Anasayfa Haber Apple’a 1.4 Milyar Dolarlık Tazminat Davası

Apple’a 1.4 Milyar Dolarlık Tazminat Davası

Zhizhen Network Technology isimli Çin menşeili bir yapay zekâ şirketi, Apple’ı kendi geliştirmiş oldukları dijital asistan teknolojisinin karbon bir kopyasını kullanmakla suçluyor.

Dijital asistan sistemleri her geçen gün insan yaşamında kendine daha geniş alanlar bulmaya başladı. Kullanım alanlarının artması ile dijital asistan seçeneği de her geçen gün artmakta. Dijital asistan denince, pek çok kişinin aklına ilk olarak Apple markasının sahip olduğu Siri geliyor. Ancak yayınlanan habere göre, ciddi anlamda risk teşkil etmese de Siri’de radikal değişiklikler olabilir ya da Siri tamamen değiştirilebilir.

Wall Street Journal’da yayınlanan rapora göre Çinli yapay zekâ şirketi Zhizhen Network Technology, yerel bir mahkemeye başvurarak, Apple şirketinin almış olduğu yeni patentin kendi patentlerini ihlal ettiğini iddia etmekte. Çinli yapay zekâ şirketi açtığı davada Apple’dan tahmini olarak 10 Milyar Yuan (1.45 Milyar Dolar) tazminat talep etmekte.

Bu durum teknoloji şirketlerinin kendi arasındaki finansal ve hukuki mücadeleden daha çok, Amerika-Çin Ticaret savaşının doğurmuş olduğu yeni bir savaş. Çinli firma bu davası ile Apple şirketine ve dolayısı ile Amerikan ticaretine ciddi anlamda darbe vurmak istiyor. Siri bu noktada işin politik kısmı açısından önemsiz  gibi görünüyor. Fakat bu dijital asistan tüm Apple ürün gamı içerisinde yer almakta.

Çinli şirket açmış olduğu bu dava ile, Apple ürünlerinde entegre halde olan Siri uygulamalı her bir cihaza Çin’de yasak getirmeyi hedeflemekte. Apple ürünlerinin Çin hükümeti içerisinde yasaklanması ise şirkete ciddi anlamda zarar verebilir. Zira yayınlamış oldukları üçüncü çeyrek raporuna göre Apple, 2020 yılının üçüncü çeyreğine kadar Çin pazarından 9.33 Milyar Dolar gelir elde etti. Bu gelir miktarı da Apple şirketinin yıllık gelirinin ortalama yüzde 16’sına tekabül ediyor.

Şimdilik Amerika ile Çin arasındaki ticari savaşın doğurmuş olduğu bu durumun nasıl sonuçlanacağı belirsiz. Apple’ın olası bir ceza alması durumunda ise nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.