Anasayfa Haber 11. Nesil Rocket Lake İşlemciler PCIe 4.0 ile Uyumlu Olacak

11. Nesil Rocket Lake İşlemciler PCIe 4.0 ile Uyumlu Olacak

11. Nesil Tiger Lake

Intel, PCIe 4.0 bağlantı standardı için rakibinin gerisinden geliyordu. Yaşanan sorunların sonrasında bu destek 11. nesilde dahil olacak.

AMD cephesi masaüstünde PCIe 4.0 standardına X570 anakartlar ile geçiş yapmıştı. Intel ise yaşadığı gecikme ve bağlantı sorunları nedeniyle 10. nesil işlemcilerinde bu desteği aktif etmedi.

Bazı anakart üreticilerinin mevcut Z490 anakartlarına PCIe 4.0 özelliğini dahil ettiğini görmüştük. 10. nesilde desteklenmese dahi Intel 11. nesil Rocket Lake-S işlemcilerin PCIe 4.0 desteği ile geleceğini tahmin ediyorduk. Şimdi ise SiSoft Sandra veritabanına baktığımızda Rocket Lake işlemcinin bir PCIe 4.0 NVMe SSD ile birlikte çalıştığını görüyoruz.

Böylelikle 11. nesilde PCIe 4.0 desteğinin aktif olacağı da kesinleşmiş oldu. Bunun yanında yeni CPU’ların LGA1200 soket yapısına sahip olmasını ve mevcut 400 serisi anakartlarla uyumlu çalışmasını bekliyoruz.

Son olarak Rocket Lake’in en fazla 8 çekirdeğe kadar çıkacağından bahsediliyor. Dahası, geliştirilmiş bir 14nm üretim süreci kullanılacak ve çekirdek mimarisi tamamen değişiklik gösterecek. Intel ayrıca çekirdek eksikliğinin yerini IPC kazancı ve verimlilik iyileştirmeleri ile doldurmayı planlıyor.