Anasayfa Haber Intel, Xe HPG Ekran Kartları ile Orta ve Üst Düzey Oyunculuğa Hitap...

Intel, Xe HPG Ekran Kartları ile Orta ve Üst Düzey Oyunculuğa Hitap Edecek

Ray Tracing desteği ve GDDR6 bellekle gelmesi beklenen Intel Xe ekran kartları 2021 yılına yetişebilir.

Intel, 2018 yılından bu yana Xe grafik mimarisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu zamana kadar Xe LP, HP ve HPC olmak üzere üç ayrı ürün segmentinden haberdardık. Ancak yeni gelen bilgilere bakılırsa Intel, oyun için optimize edilmiş Xe HPG adı verilen başka bir Xe mikro mimarisi için mesai harcıyor.

Intel henüz GPU özelliklerini onaylamadı ancak GDDR6 bellek alt sistemi kullanıldığı söyleniyor. Ekran kartları geleneksel bir PCI Express arayüzü kullanarak tüm müşterilere hitap edecek. Öte yandan, veri merkezleri için hazırlanan Xe HP mikro mimarisi HBM bellek yapısına sahip olacak.

Ray Tracing

NVIDIA, GeForce RTX 20 serisi ile 2 yıl önce donanım destekli RayTracing desteğini duyurmuştu. AMD’nin bu yılın sonlarında RayTracing donanımından yararlanan RDNA 2 tabanlı grafik kartlarını piyasaya sürmesi bekleniyor. Intel ise Xe HPG serisinin donanım hızlandırmalı Ray Tracing‘i destekleyeceğini doğruladı.

GPU Yapısı

Her Xe-HP kalıbında 512 yürütme birimi (EU) içerdiği öğrenildi. Bunu 96 EU’ya sahip olan yeni “Tiger Lake” işlemcide bulunan Xe-LP iGPU çözümü ile karşılaştırırsak aradaki potansiyel performans farkını kolaylıkla anlayabiliriz. Bununla birlikte Intel, dört GPU silikon kalıbını bir araya getirerek 2.048 EU bulunan ölçeklenebilir yongalar tasarlamayı başardı.

Intel Xe Çıkış Tarihi

Xe HPG GPU’lar şu anda Intel laboratuvarlarında değerlendiriliyor ve plan 2021 yılı içerisinde hazır hale getirmek. Son olarak, Xe HPG GPU’ların Intel dışı harici bir dökümhane tarafından üretileceği bildirildi.

Intel Xe Grafik Mimarisi

Xe-LP Xe-HPG Xe-HP Xe-HPC
Sınıf Giriş Seviye/Entegre Grafik Orta-Üst Sınıf  Oyunculuk Veri Merkezi/Yapay Zeka HPC Ölçeklenebilir
Üretim Intel 10nm SuperFin Dış Üretim Intel 10nm SuperFin Intel 10nm SF + Dış Üretim
Paketleme Standart Standart EMIB Foveros CO-EMIB
Yürütme Birimi / Dilim 96 / 1 ?/ 1 2048 / 4 ?/ 16?
Ürünler TigerLake/DG1/SG1Xe-LPGDDR6? DG2Xe-HPGGDDR6? Arctic Sound Xe – HP – 1/2/4 dilim – HBM2 Ponte Vecchio – Xe HPC 16-dilim – HBM2
Çıkış Tarihi 2020 2021 2021 2021