Anasayfa Makale ARM Tabanlı Mac Bilgisayarlar Beklenmeli mi?

ARM Tabanlı Mac Bilgisayarlar Beklenmeli mi?

ARM Tabanlı Mac Bİlgisayarlar Beklenmeli mi?

Intel tabanlı Mac mi alınmalı yoksa ARM tabanlı yeni Mac modelleri mi beklenmeli?

Apple, bu yılın WWDC etkinliğinde 2020 sonlarından itibaren ARM tabanlı işlemcilerini Mac bilgisayarlarında Intel işlemcilerinin yerine kullanmaya başlayacağını duyurdu. Şirket, kendi ARM tabanlı işlemcilerini kullanacak Mac’lerin yüksek performansın yanı sıra daha fazla enerji verimliliği sunacağını vaat ediyor.

Apple’ın bu açıklaması, WWDC 2020 için zaten bekleniyordu. Fakat geçişin zamanlaması birçok insanı, mevcut Mac bilgisayarları satın almak ya da Apple işlemcileri kullanacak modelleri beklemek arasında tereddüte düşürdü.

ARM ve Apple’ın Geçmişi

Apple, ARM tabanlı işlemci mimarilerine yabancı değil. Eğer halihazırda Apple ekosisteminden bir ürün kullanıyorsanız, büyük ihtimalle ARM tabanlı yongalarla çalışan bir ürüne sahipsiniz demektir. iPhone, iPad, Apple Watch ve Apple TV cihazları, CISC komut setini kullanan Intel işlemciler yerine ARM (Advanced RISC Machine) tabanlı işlemciler kullanmaktadır.

T2 Güvenlik Yongası
Apple T2 güvenlik yongası

Aslında MacBook Pro, MacBook Air, iMac Pro, Mac Mini, ve Mac Pro; Touch Bar, Secure Enclave ve diğer özellikleri destekleyen T1 ve T2 ARM tabanlı, Apple tarafından tasarlanmış yongalara zaten sahipti.

ARM tabanlı Mac’ler, Intel tabanlı Mac’lerden daha iyi olabilecek mi?

Apple, masaüstü ve dizüstü Mac modelleri için yeni özellikler ve “inanılmaz bir performans” getirecek, SoC (System on Chip) işlemci ailesi üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Apple, üstünlükleri sever. Ancak ayrıntılar hâlâ daha sınırlı, bu nedenle hangi performans kazanımlarının bulunduğu bilmek şu an zor. Nitekim geçmiş ve şimdiki mimariye dayanarak, emin olabileceğimiz bazı faydalar mevcut.

ARM Performans tablosu
Yeni bilgisayarların performans tablosu

Apple’ın ‌Apple Watch‌ ve iOS cihazları için güç tasarruflu yongaları geliştirme konusundaki uzun yıllara dayanan deneyimi sayesinde, yüksek performans ve düşük güç tüketimi arasında daha iyi bir denge bekleyebileceğimizi söylemek mümkündür.

Aynı zamanda Apple silikon yongaları, Nöral Motorlar ve Makine Öğrenmesi Hızlandırıcıları içerecek. Bu da Mac bilgisayarları, Makine Öğrenmesi için ideal bir platform haline getirecek. Öne çıkan diğer teknolojiler arasında yüksek kaliteli kamera işlemcisi, performans denetleyicisi, yüksek performanslı DRAM, birleşik bellek ve şifreleme hızlandırma yer alıyor.

Buna ek olarak Apple, Mac’lerin rekabette öne çıkmasını sağlamak için Apple yongasının içine sistemi tamamlayacak ve Mac’in yeteneklerini daha da arttıracak birkaç özel ve yeni teknoloji ekledi. Mevcut Mac’lerdeki sistem yönetimini tamamlayan T2 güvenlik çipini, görüntü sinyali denetleyicisini, SSD denetleyicisini ve donanım tabanlı şifreleme motoruna sahip “Secure Enclave” özelliklerini düşünün; Touch Bar ve Touch ID’den bahsetmiyoruz bile.

ARM özellikleri
Apple’ın işlemcileri ve bilgisayarları için belirlediği kendine has özellikler

Apple, her platformda kendi silikon yongalarını kullanarak, hem yazılımı hem de donanımı kontrol etme yeteneğini tıpkı iPhone ve iPad’lerde olduğu gibi, genel olarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak amacıyla artırıyor. Sadece bununla da sınırlı değil; iPhone ve iPad için tasarlanan uygulamalar, Apple tasarımı ARM işlemcili Mac bilgisayarlar piyasaya çıktığında, standart olarak bu bilgisayarlarda da kullanılabilecek.

ARM işlemcili Mac’ler ne kadar hızlı olacak?

Gerçek şu ki, henüz bilmiyoruz. Apple, ARM tabanlı bilgisayarların gelecekteki performansları konusunda son derece kararlı görünüyor. Şu anda Apple, geliştiricilere A12Z iPad Pro çipli bir ‌Mac mini‌ olan, Geliştirici Geçiş Kiti sağlıyor. Bu bilgisayar, normalde ‌iPad‌ için tasarlanmış bir 2019 ARM işlemcisine dayanıyor. Bu nedenle ARM işlemcili Mac’lerin  performansının nihayetinde nasıl olacağını tahmin etmek çok zor.

İşlemci mimarisindeki değişimden dolayı, mevcut Intel tabanlı Mac yazılımları Rosetta altında çevrilecek. Bunun anlamı, optimize edilmemiş uygulamalar ya da yazılımların, geliştiriciler ARM işlemciler için oluşturulmuş versiyonlarını çıkartana kadar yavaş çalışacak.

Gelen ilk benchmark sonuçları, ARM işlemcili geliştirici kiti Mac Mini’nin, optimize edilmemiş yazılımlarla, 2013 – 2015 dönemindeki MacBook Pro’lara benzer performans gösterdiğini ortaya koydu.

Bunun yanında, 2019 model ARM işlemcili iPad Pro’nun, ARM tabanlı benchmark yazılımındaki sonuçlarının 2019 model MacBook Pro’nun sonuçlarıyla kıyaslandığında, tek ve çoklu çekirdek performansında önde olduğu görüldü.

Mac Mini ARM Geliştirici Kiti
Mac Mini ARM Geliştirici Kiti

Genel olarak bu sonuçlar, Apple’ın ARM tabanlı Mac’lerinin umut verici göründüğünü gözler önüne seriyor. ARM tabanlı yeni Mac’lerin, Apple’ın iPhone için ürettiği 5 nm A14 işlemcisini paylaşacağını belirtmekte yarar var.

Yeni Apple ARM işlemcili Mac’ler ne zaman çıkacak?

Haziran ayındaki WWDC’de Apple, ‌şirketin ARM işlemcilerini kullanan ilk Mac’in 2020 bitmeden önce tanıtılacağını söyledi. Şirket, bunun ötesinde daha fazla ayrıntı sunmadı ancak söylentiler, Apple’ın Mac için en az üç işlemci geliştirdiğini öne sürüyor. Bu işlemciler, yaklaşmakta olan 2020 model iPhone’lardaki A14 yongasını temel alıyor.

Saygın Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple’ın özel yongalarını içerecek ilk Mac’lerin, yenilenmiş 13.3 inçlik bir ‌MacBook Pro‌ ve yeniden tasarlanan 24 inçlik bir iMac olacağına inanıyor. Güncellenen makineler 2020’nin dördüncü çeyreğinde veya 2021’in başlarında mağazalardaki yerlerini alacak.

A 14

Ming-Chi Kuo ayrıca, Apple’ın 2021 sonuna kadar 14 inç ve 16 inç ‌MacBook Pro‌ modelleri de dahil olmak üzere, en az altı Mini-LED içeren ürünü piyasaya sürmeyi planladığını söyledi. Bu nedenle Mini-LED’li yeni Mac’lerin, ‌Apple işlemcili ile çalışan ilk cihazlar arasında olması mümkün.

Apple, ‌Apple ARM işlemcili Mac’lerinin Thunderbolt USB-C standardı için destek sunmaya devam edeceğini de doğruladı, bu nedenle yeni makinelerde hâlâ bir Intel öğesi olmaya devam edecek.

Apple işlemcileri Intel tabanlı uygulamalar için ne anlama geliyor?

Apple, ARM işlemcili Mac’lere geçiş tamamlandıktan sonra da uzun süre boyunca Intel işlemcili bilgisayarlarına destek vereceğini belirtti. Dolayısıyla bugün Intel işlemcili bir Mac bilgisayar satın alırsanız, makinenin ömrü boyunca yazılım güncellemeleri almayı bekleyebilirsiniz.

Geliştirici Geçiş Kiti’nde de belirtildiği gibi Apple, çoğu geliştiricinin hemen ARM işlemciler için yerel uygulamalar oluşturmaya başlamasını bekliyor. Bununla birlikte, arka planda çalışan ve kullanıcı tarafından görülemeyen bir yazılım-çevirici olan Rosetta 2 sayesinde, kullanıcılar ARM tabanlı Mac’lerde Intel uyumlu uygulamalarını çalıştırabilecekler.

Rosetta 2

Apple, uygulamalar ve oyunlarla Rosetta 2’yi tanıttı ve bir Intel uyumlu uygulamayı, Intel işlemcili bilgisayar ile ARM işlemcili bilgisayarda çalıştırmak arasında belirgin bir fark olmadığını gösterdi. Her şey, beklediğiniz gibi çalışıyor. Ama performans sizin için önemliyse, tüm yazılım ve uygulamalarınızın ARM tabanlı sistemlerde, tam performanslarında çalışması, biraz zaman alacak gibi duruyor.

Eğer Adobe uygulamaları sizin için önemliyse, iyi haber şu ki Apple, Adobe geliştiricileri için ARM tabanlı mimariye erken erişim hakkı sağladı. Ek olarak Photoshop ve Lightroom uygulamalarının Apple işlemci barındıran sistemlerde gayet düzgün çalıştığı paylaşıldı.

Mac’imde Windows kullanmak istiyorsam ne yapmalıyım?

Ne yazık ki ARM işlemcili Mac bilgisayarlarda Boot Camp kullanmak mümkün olmayacak. Ek olarak mevcut Sanallaştırma çözümleri de, Intel kullanan Windows için işe yaramayacak. VMWare veya Parallels bu desteği sunsa bile, farklı işlemci mimarileri nedeniyle daha düşük performansla karşı karşıya kalacaksınız.

Microsoft’un Surface Pro X üzerinde kullandığı Windows’un, kendi yerel ARM sürümü mevcuttur. Ancak bu yalnızca Microsoft ürünlerini kendi markaları altında satan üreticiler tarafından kullanılabilir. Bildiğimiz kadarıyla, Mac tabanlı bilgisayarlar için, Windows’un ARM tabanlı bir sürümünü kullanıma sunacak mevcut bir plan ya da çalışma yok. Mac için mevcut olsa bile, Windows’un geleneksel Intel tabanlı uygulamalarıyla birçok problem yaşanacaktır.

Intel Mac mi almalıyım yoksa yeni ARM işlemcili Mac’leri mi beklemeliyim?

Apple, Intel tabanlı Mac’lerini geleceğe kadar desteklemekte kararlı, hatta ARM işlemcili Mac’lerin yanında Intel işlemcili modellerin de üretileceği söyleniyor.

Üstelik, Apple’ın mevcut Mac serisi hiç bu kadar iyi olmamıştı. Özellikle 16 inçlik MacBook Pro‌ ve son zamanlarda güncellenen 13 inçlik MacBook Pro‌, etkileyici bir performans sunan, çok yönlü makinelerdir.

Windows’u çalıştırmak sizin için önemli bir faktörse, mevcut ve güncel bir Intel işlemcili Mac satın almak, beklemekten daha mantıklıdır. Intel Mac’ler, hala üretim hattında olan yeni Intel Mac’lerle birlikte yıllarca desteklenecek.

Buna ek olarak, performansın sizin için önemli olduğu belirli bir yazılım için, daha yüksek donanımlı bir Mac satın almak istiyorsanız, beklemeye değmeyebilir. İlk çıkacak Apple işlemcili Mac’ler, bir süre daha üst sıralarda yer alamayabilir ve ARM destekli yerel yazılımın gelmesi biraz zaman alabilir.

Apple MacBook ve ARM

Eğer hemen yeni bir Mac alma ihtiyacınız yoksa ve yeni Apple işlemcili Mac bilgisayarlar sizin için ilginç geliyorsa, işlerin nasıl şekilleneceğini görmek için biraz daha beklemek sizin için faydalı olabilir. Apple, ilk kendi tasarım ürünü işlemcili bilgisayarlarını 2020 bitmeden piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Ayrıca Apple, tüm Mac serisini ‌Apple işlemcilere geçirmenin iki yıl alacağını belirtti. Bu nedenle ne tür bir Mac istediğinize bağlı olarak uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Apple, MacBook ile Fiziksel Kamera Kapağı Kullanılması Önermiyor