Anasayfa Haber 15.000 MB/s Hızıyla Gigabyte AORUS PCIe 4.0 SSD

15.000 MB/s Hızıyla Gigabyte AORUS PCIe 4.0 SSD

AORUS PCIe 4.0 SSD

Kendine özel soğutmasıyla dikkat çeken özel SSD, ekran kartına benzer bir tasarıma sahip. Söz konusu veri aktarım hızları olduğunda ise PlayStation 5 NVMe SSD’sinin üç katına çıkabiliyor.

Sony’nin PlayStation 5 duyurusunda en çok üzerinde durduğu konu kullanılan NVMe SSD’lerdi. Şirketin yeni konsolu kağıt üzerinde 5.5 GB/s veri aktarım hızlarına çıkabilecek. Gigabyte ise AORUS Gen4 8 TB AIC SSD çözümü ile ‘hızlı SSD’ kavramını adeta yeni baştan yaratıyor.

AORUS PCIe 4.0 SSD

Bir süredir piyasada olan SSD depolama çözümü, şok edici şekilde 15.000 MB/s sıralı okuma ve yazma özelliğine sahip. Peki Gigabyte bu inanılmaz performans seviyesine tam olarak nasıl çıkmayı başarıyor?

8 TB kurulumunu 15 GB/s aktarım hızından yararlanmak için RAID0 modunda çalıştırmanız gerekiyor. Geleneksel bir JBOD kurulumunda ise 4 GB/S’den biraz daha düşük aktarım hızları görebiliyoruz. Buna ek olarak anakart modeli de önemli ve en az 16 PCIe şeridine ihtiyaç var. PCIe 4.0 şeritlerine sahip olan tek tüketici seviyesi anakartlar, 24 adede kadar PCIe 4.0 şeridine sahip AMD’nin X570 ve B550 yonga setleri. SSD’yi bir ekran kartının yanında tam hızda çalıştırmak ise mümkün değil. Zira her ikisi için bant genişliği sağlayabilecek yeterli PCIe şeridi bulunmuyor. Tam hızı almak için ise bir Threadripper işlemci ve TRX40 anakart tercih edilebilir.

AORUS PCIe 4.0 SSD

Günün sonunda, yüksek hızlar oldukça etkileyici olsa da buna gerçekten birçoğumuzun ihtiyacı yok. Standart bir PCIe 4.0 tabanlı SSD, neredeyse tüm oyunları saniyeler içinde yükleme becerisine sahip. Hatta PCIe 3.0 standardına dayanan NVMe SSD’ler dahi standart kullanıcılar için fazlasıyla yeterli. Bu arada sadece AORUS 8 TB AIC modelinin şu an Amazon’da 1899 dolarlık bir fiyata sahip olduğunu not düşelim.