Anasayfa Mobil Samsung Galaxy Note 20 Ultra İncelemesi

Samsung Galaxy Note 20 Ultra İncelemesi

galaxy note 20 ultra

Samsung yeni nesil akıllı telefonları Note 20 ve Note 20 Ultra modelleriyle karşımızda. İnceleme videosu ile Note 20 Ultra artıları ve eksilerine detaylı bir şekilde eğiliyoruz.

Kameraları ve diğer özellikleri anlatmadan önce bahsetmemiz gereken önemli bir nokta var. S9 serisi ile başlayan segment farklılığı Note 20 ile zirveye çıkmış durumda. Note 20 ve Note 20 Ultra aynı aileden olabilirler ama aralarında S Pen, ekran, kamera ve kasa malzemesi dahil olmak üzere önemli farklar var. Eğer Note 20 lansmanın duyurulan tüm yeni özellikleri istiyorsanız almanız gereken model kesinlikle Note 20 Ultra.

Note 20 Ultra ve S20 Ultra’yı yanyana koyduğumuzda kamera çıkıntısının çok daha makul ve kabul edilebilir seviyeye indirgendiğini görebiliyoruz. Tasarım bölümünde detaylı şekilde değineceğimiz zariflik, S20 Ultra’nın en çok eleştirilen tasarım özelliklerinden birini göze hoş gelen seviyeye çekmiş.

Note 20 Ultra, S20 Ultra’da faklı bir telefoto kamera kullanıyor. Hatta genel Ultra özellikleri arasında tek paylaşılan özellik 108 MP’lik Nonacell ana geniş açılı kamera. O zaman gelin kamera dizilimine yakından bakalım.

f/1.8 diyaframlı 108 MP Nonacell Ana Geniş Açılı Kamera (OIS – EIS)
f/3.0 diyaframlı 12 MP Telefoto Kamera 5X Optik, 50X Hibrit Yakınlaştırma (OIS-EIS)
f/2.2 diyaframlı 12 MP Ultra Geniş Açılı Kamera (EIS)
f/2.2 diyaframlı 10 MP Ön Kamera (EIS)

Şimdi özellikle 108 MP Nonacell kameraya baktığımızda megapiksel tarafında ciddi bir avantaj olduğunu görüyoruz. Ama otomatik modda fotoğraf çektiğinizde elinizdeki fotoğrafın çözünürlüğünün 108 MP değil, 12 MP olduğunu göreceksiniz.

Evet özel ayarı çekim modlarından aktif ettiğinizde 108 MP fotoğraf çekebilirsiniz ama bu benim tavsiye edeceğim bir şey değil. Kamera çözünürlüğünün neden bu kadar yüksek olduğunu Galaxy S20 Ultra incelememizde detaylı bir şekilde anlatmıştık.

Samsung S20 ve Note 20 Ultra ana kamerasında Isocell Bright HM1 adını verdiği özel bir sensör kullanıyor. Bu sensör teknolojisine de Nonacell adı veriliyor. Bu bilgiler neden önemli? Bu teknoloji sayesinde 9 piksel ana rengi yakalayabilmek için bir araya geliyor ve bir süper piksel oluşturuyorlar. Bu işlem pratikte iki önemli fayda sağlıyor.

1- Fotoğraflarda oluşan gürültüyü azaltma
2- Çok daha iyi HDR görüntüler elde edebilme

Note S20 Ultra’nın gün ışığı performansı gerçekten çok iyi. 12 MP olarak aldığınız sonuçlar, 12 MP ile fotoğraf çeken diğer Samsung amiral gemisi cihazlarla karşılaştırılamayacak seviyede. 9 pikselin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan görüntü, tertemiz ve harika bir HDR performansı sunuyor.

Aynı zamanda fotoğraf modunu değiştirip 108 MP’le geçtiğinizde tüm bu avantajlar ortadan kalkıyor. O yüzden telefon kameralarında yüksek MP’nin ne anlama geldiğini, nasıl bir fayda sağladığını iyi anlamanız gerekiyor.

Hatırlarsanız S20 Ultra incelemesinde yakındaki sujelere odaklanmada telefonun sıkıntılar çektiğinden bahsetmiştik. Bu önemli bir sıkıntıydı ve şu an için bile sorunlar tamamen aşılmış değil. Samsung, Note 20 Ultra’da riske girmemiş ve telefondan 0.3 MP’lik ToF kamerayı çıkararak yerine lazer otofokus koymuş. Lazer otofokus kesinlikle önemli bir gelişme ve keşke S20 Ultra’da da kullanılsaymış dedim.

Bunların dışında ana geniş açılı kamera S20 Ultra’dan çok farklı değil ve hem gün ışığında hem de gece modunda iyi sonuçlar vermeyi başarıyor.

Telefoto tarafına geçtiğimizde ise S20 Ultra ve Note 20 Ultra arasındaki fark iyice açılıyor. f/3.5 48MP Tetracell sensörünün yerini f/3.0’lık 12 MP’lik yeni bir telefoto kamera almış. Bu kamera 100 kat yakınlaştırma yapamıyor ama 5x optik, 50x hibrit yakınlaştırma sağlayabiliyor.

Yakınlaştırma performansı son derece başarılı ama akıllı telefonlardaki periskop kameralar belli durumlarda işlevsiz kalabiliyor. Apple ve Google gibi firmalar henüz Uzak Doğulu üreticiler gibi periskop kameraya geçmediler. Bunu uzun süre geride kalmak olarak görmüş olabilirsiniz ama işin aslı göründüğünden çok daha farklı.

Note 20 Ultra’da 5x seviyesine gelene kadar yaptığınız tüm yakınlaştırma ana sensör üzerinden kesilerek size sunuluyor. Yani Telefoto kamera canlı odak dediğimiz Portre modu dahil olmak üzere pek çok alanda kullanılmıyor bile. Halbuki 2x yakınlaştırma sunan telefoto kameralarda düşük ölçekte daha iyi yakınlaştırma performansı alabiliyor ve ışık koşulları yeterliyse telefoto ile porte modu kullanabiliyorsunuz. Ki genelde fotoğraf çekerken, video çekerken çok uzak mesafelerle değil, daha yakın ölçekli çalışıyoruz. Yani periskop kameralar uzak mesafelerde etkili olabilirler ama bizim daha çok kullandığımız uzaklıklarda çalışmadıkları için kullanışsız hale geliyorlar.

Yani üreticiler periskop kameraları daha işlevsel hale getirmek zorundalar. Bu şekilde özellikle portre modu ve video içerisinde yakınlaştırma yapmak istediğimizde ana sensör üzerindeki kesilme nedeniyle kalite kayıpları yaşıyoruz.

Ultra geniş açılı kamera ise S20 Ultra ile tamamen aynı. Özellikle doğa, manzara ve müze gibi alanlarda sonsuz odaklı bu kamera ile son derece güzel kareler yakalayabiliyorsunuz. Diğer taraftan Samsung telefonlarda S10’lardan beri gördüğümüz kenar bozulmaları Note 20 Ultra’da da devam ediyor.

Note 20 Ultra Video Performansı

Video tarafında S20 Ultra’daki kadar işler karışmıyor. Bu kez daha net bir arayüz ve kullanım var. Ana geniş açılı kamera ile 8K/24FPS, 4K/30,60 FPS veya 1080p/30,60,120,240 FPS video çekebiliyorsunuz. Ayrıca EIS ve OIS desteği, HDR10+ kayıt ve stereo ses kaydı özelliklerinden faydalanabiliyorsunuz.

Yine tüm modları tüm kameralarda aynı şekilde ve aynı kalitede kullanamıyoruz. Örnek olarak Ultra geniş açılı kamerada halen 4K 60FPS modu bulunmuyor. Önemli rakiplerden biri olan Huawei P40 Pro’ya baktığımızda ise 4K 60FPS modunun hem ana geniş açılı kamera hem de ultra geniş açılı kamerada geçerli olduğunu görüyoruz. Ki P40 Pro serinin en üst seviye cihazı da değil. iPhone 11 Pro modellerinde ise tüm kameraların 4K 60FPS video çekebildiğini görüyoruz.

Diğer taraftan telefonun Pro modu geliştirilmiş ve hem yakınlaştırma hem de kayıt alma noktasında güzel seçimler sunulmuş. Artık hangi mikrofon üzerinden kayıt alacağınızı seçenebiliyor ve bu şekilde telefonu kullanabiliyorsunuz.

Arayüz düzenlemeleri ise zaten Pro modunda geçerli. Yoksa kamera arayüzü ve kamera ayarlar menüsü neredeyse tamamen S20 Ultra ile aynı. Pro moda geçtiğinizde ise artık çok daha fazla seçenek üzerinde kontrol imkanınız bulunuyor. Mikrofondan az önce bahsettik ama detaya girmemiz gerekirse, artık bu bölümde 5 farklı seçeneğiniz var. İster telefon üzerindeki mikrofonları kullanabilir, isterseniz de USB veya Bluetooth’la bağladığınız mikrofonu kullanabilirsiniz. Diğer önemli ayarsa yakınlaştırma. Note 20 Ultra ve Samsung akıllı telefonlarda otomatik modda yakınlaştırma yapmak çoğu kez sıkıntılı olabiliyor. Ama Pro modda bu işin üzerine biraz gidilmiş. Ayrıca yine Pro mod menüsü üzerinde farklı bilgilendirme yazılarının veya tablolarının olduğunu bilmek sevindirici.

Ön kamera tarafında özellikler ve yapabilecekleriniz değişmemiş olsa da, artık 40 MP yerine 10 MP’lik bir kamera kullanılıyor.

Note 20 Ultra Performans Sonuçları

AnTUTU: 527.758 /// 509.195
Geekbench: T: 515 – Ç: 2.691 /// 946 – 2792
Slingshot Extreme: Open GL: 5.464 – Vulkan: 5.230 /// 6.767 – 5.175
PC Mark Work 2.0: 11.629 /// 11.993
Andro Bench: Ardışık Okuma/Yazma: 1.607/762.61 Rastgele Okuma/Yazma: 186.27/218.28

Ekran ve S Pen Özellikleri

Samsung Galaxy Note 20 Ultra şu ana kadar bir telefonda görüp görebileceğiniz en iyi ekran ile geliyor. 6.9 inç boyutundaki bu panel, yenilenmiş Dinamik AMOLED 2X teknolojisini sunuyor. Artık tıpkı Apple Watch’ta olduğu gibi ekran yaptığınız işlemlere göre yenileme hızını ayarlıyor. Böylece S20 Ultra’ya göre çok verimli bir pil kullanımı, ekran kullanımı görebiliyoruz. Ekran ayarlarında hız tarafında iki farklı tarama seçeneğiniz var: 60 Hz veya Adaptif 120 Hz. Ekran çözünürlüğü 2K olmasına rağmen, S20 Ultra olduğu gibi, 120 Hz tarama hızından yararlanmak istiyorsanız telefonu FHD+ modunda kullanmanız gerekiyor.

Ekran parlaklığı ise 1.500 nite çıkmış durumda ki bu değer önceki telefon S20 Ultra’dan tam yüzde 25 daha parlak anlamına geliyor. Böylece hem HDR10+ içerikler hem de gün ışığında kullanımda Note 20 Ultra kendini gösteriyor.

Ekran bu kadar seviye altayınca doğal olarak kullanılan S Pen’in de sağladığı avantajlar yükseliyor. 120 Hz tarama hızı ve 240 Hz dokunma hızı olan bir panelde, geliştirilen S Pen artık 9 ms’lik gecikme süresine sahip. Önceki modelde, yani Note 10+’ta bu gecikme 42 ms seviyesindeydi.

Ayrıca Note 10+’a oranda S Pen ile yapabileceğiniz komutlar geliştirilmiş. Artık havada tıpkı asayla büyü çizer gibi şekiller çizip, telefonu yönetebiliyorsunuz.

Note 20 Ultra Tasarım Özellikleri

Gorilla Glass Victus cam kullanılıyor. Ayrıca ilk kez bir Samsung telefonda paslanmaz çelik ekran kullanılmış. Telefonun boyu 164.8 mm, eni 77.2, kalınlığı ise 8.1 mm. Telefonun ağırlığı 208 gram.

Note 10 kalınlığı: 7.9 mm Ağırlığı: 196 gram

25 W hızlı şarj – Note 10 + 45 W’ye kadar destek sunuyordu. Batarya 4.500 mAh ve bir günü kolaylıkla çıkarabiliyor ama bol bol oyun ve çekim yaparsanız bu süre kullanımınızla doğru orantılı olarak azalıyor. Note 10+ ise 4.300 mAh.

Ülkemizde sadece 256 GB’lik sürüm satılıyor. 12 BG RAM barındırıyor ve fiyatı 12.999 TL

İlginizi çekebilir: Galaxy S20 Ultra incelemesi