Anasayfa Video Logitech G513 Clicky Oyuncu Klavyesi İncelemesi

Logitech G513 Clicky Oyuncu Klavyesi İncelemesi

Logitech G513 Clicky oyuncu klavyesini inceliyoruz. Mekanik tuşlara sahip, LightSync RGB ışıklandırmalı bu model Carbon kod adına sahip ve GX Blue anahtarlarla donatılmış. İncelememizde klavyenin bütün özelliklerine yakından bakıyoruz.

Logitech G513 Carbon RGB Mechanical Gaming Keyboard, GX Blue (Clicky) olarak alışveriş sitelerinde 1145 TL’ye listeleniyor. İnceleme tarihindeki kuru çevirdiğimizde Türkiye’de vergiler dahil takribi 167 USD fiyata tekabül ediyor. Yurtdışı fiyatının da 150 USD civarında olduğunu düşünürsek, Logitech’in Türkiye’de vergilere karşın oldukça iyi bir fiyat uyguladığını söyleyebiliriz. Bu model üst seviye mekanik oyuncu klavyeleri kategorisinde yer alıyor.

Bu klavyenin anahtarlarının GX Blue olduğunu ve Clicky yani sesli olduğunu da özellikle belirttik. Çünkü mekanik anahtarların türü doğrudan maliyeti etkileyen bir unsur. Bu klavyenin Romer-G mekanik ve Romer-G Linear tuşlu modelleri de var, fiyatlar da modele göre değişiyor. Kutunun üzerinde G513 Carbon ibaresini görüyoruz ve altta da model kodu var. Alırken hangi anahtarları istediğinize karar vermeniz yararlı olacaktır. Ayrıca tek tuş seçenekli Silver modelini de internette görebilirsiniz.

Tuş Anahtarlarının Rolü Ve Önemi

Mücadeleci oyun oynayanlar için en önemli konu tuş anahtarlarıdır. Burada GX Blue Switch yani mekanik anahtarların farkını anlatalım. Lineer yani doğrusal tuşlarda tuşa bastığınızı, tuş aşağıya inip, yolun sonuna gelip durduğunda hissediyorsunuz. Tactile yani dokunma geri bildirimi sağlayan modellerde ise tuş komutunun algılandığı orta noktada bir direnç hissediyorsunuz. Hareket mesafesi tuşa göre değişse de, tuşa sonuna kadar basmadan, nerede komut verdiğinizi parmaklarınızda hissederek hızlı davranabiliyorsunuz.

Clicky modeller de yapı olarak Tactile modeller gibi yolun belirlenen noktasında tuşa basıyor, elinizde direnç hissediyorsunuz ve buna ek olarak bir tuş basma sesi duyuyorsunuz. Logitech G513 Clicky GX Blue modelinde 4 mm tuş hareketinin, yarısında yani 2 mm bölümünde geri bildirim alıp komutu veriyorsunuz. Romer-G tuşlu modellerde bu mesafenin 1.5 mm olduğunu da belirtelim. Buradan şunu anlıyoruz ki Romer-G anahtarların içerisindeki mesafe gerçekten çok kısa, Clicky yani ekstra sesli mekanizmayı sığdırmak için pek yer yok gibi görünüyor. Bu yüzden de Logitech’in burada ekstra sesli yani Clicky bir Romer anahtarı hızla piyasaya sürmesi zor görünüyor. GX Blue anahtarları bu ek sesi isteyen kullanıcılara hitap etmek için kullanmışlar. Bu tuşların basım ağırlığı yani gerektirdiği güç de 50 gram, Romer’larda bu değer 45 gram, yani arada yüzde 10’luk bir sertlik farkı var.

Özetle çok hızlı ve tuşa bastığınızı kesin olarak elinizde ve kulağınızda hissettiğiniz bir tuş yapısı var. Bu da mücadeleci oyunlarda önemli. Bir de güzel yanı tuşa ortasından sonra sona doğru basma hissiyatı, tuşun ilk yarısından daha farklı. Oyuncular sonuna kadar basmasa da böyle bir alışkanlığınız varsa hoşunuza gidecektir.

Elbette Logitech’in kendi Romer-G anahtarlarını da özellikle mekanik karakterlerinden ve hareket mesafelerinden dolayı sevdiğimizi belirtelim. Burada Blue anahtarlar özellikle pazarda bu türü sevenler için piyasaya sunulmuş. Klavye ve fare gibi çevre birimlerinde kişisel tercihler de çok önemli, bu yüzden üreticilerin çok farklı anahtarlar sunması gayet doğal.

Söylemeden geçmeyelim, bu tarz üst seviye bütün oyuncu klavyelerinde olduğu gibi aynı anda pek çok tuşa bastığınızda, hepsi eş zamanlı algılanıyor. Tuş basmama ve algılamama sorunları yaşanmıyor. N-Key Roll Over, Anti-Ghosting gibi tabirler uzun zamandır fazla anılmasa da artık zaten mutlaka olması beklenen ve sunulan özellikler. Bu klavye de 26 tuşa birden basımı algılayıp aynı anda iletebiliyor.

Tuşlar açısından deneyimimizin çok olumlu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. GX Blue anahtarların yapısı hırslı ve rekabetçi oynayan, her hareketinden emin olmak isteyen ileri seviye Türk oyuncularına hitap ediyor. Çok hızlı, net ve sesli anahtarlar kullanılmış.

LightSync RGB

Logitech G serisi oyuncu ürünlerinin yazılımı da gelişmiş ve istikrarlı. Sık güncelleme alan, devamlı geliştirilen bir yazılım ekosistemi var. Şirketin özellikle çevre ürünlerindeki USB sürücülerinde yaptığı geliştirmelerin kablosuz LightSpeed ürünlerde daha düşük gecikme süreleri olarak kullanıcıya yansıdığını görüyoruz. Hem donanımın içindeki yazılımda, hem PC ve Mac’teki yazılımda Logitech çok iyi. Eksikleri olsa da tamamlayan bir marka. Bu klavye ile birlikte G502 LightSpeed ya da G305 LightSpeed gibi kablosuz fareleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Kablosuz farenin alıcısını klavye üzerindeki USB portuna takabilir, klavyenin kablosundaki çift USB ucunu kasaya bağlayarak masa üzerindeki kablo karmaşasını azaltabilirsiniz. Ayrıca RGB ışıkları da yine yazılım üzerinden kontrol ederken, farklı markaların yazılımlarıyla sistemi doldurmadan her ayarı yapabilmek büyük bir artı. Özetle tavsiyemiz Logitech seviyorsanız klavye ve fareyi set yapmanız yani yine Logitech tercih etmeniz yönünde olacaktır.

G513 Carbon modelinin her tuşunda RGB ışıklandırma var. Burada kaliteli LED’ler kullanılmış. Işıkları hem güçlü, hem yumuşak dağılıyor, yani göz zevkine hitap ediyor. Farklı efektleri ve her tuşu tek tek kontrol edebiliyorsunuz.

Pratik tarafına bakarsak Macro yani tuş kombinasyonları programlama imkanı var. Bu sayede oyunlarda devamlı tekrar eden karmaşık komutları, birbiri ardına yapılması gereken hamleleri tek tuş komutuna kaydedebiliyoruz. Logitech Macro kayıt ve uygulaması çok başarılı, pek çok oyunda, hem klavye, hem fare komut kayıtlarını kullandık.

Tasarım Ve Ergonomi

G513 modeli kasa olarak G512 ile aynı, ancak ek olarak çok kaliteli bir bilek desteğiyle geliyor. İstediğiniz gibi kaydırıp konumlandırabilirsiniz, mıknatısı ya da klavyeye takılan bir kısmı yok, tamamen bağımsız bir parça. Bileklerinizi dinlendiriyor ve uzun oyun ya da çalışma süresince rahat ettiriyor. İçerisinde hafıza köpüğü var ancak dış kaplaması oldukça sıkı, bu yüzden sert. Çok yumuşak, içe gömülen bir yapı ya da doğrudan sert kauçuk desteklere göre daha rahat bulduk.

Kasası estetik açıdan çok güzel görünen G513 Carbon, simsiyah tuşlara ve alüminyum 5052 yüzeye sahip. Ayrıca kasa G413’e benzese de bu daha üst bir model. G513 Carbon modelinde bu alüminyum görünümünü çok beğenen büyük bir kitle var.

Estetik olduğu kadar ergonomik olarak da etkili bir başka ek kutu içeriği de ekstra tuş başlıkları. Kutudan çıkan tuş çıkarma aracı ile bu kapakları sökebiliyorsunuz. Ardından tuş diplerini temizleyebilir, isterseniz farklı yüzeye sahip kapakları da takabilirsiniz. Ekstra tuş kapaklarının hafif içe doğru bombeli yapısı, WASD tuşlarını parmaklarınızla dokunarak ayırt etmenizi sağlıyor.

Klavyenin tam tuş takımına sahip olduğunu belirtelim. Tenkeyless denilen numerik tuş takımının olmadığı, daha dar tasarıma sahip modelleri de çekici buluyorum. Ancak iş Excel, hesap makinesi kullanmaya geldiğinde ya da makro atayacak daha fazla tuşa ihtiyaç duyduğumda, büyük ve daha çok tuşu olan klavyeleri tercih ediyorum. Bu klavyenin üzerinde multimedya tuşları, ek ses tekeri gibi özellikler yok. FN+F8 ile Gaming Mode’a alıp Windows tuşunu devredışı bırakın, makrolarınızı ayarlayıp istediğiniz tuşu, istediğiniz gibi kullanın. Ayrıca FN tuşu ile yukarıdaki F tuşlarının hangi işlevde çalışacağını seçebiliyorsunuz.

Altına baktığımızda yana doğru açılan ayakların açılı yapıldığını görüyoruz. Bilek desteği ve ayaklar açık pozisyonda çok ergonomik yani rahat oluyor. Ayrıca alttaki orta kablo kanalı sayesinde kulaklık ya da masaüstü mikrofon kablosunu da sabitleyip masadaki dağınıklığı kaldırabiliyorsunuz. Bu bizce bütün klavyelerde olmalı, zira entegrasyonu çok basit, maliyeti yok sayılabilecek kadar düşük ama çok yararlı bir özellik.

Ağırlığı ve boyutları da oyunculara uygun. 960 gram ağırlığı ile masaya oturuyor, mekanik bir klavye aldığınızda aradığınız ağırlık da takribi olarak 1 kilogram civarındadır. Zira iyi ayaklar ve ağır gövde ile masada oyun esnasında hareket etmemesi gerekir. 44.45 cm x 12.95 cm x 3.55 cm ölçülerinde, tam tuş takımlı bir model için derli toplu boyutlarda diyebiliriz.

Son olarak kablosunu da değerlendirecek olursak, çok kalın, sağlam ve üzerindeki USB portunu bağlamak için çift uçlu yapısıyla klasik klavye kablolarına göre daha fazla yer kaplıyor. Örgülü ve kalın olduğu için bükmesi klasik kablolara göre daha zor. Tavsiyem monitör ayağının kablo toplayıcısı ile masada sabitlemeniz yönünde olacaktır.

Sonuç Değerlendirmesi

G513 klavyeyi almayı düşünürken değerlendireceğim bir diğer model de G613 olacaktır. Fiyatı hemen hemen aynı olan G613 ile birlikte bilek desteği gelmiyor, ancak Romer-G anahtarları yeğleyen ve kablosuz bir klavyeye geçmek isteyenler için daha iyi bir tercih. Ayrıca G613 modelinde multimedya tuşları da var. Öte yandan G513’ün kablolu yapısı, üzerindeki ek USB portunu getirdiği için kablolu klavye-kablosuz fare kombosuna daha uygun ve bilek desteği gerçekten fark yaratacak kadar rahat. Piyasada fiyatlara bakarken elbette Türkçe Q dizilim var mı, yoksa İngilizce Q mu satılıyor kontrol etmenizde fayda var. Zira hem fiyat değişiyor, hem de bu kadar güzel bir aydınlatması olan klavyeye etiket yapıştırıp estetik yanını bozmak istemezsiniz.

Eğer sessiz ama mekanik arıyorsanız da Clicky modeller sizin için doğru seçim olmayacaktır. Bu yüzden değerlendireceğiniz modeller, daha hesaplı satılan ve lineer yani doğrusal anahtarlara sahip olanlardır. Sessiz ama sağlam bir geri beslemesi olan, tuş direnci hissiyatı yüksek modeller için ise Tactile anahtarlarla satılan G513 ve G512 modellerini değerlendirmeyi unutmayın. G512’nin bilek desteksiz ve daha da rekabetçi bir fiyat satıldığını da unutmayın. Ancak GX Blue Switch anahtarları kullanıp sevdiyseniz ve aradığınız lezzet buysa fiyat için size hitap etmeyen anahtarlarla ilgilenmenize gerek yok, doğru modeldesiniz. Zira klavyeyi hem alırken, hem kullanırken mutlu ve memnun olmalısınız.

Logitech G513 Clicky (Carbon) klavyenin GX Blue anahtarlı sürümü özellikle oyunlarda hataya tahammülü olmayan, tuşları hep parmaklarının altında net hissetmeyi, hem de tuş sesini duymayı seven rekabetçi oyuncular için uygun. Kasa, tuş, yazılım kalitesi, ince detaylar ile çok başarılı ve kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir klavye.