Anasayfa Makale Horizon: Zero Dawn PC Değerlendirmesi

Horizon: Zero Dawn PC Değerlendirmesi

3 yıl önce piyasaya sürüldüğünde büyük ses getiren Horizon Zero Dawn, bu kez PC için piyasaya sürülüyor.

Tarihte not düşülmesi gereken anlardan birini yaşıyoruz. 2020 yılında artık tüm cihazlar birbirleriyle iletişim halinde. Artık oyuncular platform seçmek istemiyor, bunun yerine oynadıkları yapımın platformunu kendileri belirlemek istiyorlar. İşte bu noktada önemli ve sürpriz adımlardan biri Sony PlayStation tarafında atıldı. 2017 yılının en sevilen oyunlarından biri olan Horizon Zero Dawn artık bilgisayarlar üzerinden de oynanabiliyor.

Horizon Zero Dawn PC versiyonunu daha önce piyasaya sürülen Quantic Dream yapımları Beyond: Two Souls ve Detroit: Become Human ile karşılaştırmamak gerekiyor. Quantic Dream bağımsız bir geliştirici ve Sony ile olan 9 yıllık anlaşması sona erdiğinde doğal olarak yapımlarını diğer platformlarda da yayınladı. Guerilla Games ise Sony’nin kendi stüdyolarından biri. Bu yüzden Horizon Zero Dawn’ın Steam ve Epic Games Store’a gelmesi pek çok açıdan bir dönüm noktasını temsil ediyor.

PC versiyonunda oyunu ilk açmanızla beraber Horizon donanımını inceliyor ve en uygun gördüğü ayarları uygulayıp hızlıca oyunu başlatıyor. Aslında oyun, sizin Steam ve Epic üzerinden oyunu başlatmanızla başlıyor ve bir süre hiçbir şeye müdahale edemiyorsunuz. Elbette bu durum oyunun bir konsol portu olmasından kaynaklanıyor. PC oyuncuları bir oyuna başlamadan önce ilk olarak ayarları kontrol ederken, konsol tarafında işler daha farklı ilerliyor.

Oyunu başlatmanızla 5 dakikanın biraz üzerinde süren ilk sinematiği izliyor ve ilk kez ayarlar menüsüne ulaşıyorsunuz. Zaten bizi ilgilendiren kısım da burada başlıyor. Açıkçası ben bu kadar çok grafik ayarı göreceğimizi düşünmüyordum ama Guerilla Games oyunu PC’ye uyarlarken oyun üzerine hayli düşünmüş. Pek çok farklı ayar, kare saniye ve detay seçimleri Horizon Zero Dawn’ı en akıcı ayarlarda oynamanız için sizi bekliyor.

Halihazırda yapım piyasaya sürüldüğünde Nvidia ve AMD’nin özel ekran kartı sürücüleri de kullanıma sunulacağı için çok daha optimize bir oyun deneyimi sizi bekliyor diyebilirim. Açıkçası yıllarca oyunların konsoldan PC’ye iki çözünürlük ve sadece detay ayarı üzerinden basitçe port edildiğini gördükten sonra, artık bu tarz sorunsuz çıkışlar son derece önemli. Yine de GTX 980Ti üzerinde daha fazla ayarı yükseltmek isterdim ama doğal olarak oyunu yüksek ayarlarda akıcı karelerle oynamak istiyorsanız en azından GTX 1070 kullanmanız şart.

Garip bir gelecek senaryosu çizen Horizon Zero Dawn, makinelerin hakim olduğu bir evrende iyiyle kötünün mücadelesini olabildiğince mistik ve farklı yollarla anlatmayı tercih ediyor. Horizon Zero Dawn’ın en ilgi çekici noktası dünyanın nasıl bu hale geldiği. Ne oldu da dinozor benzeri robotlar tundraları ele geçirdi? Ne oldu da insanlar tüm teknolojilerini kaybedip, yeniden ilkel çağlara ve inanışlara geri döndü? Koca şehirler ve yapılar nasıl oldu da yeryüzünden silindi?

Ana kahramanımız Aloy uzun macerasında hem bu sorulara hem de kendi arayışına cevap arıyor. Bu soruların gerçekten tatmin edici cevaplarının olması, Horizon Zero Dawn’ın teknoloji ile ilkel yaşamı çok iyi bir araya getirmesi oyunun ilerleyişini de bir o kadar eğlenceli kılıyor.

Açıkçası eğer Horizon Zero Dawn’ı daha önce PS4 üzerinde deneyim etme şansı bulamadıysanız ve yüksek kare/saniye oranları ile PC üzerinde oynamak istiyorsanız, aradığınız fırsat sonunda ayağınıza geldi.

Horizon Zero Dawn Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i5-2500K 3.3 GHz veya AMD FX 6300 3.5 GHz
  • Bellek: 8GB RAM
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 780 (3 GB) veya AMD Radeon R9 290 (4GB)
  • DirectX: Sürüm 12
  • Depolama: 100 GB boş alan

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i7-4770K 3.5 GHz veya Ryzen 5 1500X 3.5 GHz
  • Bellek: 16GB RAM
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 1060 (6 GB) veya AMD Radeon RX 580 (8GB)
  • DirectX: Sürüm 12
  • Depolama: 100 GB boş alan