Anasayfa Haber Neuralink Teknolojisinde Çipler Aracılığıyla Müzik Dinlemek Gerçek Olabilir

Neuralink Teknolojisinde Çipler Aracılığıyla Müzik Dinlemek Gerçek Olabilir

neuralink ile müzik dinleme

Elon Musk, Neuralink teknolojisiyle ve kullanılan çipler aracılığıyla müzik dinlemenin mümkün olacağını iddia etti.

Birçoğumuz rutin yaşamımızın bir parçası olarak müzik dinliyoruz. Peki hiç melodilerin kulaklıklar olmadan, çipler aracılığıyla doğrudan beyninize aktarıldığını hiç hayal ettiniz mi? Muhtemelen hayır. Ancak Elon Musk’ın Neuralink teknolojisi planlandığı gibi giderse bu fütüristik ve bir o kadar ürkütücü senaryo gerçeğe dönüşebilir.

Elon Musk önderliğindeki Neuralink, “ultra yüksek bant genişliğinde beyin-makine arayüzleri” geliştirmek üzere 2016 yılında kurulmuştu. Başlangıç olarak nöron aktivitesini tespit etmek için beyne enjekte edilebilen, insan saçından daha ince esnek iplikler (ince teller) geliştirildi. Hatta bunları otomatik olarak enjekte edebilmek için 24 mikronluk iğne kullanan bir robot bile inşa edildi.

Neuralink ayrıca sinyalleri yükseltmek, okumak ve bunları bir alıcıya göndermek için vücuda entegre edilebilen özel bir sensör geliştirdi. Veriler şu anda yalnızca kablolu bir bağlantı üzerinden iletilebiliyor ancak amaç kablosuz olarak çalışmasını sağlamak.

Elon Musk, geçtiğimiz Temmuz ayında Neuralink projesi hakkında bazı bilgiler vermişti. Ünlü girişimci, 2020 yılı içerisinde insanların beyinlerine zihin okuyan sensörleri yerleştirmeyi planlıyordu. O günden bu yana sessiz kalan Musk, şirketin ilerlemesiyle ilgili resmi bir duyurunun 28 Ağustos’ta yapılacağını söyledi.

Bilgisayar bilimcisi Austin Howard’dan bir tweet’e yanıt veren CEO, Neuralink teknolojisinin insanların “doğrudan çipler üzerinden müzik dinlemesine” izin vereceğini doğruladı. Elon Musk, bunun yanında bu çiplerin sayesinde bağımlılık ve depresyona neden olan beyin bölümlerinin eğitilerek iyileştirilebileceğini iddia ediyor. Öte yandan sınırlı hareket kabiliyetine sahip kullanıcılar, sadece kelimeleri düşünerek kısa mesajlar ve e-postalar da oluşturabilecek.