Anasayfa Haber Quake Arcade Oyununu Artık PC’de Oynamak Mümkün

Quake Arcade Oyununu Artık PC’de Oynamak Mümkün

quake arcade PC

Kopya koruması nedeniyle engellenen Quake’in arcade sürümünün şifresi çözüldü ve artık PC aracılığıyla oynanabiliyor.

Quake’in bir arcade versiyonu olduğunu biliyor muydunuz? 1998’de id Software, orijinaline benzeyen ancak birkaç farklılığa sahip bir sürüm olan Quake Arcade Tournament Edition’ı inşa etmek için Lazer-Tron adlı bir şirketle ortaklık kurdu. Oyun yıllardır PC’de mevcut ancak kopya koruması, emülatör yardımıyla oynama yöntemini engelliyordu. Şimdi ise bu koruma kırılmış durumda.

quake arcade PCQuake Arcade, bir blog yazısına göre Quantum3D Quicksilver Arcade PC olarak bilinen özel bir bilgisayarda çalışıyordu. Bu makine aslında Windows 95 çalıştıran 266 MHz Pentium II ve özel bir grafik kartını barındırıyordu. Oyun makinesinde 27 inç 640×480 VGA ekran ve kontrolü sağlamak için yedi düğme yer alıyordu. Hatta bu makineleri birbirine bağlayarak çok oyunculu oyunlar oynamak mümkündü.

Oyun sonrasında geliştirme sorunlarıyla karşılaştı ve belirli miktarda oyun makinesi üretildi. Bu amaç doğrultusunda oyunu çalıştırmak için bir dongle (donanım kilidi) takılmasını gerektiren bir tür kopya koruması kullandılar. Bu, yazılımın kopyasını popüler MAME emülatörünü kullanarak oynamamızı engelliyordu.

GitHub kullanıcısı mills5 ise dongle korumasını atlatan şifresi çözülmüş bir yürütülebilir dosya yayınladı. Artık oyunun arcade versiyonu PC üzerinden oynanabilir durumda ve bir YouTube videosunda Quake A.T.E oynanış videosunu görebiliyoruz.