Anasayfa Haber AMD Big Navi Ekran Kartı, 5120 Akış İşlemcisiyle Gelebilir

AMD Big Navi Ekran Kartı, 5120 Akış İşlemcisiyle Gelebilir

Big Navi Ekran Kartı

Kısa süre önce AMD’nin yaklaşmakta olan Navi 21 GPU’sunun 80 adet işlem birimi barındırdığı söyleniyordu. Buradaki “80” sayısı, geçmişteki birçok sızıntı ile örtüştüğünden dolayı artık oldukça güvenilir bir değer haline geldi.

80 işlem biriminde ise tam 5120 akış işlemcisine bakıyoruz ve bu GPU, oyuncuların AMD’den yıllardır beklediği Big Navi olabilir. Mevcut RX 5700 XT modelinde bu değerlerin sırasıyla 40 ve 2560 olduğunu da not düşelim.

Yine çok sayıda sızıntı paylaşan _rogame ise sızdırılan özelliklerin bir derlemesini oluşturdu.

Big Navi Ekran Kartı

80 CU ve 5120 işlemci, AMD tarafından 1750 MHz gibi bir hızda çalıştırılabilir. Bu da toplamda 17.5 TFLOP gibi bir saf gücü ortaya çıkaracaktır. Big Navi olarak adlandırdığımız GPU, muhtemelen TSMC’nin gelişmiş bir 7nm ürem sürecini kullanacak. Ancak buna rağmen söylentilere bakarsak 300W gibi bir güç tüketiminden bahsediliyor.

AMD CEO’su Lisa Su, üst düzey Radeon Navi GPU’lar için çalışmalar yürüttüklerini doğrulamıştı. Bu grafik kartları donanım düzeyinde Işın İzleme teknolojisini destekleyecek ve yeni nesil RDNA 2 grafik mimarisini kullanacak. Bu arada üst düzey GPU’larla birlikte orta sınıf ekran kartlarının da çıkış yapacağını hatırlatalım.

Yeni nesil ürünleri RX 5800 ve RX 5900 serisi gibi bir isimlendirilme ile beklesek de AMD’nin resmi adımlarını beklememiz gerekiyor.

İşte yeni nesil Navi GPU’lardan beklenen bazı özellikler:

  •  Optimize edilmiş 7nm+ üretim teknolojisi.
  • Orta sınıf masaüstü ekran kartı seçenekleri.
  • Donanım düzeyinde Işın İzleme desteği.
  • GDDR6 ve HBM2 bellekli grafik kartlarının bir karışımı.
  • İlk nesil Navi GPU’lardan daha fazla güç tasarrufu.