Anasayfa Haber IBM POWER10, Performans Sıçramasıyla Geliyor

IBM POWER10, Performans Sıçramasıyla Geliyor

IBM POWER10

IBM POWER10 performansı, enerji verimliliği ve güvenliği ile öne çıkıyor.

IBM tarafından POWER10 adı ile son nesil POWER işlemciler duyuruldu. Bundan 3 yıl önce piyasaya sürülen önceki nesil POWER9 gibi işlemciler de yapay zeka işlemeyi iyileştirmeye ve hibrit bulut bilişim çözümlerine odaklanıyor.

Şirketin kendi karşılaştırmalarına göre, 8 bitlik tamsayı operasyonlar için yapay zeka performansının POWER9 çözümlerinden çok daha hızlı olduğu ifade ediliyor. Ek olarak, tek hassasiyetli FP32 performansı ve yarı hassasiyetli BFloat16 performansı da sırasıyla 10 kat ve 15 kat gibi büyük kazanımlar ortaya koyuyor. IBM, POWER10 yongalarının özellikle Red Hat OpenShift platformunda çalışmak üzere optimize edildiğinin de altını çiziyor.

IBM yeni yongasıyla 7 nm üretime geçerken, Samsung 7 nm EUV düğümünü kullanmış. Mimari iyileştirmelerinin yanı sıra işlemcilerin önceki nesline göre 3 kat daha fazla enerji verimliliği sunduğu da bilgiler arasında.

Memory Inception adlı yeni bellek paylaşım teknolojisi ise bir kümedeki birkaç POWER10 işlemcinin aynı bellek havuzunu kullanmasını mümkün hale getiriyor. Bu sayede potansiyel olarak işlem verimliliği artırılırken enerji tasarrufu sağlanıyor.

Güvenlik tarafında ise donanım hızlandırmalı AES şifreleme kullanılıyor. Ayrıca, kuantum güvenli kriptografi ve tamamen homomorfik şifreleme gibi yeni güvenlik protokolleri de mevcut. Hatta ekstra güvenlik için ihlallerin aynı sanal makine alanındaki diğer etkilenmeyen konteynerlere taşmasını önleyecek konteyner izolasyonu da bulunmakta.

Kuruluşlar ve diğer müşteriler için POWER10 sistemleri 2021 yılının ikinci yarısında sunulacak.