Anasayfa Haber Facebook, Biyometrik Verileri Toplama İddiasıyla Karşı Karşıya

Facebook, Biyometrik Verileri Toplama İddiasıyla Karşı Karşıya

facebook biyometrik veri

Instagram uygulamasında biyometrik verilerin toplaması ve saklanması nedeniyle Facebook’a dava açıldı.

Tüm teknoloji devleri gibi, Facebook da sürekli davalar ve yasal süreçlerle baş başa kalıyor. Hatta Facebook’un karnesi bu konuda biraz daha kabarık. Ancak bunların sonuncusu, 500 milyar dolara kadar çıkabilecek bir para cezasını gündeme getiriyor. Bu davada Facebook’un sahibi olduğu Instagram’ın kullanıcıların biyometrik verilerini yasadışı bir şekilde topladığı iddia ediliyor.

Whalen ve Facebook arasındaki dava, Pazartesi günü California, Redwood City’deki eyalet mahkemesinde açıldı. Dava konusu ise az önce belirttiğimiz gibi, 100 milyondan fazla kullanıcı verisinin kendi bilgi ve rızaları olmadan toplandığı ve saklandığı söyleniyor. Davacılara göre Facebook, verileri tüm ürünlerinde yüz tanıma yeteneklerini geliştirmek için kullanıyor ve bu bilgileri çeşitli kuruluşlarla paylaşıyor. Ayrıca bunlar gerekli bildirim ve açıklamaların hiçbirini sağlamadan  yapılıyor.

Uygulamayı 2011’den beri düzenli olarak kullanan Illinois sakini Kelly Whalen, Instagram’ın da eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Davada 100 milyon Instagram kullanıcısı için 1.000 ila 5.000 dolar arasında tazminat isteniyor. Yani şirket suçlu bulunursa potansiyel olarak 500 milyar dolara kadar ödemeler yapmaya mahkum olabilir.

Facebook, e-postayla gönderilen bir açıklamada iddiaları yalanladı. Şirket sözcüsü Stephanie Otway, “Bu iddialar temelsiz. Instagram yüz tanıma teknolojisini kullanmıyor.” dedi. Instagram veri politikasına göre, Instagram’a yüz tanıma teknolojisi eklenirse önce kullanıcılara haber verilecek ve kullanıcılar bu teknolojiyi kullanmak için kontrol sahibi olacak.