Anasayfa İş ARM, Yonga Tasarımlarında Lisans Ücretlerini Artırmayı Planlıyor

ARM, Yonga Tasarımlarında Lisans Ücretlerini Artırmayı Planlıyor

ARM Lisans ücreti

Yonga tasarımlarıyla bilinen ARM, teknolojileri için müşterilerinden dört kata kadar daha fazla ücret talep edebilir.

ARM, birçok sektörde yarı iletken yonga tasarlayan ve geliştirdiği teknolojilerin lisansından ücretler kazanan bir firma. Samsung, Apple, Nintendo ve Sony de dahil olmak üzere dünyanın birçok başarılı şirketi ARM ile birlikte çalışıyor. Diğer pazarların yanı sıra otonom otomobiller ve ağ teknolojileri de dahil olmak üzere çip ihtiyacı artıyor. Apple ise geçtiğimiz ay önemli bir karar verdi ve gelecek Mac’lerde Intel işlemcilerin yerini ARM mimarisinden yararlanan işlemcilerin alacağını açıkladı.

Tokyo merkezli SoftBank, 2016’nın sonlarında bu şirketi 31 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Sonraki yıl ARM’nin %25 hissesi, risk sermayesi fonu olan Vision Fund’a geçmişti. Wall Street Journal ise yakın zaman önce SoftBank’ın ARM için potansiyel bir satış veya halka arz için araştırmalar yaptığını açıkladı.

ARM Lisans ücreti

SoftBank, günlük kullanımdaki birçok eşyanın birbiriyle bağlantısını konu alan nesnelerin interneti (IoT) için beklenen bir yükselişten yararlanmak için ARM’ı satın aldı. Ancak IoT konusunda şirket, çip tasarımcılarından daha düşük fiyatlar talep eden ve hatta ücretsiz olarak kullanılabilen RISC-V adı verilen “açık kaynaklı” bir teknolojiyle rekabet etti.

Yapılan araştırmalar ise pandeminin IoT için harcama planlarını da yavaşlattığını ortaya koydu. Rekabet ve ekonomik sıkıntılar sonucu sınırlanan IoT gelirleri ile ARM, daha büyük ve karmaşık yongalarda kullanılan teknolojilerin fiyatlarını artırmayı hedefliyor.

Yeni gelen bilgilere göre ARM’ın bazı müşterilerinden daha yüksek lisans ücretleri talep edeceği ve ek gelir sağlamayı hedeflediği bildiriliyor. Sektörden bazı kaynaklar Reuters’a yaptığı açıklamada, ARM satış temsilcilerinin bazı müşterilere lisans ücretlerinin dört kata kadar fiyat artışları için çağrıda bulunduğunu söyledi.

ARM, fiyatlandırma görüşmeleri hakkında yorum yapmayacağını söylüyor. Lisans sahipleri ise durumdan endişeli ve bu zamların mevcut teknolojideki gelişimle orantılı olmadığı görüşünde.