Anasayfa Mobil Samsung Galaxy Note 20 Ultra ve Note 20: Ön İnceleme

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ve Note 20: Ön İnceleme

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ve Note 20 modelleriyle ilk deneyimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Note 20 Ultra bütün özellikleri içeren, en lüks paket diyebiliriz. Note 20 ise ileri seviye diyebileceğimiz bazı özelliklerin daha makul hale getirildiği, daha hesaplı kardeşi.

Galaxy Note 20 Ekran ve Tasarım Özellikleri

Samsung yeni Galaxy Note 20 Ultra modelinde en iyi ekranını kullanıyor. 120 Hz Dinamik AMOLED 2X panel yüzde 25 daha parlak. Uyarlanabilir kare hızı dosya okurken 24 kare, oyun oynarken 120 kare olarak dinamik ayarlama yapıyor. Bu da oyunlarda hızlı, normal kullanımda ise normal kare hızları sunuyor. Batarya ömrünü korumak için önemli bir özellik. Bu mod orta çözünürlük seviyesinde çalışıyor, maksimum çözünürlükte, yani telefonu 2K çözünürlükte çalıştırdığınızda kapanıyor.

Note 20 modelinde ise 60 Hz sabit kare hızına sahip bir ekran kullanılmış. Yine AMOLED kalitesini bu telefonun ekranında görmek mümkün. Her iki model de sıfır çerçeve tasarımına sahip ancak Note 20 düz, Note 20 Ultra ise alıştığımız kavisli ekran kenarlarına sahip.

Note 20’de 6.7, Note 20 Ultra’da ise 6.9 inç ekran kullanılıyor. Her iki telefonda da 8 GB LPDDR5 RAM ve 256 GB depolama var. Note 20 Ultra’da 1 TB’a kadar microSD kart desteği var. 12 GB RAM’e sahip 5G sürümü henüz Türkiye’de 5G olmadığı için göremiyoruz. Ancak S20 Ultra’nın 256 GB harici 512 GB sürümünü görebiliriz.

Yeni Note Ultra kaleminde daha doğrusu S-Pen’de 9 ms gecikme değeri sunuluyor. Bu 26 milisaniyelik S-Pen ile kıyaslandığında çok daha iyi ve hızlı kullanım imkanı demek. Ayrıca Note Sync notlarımızı gerçek zamanlı olarak cihazlarımız arasında senkronize ediyor. Samsung, Microsoft işbirliğini de derinleştirerek özellikle çalışanların OneDrive kullanmasını, dosyalarını senkronize etmesini, ofis uygulamalarıyla çalışmasını ve genel Windows PC uyumluluğunu artırıyor. Note ailesi son yıllarda gelen özelliklerle PC dünyasıyla bir ekosistem birlikteliğine kavuşuyor diyebiliriz. Ek olarak PowerPoint dosyası olarak notlarımızı dışarı aktarma ve not defterlerimizin arkaplanını kareli ya da çizgili deftere dönüştürme seçeneklerimiz var.

Knox mobil güvenlik platformu ile verileri şifreleme özelliği var. Ön kameralar aynı değerlere sahipler ve yüz tanıma destekliyorlar. Ayrıca ekran içi parmak izi okuyucu da mevcut. Bu daha önce sızıntılarda iddia edilen çift parmak izi okuyucu değil, Note 10 ailesinde ve S20 ailesinde tanıdığımız ultrasonik okuyucu.

Galaxy Note 20 Kamera Özellikleri

S20 Ultra modelinde gördüğümüz 8K 24 FPS video çekme özelliği de Note 20 Ultra’da karşımızda. 4K 60 FPS ya da farklı modlar, seçenekler bizimle. Ancak gerçek gelişme ses tarafında yaşanmış durumda. Video içerik üreticiler için profesyonel video modunda üç adet farklı kaynaktan mikrofon sesi kayıt imkanı var. Bluetooth, USB ya da cihazın mikrofonu seçenekler arasında bulunuyor. Ayrıca video sırasında bunlar arasında geçiş yapmak da mümkün olacak. Ayarlanabilir Zoom Hızı özelliği ile yakınlaştırmanın ivmelenmesini kontrol edebiliyoruz. Özetle ses daha iyi, görüntü ise S20’lerden sonra geliştirilmiş durumda. Özellikle de hızlı odaklama için Note 20 Ultra’da sunulan Lazer AF yani otomatik odak çok hızlı çalışıyor. Bu sayede S20 Ultra modelinde eleştirilen bazı modlarda odak arama sorununu da Note 20 Ultra’da görmüyoruz.

Kameralara bakalım:

12 MP Ultra geniş açı,
108 MP Standart geniş açı,
12 MP telefoto dikkatimizi çekiyor.

Note 20 modelinde 108 MP yerine 64 MP ana kamera var ve kamera sisteminin diyafram değerleri farklı. Ancak 64 MP de oldukça yüksek bir çözünürlük ve her iki telefonun kamera sistemlerinin de S20 ailesinden sonra oldukça optimize edildiğini söyleyebiliriz.

Galaxy Note 20 Donanım ve Batarya Özellikleri

Samsung, Türkiye’de Note 20 modellerini Eyxnos 990 işlemci ile satışa sunuyor. Ülkemizde Qualcomm Snapdragon modelleri satışta değil. Çoklu işlem performansında daha iyi olduğu ve yüzde 15 performans artışı sağladığı aktarılıyor. Bunu henüz test etmedik ancak Samsung genellikle S serisinden sonra çıkan Note modellerinde, aynı işlemcinin üretim sürecinde bir iyileştirme yaparak, performansı ya da verimliliği az da olsa daha iyi hale getiriyor. Elbette Qualcomm Snapdragon 865 ve 865+ gibi işlemcileri bekleyenler de vardı ancak Samsung’un kendi ürettiği Exynos serisinde artık Qualcomm’u geride bırakan ve performans şampiyonu olan bir model görmek istiyoruz.

Note 20 4300 mAH, Note 20 Ultra 4500 mAH bataryaya sahip. Her iki telefonda da güç tasarruf modları, cihazın yazılımsal olarak kendi pilini emip tüketen uygulamalara karşı kontrolü hep OneUI arayüzünün arkasındaki güzel özellikler. Android 10 işletim sistemindeki özelliklere ek olarak her yıl Samsung’un kendi Android deneyiminde alışanların sevdiği özellikler geliştirmeyi başardığını, daha zengin bir yazılım tecrübesi sunduğunu görüyoruz.

Renk Seçenekleri

Samsung’un aktardığına göre uzun ömürlü renkler için özel olarak çalışmışlar. Gerçekten telefonlarda kasaların renginin dayanıklı olması için kullanılan pigmentler, materyaller önemli. Yüzeyler iki telefonda da bazı renkler hafif puslu, bu sayede yüzey parmak izi ve leke tutmuyor.

Ultra modelinde Mystic Bronze, Mystic Black, Mystic White renkler, Note 20 modelinde de Mystic Bronze, Mystic Green ve Mystic Grey sunuluyor.

Şahsi deneyimim ile Mystic Bronze rengi puslu yapısı, estetik yanı, eski modellerden çok net ayrılması ve leke tutmaması ile beğendim. Ancak Mystic Black ve Mystic White Note 20 Ultra modellerinde aynalı, ışık yansıtan ve leke tutan bir yapı gördüm. Oysa Note 20 modellerindeki Bronze, Green ve Grey hep puslu ve leke tutmuyor.

Özetle yeni Note serisi şahsen yıllardır ana telefonum bir Samsung Galaxy Note olduğu için benim için oldukça önemli. Burada en çok denemek istediğim özellikler doğal olarak yeni ekran deneyimi, yeni ve daha hızlı S-Pen’in hissiyat farkı oldu. Kameralardaki iyileştirmeler ve özellikle hızlı odaklama, özellikle de birden çok ses kaynağı seçeneği bir içerik üretici olarak benim için önemli. İncelemede bu özelliklere ve çok daha fazlasına detaylı bir şekilde bakacağız. Note 20 Ultra incelemesi için Technopat’ı takip edin.