Anasayfa Video Honor 9x Akıllı Telefon 2020 Senesinde Alınır Mı?

Honor 9x Akıllı Telefon 2020 Senesinde Alınır Mı?

Honor 9x akıllı telefonu 2020 senesinde almak ve kullanmak mantıklı bir karar mıdır, bu videomuzda bu sorunun cevabını arıyoruz.

Öncelikle bu değerlendirmeyi Honor 9x’in 128 GB kapasiteli ve mavi renkli versiyonunu baz alarak yaptığımızı belirtelim. Bu telefonu 2020 yazında yaklaşık 3000 TL’ye satın alabiliyorsunuz. Honor 9x modeli 2019 yılının Ekim ayında piyasaya çıkmıştı, yani neredeyse 1 yılını doldurdu.

Bugün 3000 TL’ye satın alabileceğiniz telefonlara baktığımızda, bu fiyat segmentinde rekabetin oldukça arttığını görüyoruz. Markalar ardı ardına yeni modeller çıkarıyor ve bu modellerin bazılarının özellikleri Honor 9x’i tercih etmeyi gerçekten güçleştiriyor.

Kamera (video)

Honor 9x’in arka kamerasının 4k video çekememesi gözüme batan ilk önemli eksiklik. Maksimum video çözünürlüğü 1080p ile sınırlı. Bu fiyat segmentinde bugün alabileceğiniz güncel telefonlar arasında 4k video çekebilen modeller olması Honor 9x için bir dezavantaj.

Peki o kadar büyük bir fark mı bu, bence evet. Salt çözünürlük açısından ele aldığımızda 4K çözünürlükte video, 1080p videoya göre 4 kat fazla piksel içeriyor. Bu da daha keskin ve daha fazla detay içeren videolar çekebilmek demek.

Kamera (Fotoğraf)

Benzer fiyattaki daha güncel rakiplerin daha çok kamera içerdiğini görüyoruz. Honor 9x modelinde 2 arka kamera var. 48 MP f1.8 diyafram açıklığına sahip ana kamera ve bir de 8 MP f2.4 diyafram açıklığına sahip geniş açılı kamera mevcut. Gördüğünüz üçüncü lens ise bir derinlik sensörü.

Burada bir de makro kameraya sahip olabilirmişiz mesela. Yine de 48 MP ana kameranın başarılı sonuçlar verdiğini ve kamerada bir gece modu olduğunu söyleyelim.

Ön kamera ise pop-up yapıda geliyor. Her ne kadar ekrandaki çentiğin ortadan kalkmasını sağlasa da, bu tür kameralar çabuk bozuldukları için hayranı değilim.

Ekran

Eksikliğini ikinci hissettiğim nokta ekranda OLED yerine IPS panel kullanılması. Honor 9x’e haksızlık etmeyelim, 2020 telefonlarında bu fiyat segmentinde hala IPS kullanan telefonlar mevcut. Ancak OLED ekranlı modellerin de bu segmentte yer almaya başladığını görüyoruz.

Maalesef IPS ekranlar OLED’in sonsuz siyahları ve kontrastına yaklaşamıyor. Eğer telefonunuzdan sık sık YouTube ve Netflix videoları izliyorsanız, OLED ekranlı bir akıllı telefon kullanmanın büyük faydasını göreceksiniz.

İşlemci, depolama ve bellek

İşlemci, depolama ve bellek konusunda bu telefonun yeterli ve kabul edilebilir özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Telefon 12 nanometre mimarili, 8 çekirdekli Kirin 710F yongasına sahip. Bu yonga 4 adet 2.3 Ghz hızında çalışan A73 ve 4 adet 1.7 Ghz hızında çalışan A53 tasarruf çekirdekleriyle geliyor. Telefonun 64 ve 128 GB modelleri var. Bizim değerlendirdiğimiz 128 GB model ve 4 GB RAM belleğe sahip.

4 GB bellek 2020 itibariyle biraz alt sınır bir değer. Rakiplere baktığımızda 6 GB belleğin bu fiyat bandında standart hale geldiğini görmekteyiz. Ama eğer çok oyun oynamıyor ve telefonunuzda Adobe Lightroom ya da Premiere Rush gibi profesyonel mobil uygulamaları çalıştırmıyorsanız 4 GB bellek de yeterli olacaktır.

Yazılım

Belki çoğu kullanıcı için bir tercih sebebi değil, ancak telefonun Android 9 desteğiyle sınırlı kalması bence bir eksiklik. Yine aynı fiyat segmentindeki güncel modellerde Android 10 desteği gözümüze çarpıyor. Belki Android 9 ile 10 arasında dünyalar kadar fark yok. Şüphesiz bir sürüm atlamak da kötü bir telefonu iyi yapmıyor. Ancak yine de güncel bir işletim sistemi kullanmak geleceğe dönük olarak iyi bir yatırım.

Sonuç Değerlendirmesi

Sonuç olarak Honor 9x için şu anki fiyatıyla 2020’de alınabilir bir telefon diyemeyeceğim. Fiyatın ileride düşmesi durumunda belki değerlendirilebilir. Ancak 3000 TL bandında başka markaların Amoled ekranlı, 3 kameralı, 4K video çeken modellerini alabiliyorsunuz. Seçiminizi bu modellerden yana yapmak şu an için daha mantıklı.