Anasayfa Haber Trump, TikTok ve WeChat’i Yasaklayan Karara İmzasını Attı

Trump, TikTok ve WeChat’i Yasaklayan Karara İmzasını Attı

Çin kaynaklı şirketlere ait olan TikTok ve WeChat, ABD genelinde yasaklarla karşı karşıya.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan vatandaşlarının ByteDance ve Tencent tarafından işletilen iki popüler uygulama olan TikTok ve WeChat aracılığıyla iş yapmasını yasaklayan bir yürütme kararını yayınladı. Buna göre herhangi bir ABD vatandaşı ile uygulamalar arasındaki iletişim tamamen yasaklandı.

Trump, “Çinli şirketler tarafından geliştirilen uygulamaların Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygınlaşması, Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliğini, dış politikasını ve ekonomisini tehdit etmeye devam ediyor.” dedi. Ayrıca “ulusal acil durumla başa çıkmak için adımlar atılması gerektiğini” belirtti.

Yeni imzalanan karar, vatandaşların ve ABD şirketlerinin yetkisiz kuruluşlarla finansal işlem yapmasını engellemesine olanak tanıyan Uluslararası Olağanüstü Ekonomik Güçler Yasası kapsamında verildi. 45 gün içinde başlayacak olan yasağın tam ayrıntıları henüz netlik kazanmış değil. Öyle ki Apple ve Google’ın uygulama mağazalarında nasıl bir adım atacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

30 milyonu ABD’de olmak üzere 800 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcısı olan TikTok, son dönemde kullanıcı tabanında artışlar gördü. İndirme sayısı ise 2 milyar bandının üzerine çıktı. Yapılan bu hamle, ABD-Çin geriliminde bir artış yaşanacağına işaret ediyor ve analistler şu anda Pekin’den bir misilleme bekliyorlar. Çin ise Facebook ve Google dahil olmak üzere birçok ABD teknoloji şirketinin ülkede faaliyet göstermesini zaten bir süredir engelliyordu.