Anasayfa Haber Intel, Grand Ridge ile 24 Çekirdekli Atom İşlemci Hazırlığında

Intel, Grand Ridge ile 24 Çekirdekli Atom İşlemci Hazırlığında

24 Çekirdekli Atom İşlemci

5G baz istasyonları için tasarlanan Grand Ridge, Intel’in Atom mimarisinden faydalanıyor ve 24 çekirdeğe kadar çıkıyor. Bununla birlikte PCIe 4.0 ve DDR5 bellek desteğine sahip.

Intel, son birkaç yıldır masaüstü ve mobil pazarda çalışmalarını sürdürse de daha küçük Atom CPU ailesi ile ilgili bir şey duymayalı epey zaman oldu. Ancak son söylentilere bakarsak bu durum yakında değişebilir ve küçük CPU çekirdeklerine bir dönüş yaşanabilir.

24 Çekirdekli Atom İşlemci

Sızdırılan slayt görsellerine göre Intel Atom çekirdeklerinin adı Grand Ridge ailesi ile birlikte geçiyor. En üst versiyon ise 24 çekirdek ve 48 iş parçacıklı olacak şekilde planlanıyor. Dahası, ilginç bir şekilde Atom CPU serisinin hem PCIe 4.0 arayüzünü hem de gelecek DDR5 bellek standardını desteklemesi bekleniyor. Bu destekle birlikte 5600 MHz frekanslarında çalışan çift kanallı DDR5 RAM çalıştıran Grand Ridge Atom CPU’larına bakıyor olabiliriz.

Intel Grand Ridge 24 çekirdekli Atom çekirdek tasarımı 2.6 GHz’e kadar saat hızına sahip olacak. Bu da serinin selefine göre 400 MHz daha hızlı olacağı anlamına geliyor. 5G baz istasyonları için tasarlanan Grand Ridge silikonu, Intel’in 7 nm HLL+ üretim teknolojisi üzerine inşa edilecek ve her biri dört çekirdekli altı küme üzerinde 24 “Gracemont” çekirdeği içeriyor.

Resmi yol haritasına göre bu işlemcilerin 2021’de çıkış yapması bekleniyordu. Ancak Intel, son zamanlarda süreç geliştirme aşamalarındaki yaşanan sorunları kabul etmişti. Bu nedenle tarihin değişmesi muhtemel ve 2022 yılına sarkacağı düşünülüyor.  Ayrıca mavi takımın 2015’ten beri kullandığı 14nm litografisinin ötesine geçmek için hala mücadele verdiğini belirtelim.