Anasayfa Haber Çinli Zhaoxin’den Harici Ekran Kartı Hamlesi

Çinli Zhaoxin’den Harici Ekran Kartı Hamlesi

Çinli Zhaoxin'den Harici Ekran Kartı Hamlesi

Çin temelli şirketler teknolojik bağımlılığı en aza indirmek amacıyla kendi işlemci, bellek, SSD ve GPU’larını üretme yolunda.

Çin merkezli Zhaoxin’i kendi ürettiği x86 işlemcileriyle tanıyorduk. Ayrıca cnTechPost’un bir raporuna göre şirket, yakın zamanda web sitesine düşük maliyetli ve 70W TDP’li harici bir GPU ekledi. GPU’nun göründüğü video kaldırıldı. Ancak web sitesinde şirketin yol haritasından bir ekran görüntüsü daha alındı. Bu da şaşırtıcı bir şekilde TSMC’nin 28nm sürecinde üretilen yeni GPU’yu görme fırsatı verdi.

Çinli Zhaoxin'den Harici Ekran Kartı Hamlesi

Zhaoxin, Çin hükumetinin kontrolündeyken çeşitli projelerle desteklenmeye devam ediyor. Devlete ait Şangay SASAC şirketin %80’ine sahipken, x86 lisansı sağlayan VIA ise şirketin %20’lik hissesine sahip. Bu adımların Çin’in tam teknolojik bağımsızlık hedeflerine ulaşması için atıldığını bir kez hatırlatalım.

Şirket, GPU’nun detaylarını henüz açıklamasa da nispeten düşük diyebileceğimiz 70W TDP ile geleceğini biliyoruz. Ayrıca TSMC’nin 28nm üretim teknolojisinden faydalanacak. AMD ve NVIDIA gibi devlerin TSMC’nin 7nm teknolojisine geçtiğini düşünürsek, 28nm üretimi gerçekten bir hayli eski kalmış. Ancak bunun nedeni ABD’nin TSMC yaptırımları olabilir. Zira AMD’nin potansiyel yaptırımları 16nm ve daha küçük süreçleri kapsıyor. Bu bağlamda daha yeni süreçlerin ABD IP’sine (fikri mülkiyet) dayandığı gerekçelendiriliyor.

Zhaoxin KaiXan İşlemcilerde Entegre Grafik Performansı

Dota 2 (Düşük Ayarlar) 1280×720 1920×1080
Zhaoxin KX-U6780A DDR4-2133 (HP Driver) 19 fps 17 fps
Zhaoxin KX-U6780A DDR4-2666 (HP Driver) 20.6 fps 17 fps
Core i5-7400 (UHD 630) 104.9 fps 85 fps

Zhaoxin, CPU platformu için entegre grafik ünitelerine sahip. Bu iGPU’lar testlerde Intel’in UHD 630’una karşı bir hayli yetersiz kalmıştı. Şirketin mevcut iGPU’ları DX11, OpenCL 1.1 ve OpenGL 3.2’yi destekliyor ve donanım hızlandırmalı video kodlama ve kod çözme özelliklerine sahip. Harici grafiklerin detayları ise ilerleyen günlerde ortaya çıkacak.

İlginizi çekebilir: Samsung Yarı İletkenler İçin Yeni Malzeme Keşfetti