Anasayfa Haber TSMC Mühendisleri, Çinli Yonga Üreticileri Tarafından Transfer Ediliyor

TSMC Mühendisleri, Çinli Yonga Üreticileri Tarafından Transfer Ediliyor

TSMC mühendisleri

Hükümet destekli Çinli yarı iletken şirketleri, yüksek maaş ve ikramiyeler sunarak TSMC mühendislerini bünyesine katmaya çalışıyor.

Nikkei Asian Review tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Çin hükümeti tarafından desteklenen yarı iletken üreticilerinden ikisi bu yıl 50’den fazla TSMC mühendisi ve yöneticisini işe aldı. Bahsedilen her iki şirket de bu insanları ikna etmek için yüksek maaş ve ikramiyeler vaat ediyor.

Quanxin Integrated Circuit Manufacturing (QXIC) 2019’da, Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC) ise 2017’de kuruldu. Bu şirketler henüz rekabetçi ürünler üretmiyor ancak her ikisi de gelişimlerini hızlandırmak için birkaç milyar dolar destek almış durumda. Ayrıca her ikisi de eski TSMC yöneticileri tarafından yönetiliyor.

TSMC mühendisleriİsimsiz bir kaynaktan gelen sözlere bakarsak HSMC, bu insanlara toplam yıllık maaş ve ikramiyelerinin 2 ile 2.5 katı kadar yüksek miktarlar sundu. Çinli firmaların birincil stratejisi, mevcut fonlarını yetenekli ve deneyimli kişilere ayırmak. Ayrıca bu yeteneklerin bulunduğu yere yakın ofisler de açılıyor. Bu aşamada QXIC, kısa süre önce TSMC’nin Tayvan’daki 5nm fabrikasının yakınlarında bir araştırma ve geliştirme laboratuvarı kurdu.

Adı geçen şirketlerin kendi 5nm teknolojilerini üretmeleri muhtemelen biraz zaman alacak. HSMC, 2022’de yurt içinde 14nm ürünleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. TSMC ise çalışanlarını kaybetmelerinin onlara zarar vermeyeceğinden emin. Ancak ticari sırların yeni rakiplerle paylaşıldığına dair endişelerini dile getirmeden edemiyorlar.

TSMC mühendisleriÇinli şirketlerin uyguladıkları yöntemler kesinlikle endişe verici olsa da Çin’in çaresiz olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz. ABD, kısa bir zaman önce TSMC’nin Huawei’ye satış yapmasını yasaklamıştı. Bu adım Çin’e ve dolayısıyla ülkenin en büyük şirketi Huawei’ye büyük bir darbe niteliğindeydi. Çin ise bu sorunların üstesinden gelebilmek için kendi şirketlerini destekliyor ve işin altından kalkmaya çalışıyor.