Anasayfa Video ASUS TUF GAMING B550-PLUS Anakart İncelemesi

ASUS TUF GAMING B550-PLUS Anakart İncelemesi

Ryzen 4000 destekli ASUS TUF GAMING B550-PLUS anakart.

En son B550 yonga setini temel alan, PCIe 4.0 destekli TUF Gaming B550-Plus anakart incelemesi.

AMD’nin PCI Express 4.0 teknolojisini uygun fiyata bütün kullanıcıların kullanımına sunma çabası tam gaz devam etmekte. ASUS’un B550 yonga setli TUF GAMING B550-PLUS modeli ise orta sınıf bir B550 anakarttan çok daha fazlasını sunuyor. Kartta ilk dikkatimizi çeken nokta Thunderbolt 3 desteği oldu. Yanlış duymadınız! Intel’in geçtiğimiz yıl Thunderbolt 3’ü herkesin kullanımına açmasından sonra nihayet AMD’de de bu teknoloji için desteği görmeye başladık.

Güç dağıtımı

ASUS TUF Gaming B550-Plus’ta her biri 50A güç sağlayan, 8+2 faz Vishay SiC639 MOSFET yer alıyor. Bu MOSFET’ler Richtek’in ASP1106GGQW PWM kontrolcüsü ile yönetiliyor. Güç bileşenlerinin üstünde de iki ayrı soğutma bloğu yer almakta. ASUS burada MOSFET soğutucu bloklarının büyüyüp ve genişlediğini belirtiyor.

Bellek

ASUS’un B450 tarafında 4400MHz olan RAM hızı, B550 ile birlikte 4800 MHz’e yükselmiş durumda. Tabi 4800 MHz için AMD Ryzen PRO (Ryzen 3 PRO 4350G, Ryzen 5 PRO 4650G, Ryzen 7 PRO 4750G) veya Ryzen 4000 İşlemciler kullanmanız gerekiyor. Ryzen 3000 serisi ile birlikte 4600 MHz’e kadar çıkabiliyorsunuz. Toplamda dört adet bellek yuvası olan anakarta 128 GB’a kadar bellek takabiliyorsunuz.

Bağlantı seçenekleri

Anakartta Realtek RTL8125B kontrolcü ile 2.5 Gbps Ethernet portu yer alıyor. Yine USB 3.2 Gen 2 Type-C ve PCIe 4.0 M.2 seçeneklerinin tümü yer alıyor. Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.1 bağlantısı elde etmek için de bir adet M.2 E-key yuvası bulunuyor. TUF LANGuard ve TurboLAN teknolojisi de anakarttaki diğer özellikler.

TurboLAN, cFosSpeed tarafından sağlanan bir teknoloji. Yazılımı yüklediğinizde ağ trafiği ihtiyaçlarınıza göre kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin tek tıkla düşük gecikme modunu açabiliyorsunuz. Yine internete erişen uygulamaları ve hatta dilerseniz bu uygulamaların hangi uzak sunucuyla bağlantı kurduğunu da görmeniz mümkün.

Depolama

Kartta biri işlemciye, diğeri de yonga setine bağlı olmak üzere iki adet M.2 depolama yuvası yer alıyor. Her iki M.2 yuvası da 110 mm uzunluğa kadar SSD’lere uygun. Üstteki yuva PCIe 4.0 desteğine sahip. Tabi PCIe 4.0 hızını kullanabilmek için işlemcinizin içindeki kontrolcünün de PCIe 4.0 olması gerekiyor. Alttaki yuva ise PCIe 3.0 teknolojisini destekliyor. Her iki yuvaya da hem SATA hem de NVMe SSD takabilirsiniz.

PCI Express Yuvaları

Anakartın PCIe 4.0 desteği, sadece Ryzen 3000/4000 serisi işlemciler ile mümkün. Şu an için X16 slotu ve M.2_1 slotu PCIe 4.0 desteğiyle beraber geliyor.

Ana PCIe 4.0 x16 yuvası çok büyük ekran kartları kullanırken destek sağlayan SafeSlot özelliğine sahip. İki PCIe yuvası sayesinde ise CroosFireX desteği sunuluyor. Yine de hem SLI hem de CFX tavsiye etmediğimizi belirtelim. İkinci yuvanın bu bağlamda B550 yonga setine bağlı olduğunu ve PCIe 3.0 x4 modunda çalıştığını belirtmekte fayda var. Son olarak kartın üstünde üç adet de PCIe 3.0 x1 yuvası yer alıyor.

Thunderbolt 3 desteği

TUF GAMING B550-PLUS, bugüne kadar incelediğimiz Thunderbolt 3 kartlara destek veren ilk AMD anakart. Kartın üstünde yer alan TB_HEADER sayesinde Thunderbolt 3 kart takıp kullanmak mümkün. Bu da anakartı Hackintosh için daha çekici hale getiriyor.

Ses

ASUS bu anakartta ses konusuna önem vermiş. Realtek’in ALC1200 yongasının özelleştirilmiş S1200A sürümü yer alıyor. Yonga, Stereo çıkış için 108 dB ve giriş için de 103 dB sinyal gürültü oranıyla net sesler vaat ediyor. Buna ek olarak yonga üstünde bir elektromanyetik parazitten koruma kalkanı mevcut. Yine yonga çevresinde ELNA Japon Ses Kapasitörleri kullanılıyor. Son olarak sesteki patlamaları önlemek için de de-pop devresi mevcut.

Realtek S1200A ses codec’i, kulaklıklarda sanal 3D çevresel ses etkisi için DTS Custom özelliğiyle destekleniyor. Bu özellik sayesinde filmlerde ve uyumlu oyunlarda sesin konumunu daha iyi algılamak mümkün oluyor.

Yapay zeka destekli gürültü engelleme

ASUS, bu anakartla birlikte oyunlarda net iletişim için yeni yapay zeka destekli gürültü engelleme özelliğine sahip mikrofon teknolojisini kullanıma sunuyor. AI Noise-Canceling Microphone özelliği aslında dahili yani “donanımsal” olarak ROG Strix GO 2.4 ve ROG Theta 7.1 modelleriyle birlikte hayatımıza girmişti. Şimdi ise Armoury Crate’e entegre olarak gelen bu özellikten bahsetmek gerekirse genel olarak RTX Voice gibi düşünebilirsiniz. Ancak GPU’da RTX Voice gibi GPU üzerinde bir yük oluşturmuyor ve çok küçük performans kayıplarıyla CPU ile işini halledebiliyor. Anakarta takılan 3.5 mm veya USB kulaklık/mikforon fark etmeksizin bu teknoloji ilgili input birimi seçilerek kullanılabiliyor. Yani aslında tamamen yazılımsal ve CPU işlem gücünü kullanan bir özellik. Bu özellik şu an için yalnızca ROG ve TUF serisi anakartlarda mevcut.

Bu özellikten yararlanabilmek için ASUS’un Armoury Crate yazılımını yüklemeniz gerekiyor. Windows’u kurar kurmaz sistem aslında size bu yazılımı kurmak ister misiniz diye soruyor. Eğer bu aşamada kurmadıysanız da sorun değil. Daha sonra anakartın destek sayfasında en alttan indirme bağlantısını edinebilirsiniz.

Bu özelliği iki senaryo ile test et ettik. Birinde arka planda sadece klima çalışıyordu, diğerinde ise hem klima hem de elektrikli süpürge, son seviyede. ASUS’un teknolojisi buna rağmen hem klima hem de elektrikli süpürge sesini tamamen yok etmeyi başardı. Her ne kadar bu işlem sesi biraz sıkıştırsa da sonuç gerçekten bizi fazlasıyla şaşırtmayı başardı.

RGB

Gri ve siyah renklerdeki TUF Gaming tasarımı ve sarı hatlar, ek aydınlatma için başarılı bir arka plan sunuyor. Bir adet Gen 2 adreslenebilir RGB LED başlığı ve iki adet standart başlık, ek şeritlerle görünümü kolayca değiştirme imkânı sağlıyor.

Kolay güncelleme için BIOS Flashback

USB girişlerinin arasında yer alan BIOS Flashback düğmesi, CPU, bellek ve ekran kartı olmadan da UEFI güncellemesi yapma fırsatı veriyor.

ASUS Performance Enhancement

ASUS, işlemci performansını ücretsiz artırmak için Performance Enhancement özelliğini sunuyor. Bu özellik ile 3700X işlemcide %5, 3900 modelinde %17.5 ve 3950X modelinde de %10.5 hız artışı vaat ediliyor. Öte yandan biz bu özelliği 3600 işlemci ile test ettik ve her ne kadar tek çekirdek performansında iki puanlık bir artış olsa da çok çekirdekte %0.3’lük bir kayıp yaşadık.

FAN Xpert 4

ASUS’un evdeki X99 Deluxe anakartımda da kullandığım ve daha önce de ayrı bir rehberini yaptığımız FAN Xpert özelliği, sistemdeki bütün fanların en düşük ve en yüksek çalışma voltajını tespit edip buna göre fanları otomatik olarak ayarlıyor. Bu sayede fan gürültüsü tarih oluyor.