Anasayfa Haber Vücut Sinyali İzleyen Kağıt-Kalem Tabanlı Biyometrik Giyilebilir Teknoloji

Vücut Sinyali İzleyen Kağıt-Kalem Tabanlı Biyometrik Giyilebilir Teknoloji

Biyometrik Giyilebilir Teknoloji

Kağıt-kalem tabanlı biyometrik giyilebilir ürünler ile fiziksel durumlar gerçek zamanlı izlenebilecek.

Missouri Üniversitesi bilim insanları bildiğimiz kalem ve kağıdı kullanarak biyometrik giyilebilir ürünler üretebilmiş durumda. Bu cilt üstü elektronik cihazların biyofiziksel (sıcaklık, biyopotansiyel) sensörler, ter biyokimyasal (pH, ürik asit, glikoz) sensörler, termal uyarıcılar ve nem enerjisi toplayıcıları dahil olmak üzere çeşitli yerel fiziksel durumları izlemede kullanılabileceği belirtiliyor.

Biyometrik Giyilebilir Teknoloji Nasıl Çalışıyor?

Bu ürünler için serbest ve lokalize olmayan, iyi bir elektrik iletkeni olan grafit kullanıyor. İletken izler ve algılama elektrotları olarak işlev görebilen grafit desenleri çizmek içinse bir kalem kullanılabiliyor. Ek olarak düzenli, her yerde bulunan bir ofis kağıdı, aygıt için esnek destekleyici alt tabakalar olarak çalışabiliyor.

Bu kurulum sayesinde cihaz insan vücudundan bir dizi hayati biyofiziksel ve biyokimyasal sinyalin gerçek zamanlı, sürekli ve yüksek doğrulukta izlemesini gerçekleştirebiliyor. Bunlar arasında ani kalp atış hızları, solunum hızları ve ter pH, ürik asit ve glikoz, cilt sıcaklıkları, elektrokardiyogramlar, elektromiyogramlar, alfa, beta ve teta ritimleri bulunuyor. İşte kurulumun bir gösterimi.

Bilim insanları sonuçların kalitesinin aynı fiziksel miktarları ölçmek için kullanılan geleneksel yöntemlerle karşılaştırılabilir olduğunu vurguluyor. Aynı çalışmada kalem-kağıt tabanlı antenler, LED’li ve pilli 2D ve 3D devreler, yeniden yapılandırılabilir montaj ve biyolojik olarak parçalanabilen elektroniklerin de araştırıldığını belirtelim. Ekip önümüzdeki dönemde bu düşük maliyetli, erişilebilir kalem-kağıt tabanlı kurulumu ticarileştirmeden önce daha fazla test gerçekleştirmek istiyor.