Anasayfa Video Logitech MX Master 3 İş Faresi İncelemesi

Logitech MX Master 3 İş Faresi İncelemesi

Logitech’in aynı anda üç farklı cihaza birden bağlanabilen MX Master 3 faresini inceliyoruz.

Video kurgu işiyle uğraşanların ve çizim yapanların yakından tanıdığı MX Master serisi, Mx Master 3 ile birlikte güncel bir modele kavuştu. Her modelin çıkışı arasında yıllar var zira bu bir iş ve üretkenlik aracı. Oyuncu fareleri gibi hızlı değişen bir moda üzerine değil, uzun ve sağlam kullanım üzerine gelişiyor. Aldığınızda yıllarca değiştirmeden kullanıyorsunuz, hatta bir MX Master modeline alışan kullanıcı, değiştirmek istemiyor ve genellikle yeni bir MX Master’a geçiyor. Bunu biz de doğrulayabiliriz: ofiste kurgu sisteminde kullandığımız MX Master’dan çok memnunuz. Logitech MX Master 3 modelini incelerken de ürünün tasarım amacına uygun olarak iş kullanımına bakıyoruz.

Ergonomi

Sağ el için tasarlanan fare, yüksek bir yapıya ve geniş bir yüzeye sahip. Elinizi masadan ayırıp, üzerinde rahat bir konumda tutuyor ve yormuyor. Ufak ve hafif fare sevenlere göre değil, büyük ve ağır bir model. Ancak bunlar modelin kendisine özgü ergonomisini sağlayan özellikler.

En sevdiğim yanı sol kısmındaki yan kaydırma tekerleği diyebilirim zira Adobe Premiere ile video kurgu yaparken, hızlı bir şekilde video zaman çizelgesinde çalışabiliyorum. Bu tek başına MX Master serisine geçmek için bir sebep.

Ana kaydırma tekerleğinin de manyetik yapısı onu bugüne kadar kullandığım en iyi fare tekeri yapıyor. Yine iş için alıştığınızda bırakmak istemeyeceğiniz bir kullanım sunuyor. CNC’den çıkma çelik teker MagSpeed yani manyetik hız teknolojisine sahip. 1 Saniyede 1000 satır kaydırma ve anında durdurma yapabiliyorsunuz. Üstelik çok ama çok sessiz. Farenin sırtındaki tuş ile bunun çalışma şeklini değiştirebiliyorsunuz. Ratchet denilen mod adımlı ilerliyor, Free-Spin serbest kaydırma sağlıyor.

Ergonomisi özellikle ufak fareye alışkın olanlara ters gelebilir zira çok büyük bir fare. 124.9 x 84.3 x 51 mm ve 141 gram ağırlığa sahip. UsB alıcısı 18.4 x 14.4 x 6.6 mm ve 2 gram.

Ancak daha önce MX Vertical ve Trackpad incelemelerinde söylediğim gibi, eli dinlendirmek ve elin masadaki açısını düzeltmek gerekiyor. Saatlerce çalıştığınızda kaslarda aşırı laktik asit birikir. Ayrıca yamuk duruşlarda da kaslara, bağlara hep aynı noktadan yük biner. Karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklar işinizi engeller, hayat kalitenizi düşürür. Daha önce bilek rahatsızlıkları yaşadığım için bu konuda oldukça hassasım. Bir doktor değilim ve tıbbi tavsiye vermiyorum, bir kullanıcı olarak tavsiye ediyorum. Zira elim, bileğim ve kolum MX Master 3 ile çok rahat etti.

Hareketli Komutlar

Üzerindeki diğer tuşlar da farenin Gesture yani hareketli komut desteği gibi güzel özelliklerini kullanmanızı sağlıyor. Bunun için Logitech yazılımını kurmanızı tavsiye ederim. Gesture yani jestler, sol başparmak altındaki tuşa basınca size 3 bilgisayar arasında geçiş, görev pencelerini görme, uygulamayı öne alma gibi imkanlar sunuyor. Önceki ve sonraki tuşları da yine başparmağa yakın ama yukarıda bulunuyor.

Cam Yüzeye Uygun

İşin teknik kısmına gelirsek bu bir oyuncu faresi değil, G305 LightSpeed kullandıktan sonra çoğu fare oyunlarda bana fazlasıyla yavaş ve isabetsiz geliyor. İş farelerinin hemen hemen hepsi de gerek raporlama hızları, gerek daha düşük DPI değerleri ile CS:Go gibi rekabetçi oyunlara uygun olmuyor. Öte yandan şunu da söylemek gerekiyor, 50 TL’lik bir fareden geçiş yapıyorsanız deneyiminiz çok daha farklı olacaktır. Ucuz fareleri kullandıktan sonra yeni nesil kablosuz modeller insana çok hızlı ve net geliyor. Her ucuz model çok kötü olmasa da aradaki kalite ve teknoloji farkı özellikle klavye ve fare gibi el altındaki ürünlerde yoğun şekilde hissediliyor.

4000 DPI çözünürlüğe sahip sensör, Darkfield takip sistemine sahip. Bu sayede fare altlığı olmadan kalın cam yüzeyde bile kullanabiliyorsunuz. Nominal değer 1000 DPI ve 50 DPI adımlarla 200-4000 arası ayarlayabiliyorsunuz.

Pil Ömrü

Kablosuz çalışırken şarj etmeyi unutursanız da bir dakikalık şarj ile 3 saat kullanım sunuyor. Neden unutursunuz diyorum? 70 Güne varan bir şarj ömrü olduğu için, yani iki aydan uzun sürede, bir tam şarj yeterli oluyor. Aşırı kullanımda bile bir ayı rahatlıkla geçiyorsunuz. 500 mAh batarya kapasitesi var ve güç tüketimi çok düşük. Üstelik Type-C portuna da geçiş yapılmış, yani masada devamlı PC’ye takılı bir kablo olmasına gerek yok. Yeni nesil bütün telefon ve cihazlarda Type-C en yaygın şarj portu oldu.

Bir diğer önemli teknik konu da menzil, genellikle MX Master 3 modeli, TV’ye bağlayıp kullanacağınız bir fare değil, yine de 10 metre mesafeden bile rahatlıkla çalışıyor.

Bluetooth ve 2.4 GHz Desteği

Resmi desteği Windows 7 ve sonrası için yani Windows 8 ve Windows 10, ayrıca macOS 10.13 sonrası sürümleri ve Linux’u kapsıyor. Ancak elbette Bluetooth ile iPadOS 13.1 ve üzeri iPad tabletlere ve genel anlamda Bluetooth fare destekleyen her cihaza takabilirsiniz. Sadece uyum listesinde olmayan sürümlerde uygulama ve tuş ayarlarının çalışması garanti olmaz. 2.4 GHz ve Bluetooth bağlantısı sunulmasının avantajı, birden çok cihaza aynı anda bağlayabilmek. 3 Sisteme birden bağlayıp alttaki tuş ile ya da hareketli komutlar ile geçiş yapabilirsiniz.

Logitech Flow ile Dosya Transferi

Bunlara ek olarak Logitech Flow yazılımı, kurulduğu ve farenin bağlı olduğu sistemler arasında dosya transferi imkanı sağlıyor. PC ve Mac bağlamaya uğraşmak yerine ikisi arasında bu köprü vasıtasıyla kolay aktarım yapabilirsiniz. Tavsiyemiz Logitech Options ve Logitech Flow yazılımlarını kurup denemeniz.

Sonuç

İnceleme tarihinde Logitech MX Master 3 modeli, tüm vergiler dahil Türkiye fiyatı ortalama 800 TL’den satılıyor. Bu da aynı tarihte 116 USD oluyor. Değerlendirmede cihazın sunduğu rahatlık, işlevler, yazılım ve bütün özellikler göz öne alındığında, geçmiş MX Master modellerindeki deneyimimize de dayanarak Editör’ün Seçimi ödülü veriyoruz. İncelemede hiçbir sorunla karşılaşmadığımız ve memnun kaldığımız gibi, ister Mac, ister PC kullanın neredeyse her koşulda ve uzun vadede kullanıcılara iyi hizmet edecek bir araç olarak kesinlikle gözardı etmemeniz gereken bir model olduğunu belirtelim.