Anasayfa Haber AMD Navi 2X, RTX 2080 Ti’dan Yüzde 50 Daha Güçlü Olabilir

AMD Navi 2X, RTX 2080 Ti’dan Yüzde 50 Daha Güçlü Olabilir

Navi 2x

Navi 2X olarak da adlandırılan AMD Big Navi GPU, söylentilere göre iki ayrı kümeden oluşacak ve 72 SM ile gelecek. Böylece mevcut RTX 2080 Ti’a %40 ve hatta %50’ye kadar fark atabileceği iddia ediliyor.

AMD’nin 4K oyunculuğa hitap edecek üst düzey ekran kartlarını uzun bir süredir bekliyoruz. Daha önce RX 5800 ve RX 5900 serisine ait bazı GPU’lar ortaya çıksa da ekran kartlarının nasıl adlandırılacağı henüz belli değil. Kırmızı ekibin tepe noktada göstereceği verimlilik ve performans düzeyi ise merak konusu.

Navi 2x

YouTuber Moore’s Law Is Dead, Big Navi GPU için şaşırtıcı iddialarda bulundu. YouTuber’a göre AMD’nin amiral gemisi ekran kartı, NVIDIA’nın mevcut amiral gemisi GeForce RTX 2080 Ti modeline kıyasla %40-50 civarında daha iyi performans sergileyecek. Bunun yanında AMD’nin 384 bit bellek veri yolunda ve bilinmeyen miktarda GDDR6 bellek kullanılacağı söyleniyor. GPU’da ayrıca her biri 36 Hesaplama Birimi barındıran iki ayrı bölme bulunacak ve toplamda 72 adet Hesaplama Birimi kullanılacak. Çekirdekler ise 2.05 GHz oyun saatine ve 2.15 GHz boost saatine sahip.

Navi 2x

Geçtiğimiz aylarda, RX 5950 modeli için 80 Hesaplama Birimi bulundurduğu söyleniyordu. Bu değer ise mevcut RX 5700 XT’nin içerisindeki birimlerin tam iki katı. Veriler yeni sızıntılarla tam olarak uyuşmasa da 72 değeri de oldukça yakın.

Navi 2x

Şimdilik ‘Big Navi’ olarak adlandırdığımız silikon, yeni RDNA 2 grafik mimarisini temel alacak ve TSMC’nin gelişmiş 7nm üretim bantlarından çıkacak. AMD’nin bu seviyede güçlü bir GPU hazırlaması, bu pazardaki dengeleri alt üst edebilir. Elbette güç tüketimi ve fiyatlandırma gibi etkenler de belirleyici olacak. Görünüşe bakılırsa AMD’nin bazı yeni GPU’larını Navi 2X olarak adlandırması da boşa değil.

Navi 2x

NVIDIA cephesi ise Ampere RTX 3000 serisinde büyük ilerleme katetti ve sona yaklaştı. Son sızıntılar hem AMD hem NVIDIA tarafının duyurularını Eylül ayında yapacağını söylüyor. AMD tarafı ise yeni ekran kartlarının konsollardan önce piyasada olacağını söylemişti. Bu arada sadece üst düzey değil, farklı sınıflarda AMD GPU’ları da göreceğiz. Yani yakın bir zaman sonra ekran kartı tarafında kıyasıya bir rekabet izleyeceğiz.