Anasayfa Haber Apple, xCloud’a Destek Vermeyecek

Apple, xCloud’a Destek Vermeyecek

Apple xCloud

Microsoft şirketinin bulut tabanlı oyun sistemi olan xCloud’a Apple’dan geçit yok.

Microsoft şirketi, geçtiğimiz haftalarda yeni oyun servislerinden biri olan xCloud’u oyunculara duyurmuştu. Bu sistem sayesinde kullanıcılar, 15 Eylül tarihinden itibaren Xbox Game Pass Ultimate kapsamında, oyunları mobil cihazlarından oynayabilecekler.

xCloud sisteminin Android sistemlerde yer alacağı kesin netlik kazanmış durumda. Ancak yapılan duyuru ve basına gönderilen bilgilendirici bültenlerde, Microsoft şirketinin iOS cihazlardan bahsetmediği fark edildi. Microsoft şirketi Business Insider’a yapmış olduğu açıklamada, Apple şirketinin, App Store’da Game Pass gibi hizmetlere izin vermediğini belirtti.

Apple’ın yürütmüş olduğu bu politika, basın kısmında bazı soru işaretlerini akla getirmiş durumda. Bu bağlamda insanların konuştukları konu; Apple’ın aynı politikayı neden Netflix ve Hulu gibi platformlara uygulamadığı yönünde.

Bulut tabanlı oyun oynatma sistemleri içerisinde Apple ile tek sorun yaşayan Microsoft değil. App Store içerisinde, kullanıcılara yine buluttan oyun oynama hizmeti sunan Stadia ve GeForce Now hizmetleri de yer almıyor. Microsoft şirketi basına vermiş olduğu açıklamada ise Apple şirketine karşı olan tepkisini net şekilde belirtmiş durumda. Şirket yaptığı açıklamada “Apple, tüketicileri Xbox Game Pass gibi bulut oyunlarından ve oyun aboneliğinden mahrum bırakan tek platform. Oyun uygulamalarına tutarlı şekilde farklı davranan Apple; oyun dışı benzer programlara ise oldukça esnek kurallar uyguluyor” ifadelerinde bulunmuş. Microsoft konu ile alakalı yapmış olduğu açıklamada ek olarak, sistemlerinde yer alan oyunların, ESRB ve PEGI gibi bağımsız kurumlardan gerekli yasal onayların alınmış olduğunu da belirtti.

Microsoft şimdilik iOS cihazlara Game Pass hizmetini getirebilmelerinin mümkün görünmediğini; ancak bunun bir yolunu bulmak adına çalışmalarının olduğunu söylemiş durumda. Duruma bakacak olursak Apple şirketi bu noktada kendi çıkarlarını ve kârını gözetiyor olabilir. Bilindiği üzere Apple, kendi oyun abonelik sistemi olan Apple Arcade ile kullanıcılarına hizmet veriyor.  Bu bağlamda şirketin buluttan oyun oynatma sistemlerini mağazalarına getirmesi, kullanıcılarına satmaya çalıştıkları Apple Arcade ürününün satışlarına darbe indirebilir.