Anasayfa Haber 7 GB/s Hızını Aşan Açık Kaynaklı SSD Kontrolcü Geliştirildi

7 GB/s Hızını Aşan Açık Kaynaklı SSD Kontrolcü Geliştirildi

ssd kontrolcü

7 GB/s gibi yüksek okuma hızlarına çıkabilen SSD, son tüketiciden ziyade profesyonel anlamdaki iş yüklerinde kullanılacak.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki (KAIST) araştırmacılar, okuma hızlarında 7 GB/s’yi aşabilen yeni bir SSD denetleyici geliştirdiler. Kontrolcü, OpenExpress standartları kullanılarak inşa edildi. Tasarımlar ise üniversiteler ve araştırma enstitüleri tarafından ücretsiz olarak sunuluyor.

Bildiğiniz gibi, günümüzde piyasada bulunan çok az sayıda SSD bu okuma hızlarına erişebiliyor. Teoride ise dört PCI-Express 4.0 şeridi kullanan NVMe sürücüler bu rakama ulaşabiliyor. Ancak günümüzde tasarlanan ticari denetleyiciler, henüz PCIe bant genişliği konusunda beklentileri tam olarak karşılayamıyor. Phison’un popüler olan PS5016-E16 denetleyicisi ise 5 GB/s hızlarına ulaşabiliyor.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen SSD, ticari standartlardaki SSD’ler gibi modern bir M.2 kartına sığmıyor. Aksine, özel bir FPGA üzerine inşa edildi ve özellikle M.2 SSD’lerden daha büyük bir yapıda. Dolayısıyla bu SSD’leri perakende olarak satın almamız mümkün değil. Zira 7 GB/s hızlarına ulaşabilen bir SSD istiyorsanız biraz daha beklememiz gerekiyor.

Araştırma ekibinin başındaki Profesör Myung-Soo Jeong, hazırlanan sürücülerin içerik oluşturucular, üniversiteler ve araştırma enstitüleri tarafından kullanılacağını söylüyor.