Anasayfa Haber Mac OS 8 Emulatörü macintosh.js Geçmişe Götürüyor

Mac OS 8 Emulatörü macintosh.js Geçmişe Götürüyor

Mac OS 8 Emulatörü

macintosh.js adlı Mac OS 8 emulatörü, beraberinde uygulama ve oyunlar da sunuyor.

Slack geliştiricisi Felix Rieseberg tarafından Mac OS 8 sürümü macOS, Windows ve Linux sistemlerine yüklenebilir bir uygulamaya dönüştürüldü. Bütün bir 1991 Macintosh Quadra ile Mac OS 8.1 sistemini tek bir Electron uygulaması haline getiren geliştirici adını da macintosh.js koydu.

Rieseberg’in macintosh.js uygulaması içerisinde çeşitli oyunlar ve uygulamalar da yer alıyor. Bunlar ise 1997 tarihli bir MacWorld demo CD’sinden elde edilmiş. Tamamen JavaScript ile yazılan uygulama Motorola işlemcili Macinstosh Quadro 900 sistemini taklit etmek için sanal bir makine kullanıyor.

Sunulan klasik oyunlar arasında ise Duke Nukem 3DCivilization IIDungeons & DragonsNamelyOregon TrailAlley 19 Bowling ve Damage Incorporated bulunuyor. Uygulamalar arasında ise Photoshop 3, Premiere 4, Illustrator 5.5, StuffIt Expander ve Apple Web Page Construction Kit var. Bunlardan bazılarının deneme sürümü olduğunu da belirtelim. Internet Explorer ve Netscape de ön yüklü gelirken bunların çok eski olduğu ve Google arama motorunu bile açılamadığının altı çiziliyor.

Eğer bu nostalji yaşatacak uygulamayı denemek istiyorsanız GitHub üzerinden yaklaşık 250 MB boyutunda olan dosyaları indirmeniz yeterli.