Anasayfa Haber RTX 3000 Kartlar, Yeni 12 Pin Güç Bağlantısına Sahip Olabilir

RTX 3000 Kartlar, Yeni 12 Pin Güç Bağlantısına Sahip Olabilir

RTX 3000 güç bağlantısı

NVIDIA Ampere ekran kartlarında kullanılacağı iddia edilen tek 12 pin güç bağlantısı, yalnızca NVIDIA’nın referans tasarım örneklerinde kullanılabilir.

NVIDIA’nın GeForce RTX 30 serisi Ampere ekran kartları, söylentiler doğruysa geleneksel ekran kartlarına göre büyük bir tasarım değişikliğiyle birlikte gelecek. En son söylenti, güç kaynakları hakkındaki raporlarıyla tanınan ve NVIDIA’nın yeni nesil oyun serisinde yepyeni bir güç arayüzü kullanacağını belirten Çin kaynaklı FCPOWERUP‘tan geliyor.

Kaynağa göre NVIDIA, referans GeForce RTX 30 serisi oyun kartlarını 12 pin tasarımlı yeni bir arayüz ile destekleyecek. NVIDIA’nın yıllar boyunca sunduğu geleneksel referans tasarımı üzerinde büyük bir güncelleme olan soğutucu tasarımını zaten görmüştük. Sonuca bakarsak hem soğutma tasarımı hem güç soketi tarafında köklü değişikliklere tanık olabiliriz.

RTX 3000 güç bağlantısı

12 pinli 12V güç konnektörü ilk bakışta birbirine bağlanmış geleneksel 2×6 pin birleşimine benzer. Bu konnektör 19 mm genişliğinde ve Molex Micro-Fit serisi güç bağlantılarına benziyor. Bu, mevcut PSU’ların sunduğu 2 adet 6 pinli güç bağlantı noktası ile aynı genişlikte ancak 6A mini-Fit 5556 bağlantılarına kıyasla pin başına 8.5A akım kapasitesi sunuyor. Tam verimlilikte mini-fit 600W güç sunabilse de bu her zaman böyle değil ve GPU’ya verilen gerçek güç pin başına 6 amper ile 400W civarında.

RTX 3000 güç bağlantısı

Aynı kaynak ayrıca 12 pinli bağlantının yanında ikincil bir 4 pinli arabirim olduğunu da söylüyor. Bununla birlikte yeni güç dağıtım arayüzünün PG142 kart numarasını taşıyan bir GeForce RTX 30 Ampere ekran kartı tarafından kullanılacağı iddia ediliyor. Bu kartın hangi GPU’yu kullanacağından emin değiliz. Ancak muhtemelen GA102 veya GA104 gibi güçlü GPU’larla desteklenen modellerden biri olmalı.

Yeni tasarım sadece Founders Edition (referans kart) modellerine özgü olabilir. Diğer üçünü taraf ekran kartı üreticileri ise yine geleneksel mini-fit bağlantılı tasarımları benimseyebilir. Bu bağlamda iddiaların sadece bir söylentiden ibaret olduğunun altını çizelim. Son olarak bazı geçmiş sızıntılara bakarsak, tepe noktadaki Ampere GPU’ların 300W TDP barajını aşması muhtemel görünüyor.