Anasayfa Haber AMD İşlemcilerdeki Mass Effect ‘Kara Leke’ Sorunu Yıllar Sonra Düzeltildi

AMD İşlemcilerdeki Mass Effect ‘Kara Leke’ Sorunu Yıllar Sonra Düzeltildi

Mass Effect

Bir oyun geliştiricisi, yıllardır çözülemeyen Mass Effect hatası için araştırmalar yaptı ve işin derinlerine indi. Nihayetinde ise karakterlerin siyah renkte gözüktüğü sorun çözüme kavuştu.

Mass Effect PC için ilk olarak 2008’de piyasaya sürülmüştü. Ancak AMD, 2011 yılında Buldozer tabanlı CPU’larını piyasaya sürdüğünde ve günümüzdeki Ryzen işlemcileriyle devam eden gizemli ve kalıcı bir ‘kara leke’ sorunu ortaya çıktı. Oyun geliştiricisi Adrian ise yaklaşık on yıllık sorunu çözmeye ve düzeltmeye karar verdi.

Peki bu özel hatayı bu kadar ilginç yapan nedir? Adrian, araştırmalarını ve sorununu düzeltilmesini kapsayan bir blog yazısı yayınladı. Buna göre sorunlar genellikle GPU veya sürücülerden kaynaklı oluyor. Ancak buradaki sorun belirli bir GPU serisinden değil, belirli CPU’lardan kaynaklı olan tek grafik hatası.

AMD’nin FX ve Ryzen işlemcileri 3DNow’u desteklemiyor. Oyun geliştiricisine göre buradaki sorun, oyun motorunun bir AMD işlemcisi algıladığında bu talimatları kullanmaya çalışmasıydı. Adrian bunun böyle olmadığını fark etti, çünkü oyun doğrudan bu komut setini kullanmıyordu. Bunun yerine geliştirici, sorunun çözmek için Processor Specific Graphics Pipeline (PSGP) modelini izole etti ve özelliğin devre dışı bırakılmasının sorunu çözdüğünü keşfetti.

Mass Effect

Daha fazla araştırmadan sonra Adrian, ana sorununun piksel gölgelendiricilerdeki NaN değerinden kaynaklandığını buldu. Ancak bunu düzeltmenin sorunu kısmen çözdüğünü anladı. Daha fazla test sonrasında ise gerçek ana sorunun, oyun motorunun AMD SSE2 komut setini kullandığında hesaplamalarla ilgili sorunlar yaşandığı ortaya çıktı.

Geliştirici, oyunun hem Steam hem de Origin sürümleriyle çalışan ve tam bir çözüm sağlayan ASI Loader veya üçüncü taraf yazılım gerektirmeyen bir yama yayınladı. On yıldan uzun süredir mevcut olan ve grafikler yerine CPU’yu kapsadığı anlaşılan hata artık çözüme kavuşmuş oldu. Güncel Mass Effect yamasını Github üzerinden indirebilirsiniz.