Anasayfa Haber Birleşik Arap Emirlikleri Mars’a Uzay Aracı Gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri Mars’a Uzay Aracı Gönderdi

6 yıllık süre boyunca tasarlanan Hope uzay aracı Mars’a doğru yola çıktı. Bu araç, Mars’ın yörüngesine oturacak ve çeşitli analizler yapmak için bilgiler gönderecek.

Birleşik Arap Emirlikleri, 20 Temmuz itibarıyla ilk gezegenler arası görevi için düğmeye bastı. Araba boyutlarında olan ve Hope (Umut) olarak adlandırılan uzay aracı, Japonya’daki Tanegashima Uzay Merkezi’nden yolculuğa çıktı. Fırlatmada bir Japon H-IIA roketi kullanıldı.

Hope şimdi önümüzdeki yedi ay boyunca uzayda yolculuk yapacak ve 2021’in Şubat ayında Mars’a ulaşmış olacak. Bu süreçte motorlar periyodik olarak ateşlenecek ve uzayın derinliklerinde Mars’a doğru yol alacak. Nihai hedef ise Hopu uzay aracını Mars’ın yörüngesine yerleştirmek. Sonrasında her bir Mars günü boyunca atmosfer ve gezegen iklimi incelenerek analiz edilecek.

BAE hükumeti, bu projeyi 2014 yılında gençlerine ilham vermek ve Aralık 2021’deki ülkenin kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutlamak amacıyla başlattı. Dünya ve Mars’ın Güneş çevresindeki hareketleri nedeniyle birbirine yakın olduğu zamanlar sürekli değişkenlik gösteriyor. En yakın olduğu dönemi kaçırdığımızda ise sonraki dönem için 26 ay beklemek gerekiyor. Bu nedenle BAE ekibi 2021’i beklemek yerine harekete geçmeyi tercih etti.

Fırlatma sonrası misyon ekibi uzay aracıyla iletişim halinde olduklarını ve Hope’un iyi durumda olduğunu belirttiler. Mühendisler uzay aracından gelen verileri analiz etmeye ve önümüzdeki saatlerde Hope’un durumu hakkında güncellemeler sunmaya devam edecekler.

Mühendisler ve bilim insanlarının bu misyon için sadece 6 yılları vardı. BAE hükumeti ise geliştirme ve fırlatma için 200 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Bu süreç boyunca ekip uzay aracını kendileri inşa etmeyi başardı ve nihayetinde görev başlamış oldu. Görevin başarılı olması halinde Mars’a ulaşmayı başaran 5. ülke Birleşik Arap Emirlikleri olacak.