Anasayfa Haber Üst Düzey Big Navi Ekran Kartları, 12 GB ve 16 GB Bellekle...

Üst Düzey Big Navi Ekran Kartları, 12 GB ve 16 GB Bellekle Gelebilir

Big Navi Ekran Kartları VRAM

Navi 21 silikonuna dayanan iki farklı Big Navi ekran kartının 12 GB ve 16 GB boyutundaki GDDR6 bellekler ile destekleneceğinden bahsediliyor.

AMD’nin güncel teknolojilerden yararlanan üst sınıf Navi yongalarıyla ilgili birçok şey yazılıp çizildi. Hatta son günlerde amiral gemisi modelin 5.120 akış işlemcisine (80 CU) sahip olduğu bildirilmişti. Çin kaynaklı Chiphell ve Tayvanlı PTT forumlarından yayılan söylentiler ise yeni GPU’ların bellekleri hakkında bazı bilgiler sunuyor.

Yeni haberlere göre Navi 21 GPU’nun en az iki varyantı var. Bu açıkçası pek şaşırtıcı değil. Örneğin RX 5700 ve RX 5700 XT modelleri aynı GPU’nun farklı konfigürasyonlarını kullanıyordu. Bununla birlikte, kartlardan birisinin 16 GB GDDR6 belleğe sahip olacağı söyleniyor ve bu gerçekten yüksek bir miktar. İkinci GPU ise görünüşe göre 12 GB bellekle birlikte gelecek.

Big Navi Ekran Kartları VRAM

Farklı bir sızıntı kaynağı ise AMD’nin Navi 21 GPU’yu GDDR6 bellek ile eşleştirdiğini ve TSMC’nin aşırı ultraviyole N7+ üretim sürecini kullandığını doğruladı. 16 GB bellek ile birlikte 512 bit geniş bellek arayüzü kullanılabilir. Samsung, 256 bit veri yolunda 576 GByte/sn hızlarına çıkarken, 512 bit genişliğindeki bir veri yolunda 1.15 TB/sn’ye kadar hıza ulaşan GDDR6 bellek sunabiliyor. AMD, 12 GB olan model için ise 192 veya 384 bit bellek arayüzü kullanmayı tercih edebilir.

Üretim ve tasarım sürecine gelince, AMD’nin Big Navi PCB tasarımını henüz tamamlamadığı belirtiliyor. Ayrıca şirketin Big Navi ekran kartı PCB’si için ilk tasarımlarını önümüzdeki iki hafta içinde üçüncü parti tasarım ortaklarına göndermesi bekleniyor.

Big Navi Ekran Kartları VRAM

Üst sınıfa hitap eden yeni GPU yüksek ihtimalle 2020 yılı sonlarına doğru piyasada olacak. NVIDIA cephesi ise ilk adımda üst düzey RTX 3080 (Ti/3090) ekran kartlarının tanıtımına odaklanacak. Bu lansmanın Eylül ayında olması bekleniyor ve 17 Eylül gibi kesin bir tarih bile verildi. AMD cephesi ise muhtemelen NVIDIA’nın Ampere duyurusundan sonra hamlesini yapacak. Güncel duruma bakarsak Big Navi ekran kartlarını Ekim sonu veya Kasım başı gibi görmeyi umuyoruz.