Anasayfa Haber Microsoft, Veri Merkezi İçin 48 Saat Hidrojen Yakıt Hücreleri Kullandı

Microsoft, Veri Merkezi İçin 48 Saat Hidrojen Yakıt Hücreleri Kullandı

Microsoft Hidrojen Yakıt Hücreleri

Microsoft, Azure veri merkezi sunucularından bir sırayı 48 saat boyunca hidrojen yakıt hücreleri ile çalıştırdı.

Microsoft, hidrojen yakıt hücreleri ile hiç durmadan 48 saat boyunca bir veri merkezi sunucularından bir sırayı çalıştırdıklarını duyurdu. Bu sayede şirketin 2030 yılına kadar karbon negatif olma hedefine bir adım daha yaklaştığının altı çiziliyor. Şirket, operasyonları için temiz teknolojinin daha fazla katkı sağlaması adına araştırmalarının da sürdüğünü ifade ediyor.

Ayrıca şirket, Ocak ayında 2030 yılına kadar “Microsoft’un karbon ayak izini ortadan kaldırmak” için planlar yaptığını duyurmuştu. Microsoft, fosil yakıtlara olan bağımlığının büyük kısmını elimine ettiklerini paylaşıyor ancak hala Azure veri merkezlerinde dizel destekli yedek jeneratörler bulunuyor. Dizelin hidrojen yakıt hücresi maliyetlerinin düşmesine rağmen pahalı olduğu, bu nedenle hidrojen yakıt hücrelerinin bir yedek olarak test edilmesine karar verildiği de bilgiler arasında.

Hidrojen yakıt hücrelerini keşfetme fikri ilk olarak 2018 yılında Colorado’daki Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı araştırmacılarının bir bilgisayar rafına güç vermek için bir proton değişim membranı (PEM) hidrojen yakıt hücresi kullanma fikri ile ortaya çıktı. Microsoft’un veri merkezi geliştirme ekibinin ana altyapı mühendisi Mark Monroe, ekibinin bir tanıtım izlediğini ve teknolojiyle ilgilerini çektiğini söylüyor.

Ekip, bir sıra veri merkezi sunucusuna güç sağlayacak 250 kilowatt yakıt hücresi sistemi geliştirdi ve bunu Eylül 2019’da Salt Lake City, Utah yakınlarındaki bir Azure veri merkezine kurdu. Haziran ayında sistem 48 saatlik bir testi geçti. Şimdi ise mevcut dizel motorlu yedek jeneratörlerin boyutuyla eşleşen 3 megawatt‘lık bir yakıt sistemini testinin planları yapılıyor.

Bir Azure veri merkezinin tamamen yakıt hücreleri, bir hidrojen depolama tankı ve su moleküllerini hidrojen ve oksijene dönüştüren bir elektrolizör ile donatılabilmesinin ve çalıştırılabilmesinin mümkün olduğu düşünülüyor. Bu sistemler, yük dengeleme hizmetleri sağlamak için elektrik şebekesi ile entegre olabilir. Ayrıca, hidrojenle çalışan uzun yol taşıtlarının yakıt ikmali için veri merkezlerine gelmesi de mümkün. Microsoft önümüzdeki dönemde teknolojisini geliştirmeye devam ederek tamamen hidrojen yakıt hücrelerinin kullanımına dair bir model olarak karşımıza çıkabilir.