı çözümlerine doğru ilerletiyor ” şeklinde konuştu.

Bilgisayarları tek bir USB Type-C bağlantı noktasının basitliğiyle veri, video ve güce bağlayacak Thunderbolt 4’ün yeni özellikleri harika deneyimler sunacak, BT müşterilerinin ve son kullanıcıların ihtiyaç duyduğu verimlilik artışını sağlayacak.

Thunderbolt teknolojisi USB Tip-C kabloları veya özel kablolar üzerinden 40Gbps seviyelerine kadar aktarım hızları sunuyor. 40 Gbps’lık bağlantıyı kanallara ayırmak mümkün olabilecek.

Bu teknolojinin kullanıldığı dizüstü bilgisayarlar ise bu yılın ilerleyen dönemlerinde pazarda olacak. Thunderbolt 4 ile birlikte dört bağlantı noktası ve 2 metreye kadar evrensel kablolara sahip Hub’lar sunulacak.