Anasayfa Haber Windows 10X, Yerel 32 Bit Uygulama Desteğinden Yoksun Olabilir

Windows 10X, Yerel 32 Bit Uygulama Desteğinden Yoksun Olabilir

Windows 10X

Microsoft’un yeni projelerinden Windows 10X, ucuz maliyetli ve tek ekranlı cihazlarda yerel 32 bit desteği sunmayabilir. 2022 yılına sarkan çift ekranlı cihazlar için ise bilgiler kısıtlı.

Microsoft, başlangıçta Windows 10X’i sadece Surface Neo gibi çift ekranlı cihazlarda kullanmayı planlıyordu. Ancak sonrasında planlar değişti ve tek ekranlı PC’lerde de çalışacak şekilde uyarlamaya karar verildi.

Windows 10X

ZDNet’e göre Microsoft, 2021 bahar aylarında Windows 10X tarafından desteklenen ilk tek ekranlı cihazları piyasaya sürmeyi hedefliyor. Bu düşük maliyetli bilgisayarlar ve tabletler, çoğunlukla iş/eğitim pazarlarına yönelik olacak. Ayrıca en önemlisi, bu işletim sistemi yerel Win32 uygulamalarını çalıştırmak için destek sunmayacak. Kullanıcılar, Microsoft Edge tarafından desteklenen UWP uygulamalarını ve web uygulamalarını çalıştırabilirken, eski Win32 programlarını çalıştıramayacak.

Windows 10X

Öte yandan ikinci dalga Windows 10X cihazlarının bundan bir yıl sonra piyasaya çıkacağı ve çift ekranlı PC’leri içereceği bildiriliyor. Bu noktada ise performans veya uyumluluk sorunları nedeniyle Microsoft’un Win32 desteği sunup sunmayacağı belli değil. Devam eden salgın ve mevcut ekonomik koşullar nedeniyle şirketin bu pazarda neler yapacağı da bilinmiyor. Zira küresel ekonomik durum, üst düzey ve pahalı ürünleri duyurmak için oldukça riskli. Bu nedenle Microsoft, koşullar düzelinceye kadar Surface Neo’yu piyasaya sürmeyebilir.

Redmon devinin ilk hedeflerine bakacak olursak, ‘Lite’ ve Chrome OS ile doğrudan rekabet edecek olan Windows 10X işletim sisteminin daha modüler bir versiyon haline getirilmesi planlandı. Ancak bu planlar zamanla değişmiş olabilir.