Anasayfa Haber AMD Ryzen İşlemcileri Önümüzdeki Yıllarda Neler Bekliyor?

AMD Ryzen İşlemcileri Önümüzdeki Yıllarda Neler Bekliyor?

AMD Ryzen

Bu zamana dek elde edilen veriler ışığında AMD Ryzen işlemcilerin geleceğine bakış atıyoruz.

AMD, Zen mimarisi ile birlikte rüzgarı arkasına aldı ve yıllardır süregelen yükselişi devam ediyor. Hem masaüstü hem mobil tarafta Ryzen CPU’ların yanı sıra EPYC sunucu işlemcileri de alanlarında oldukça iyi işler çıkarıyorlar. Peki önümüzdeki yıllarda AMD işlemcilerden neler bekleyebiliriz? Geçmişte paylaşılan ve yeni gelen sızıntılar birleştirildiğinde ortaya çıkan tablo şu şekilde:

Ryzen

Ryzen 4000 ‘Vermeer’

Vermeer adını taşıyan Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemcilerin bu yıl içerisinde geleceğini çok kez söylemiştik. Yılın sonlarına yaklaştıkça zaman daha fazla daralıyor ve kısa zaman içerisinde bu işlemcilerin tanıtımı yapılabilir. Bildiğiniz üzere bu aile ile birlikte Zen 3 mikro mimarisine geçiş yapılacak. CEO Lisa Su ise Zen 3 işlemcilerden çok umutlu olduğunu dile getirmişti. Kısa bir süre önce gelen sızıntılara bakılırsa Vermeer ailesi 5 GHz’lik frekans bariyerine dayanacak, belki de üzerinden aşacak.

Ryzen 5000 ‘Warhol’

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Ryzen 5000 olarak da isimlendirebileceğimiz masaüstü işlemcilerin kod adı muhtemelen ‘Warhol’ olacak. Bu işlemciler muhtemelen yine 2021 yılının sonlarına doğru hazır hale gelecek. Genel bir yorumlama yapacak olursak, sonraki yongalar Vermeer ailesinin bir yenilemesi niteliğinde olacak gibi görünüyor.

Zen 3 mikro mimarisini ve 7nm üretim teknolojisini kullanmaya devam etmeyi planlayan kırmızı takım, TSMC’nin daha gelişmiş bir 7nm prosesini işlemcilerinde kullanabilir. Örneğin N7+ gibi daha gelişmiş bir 7nm üretimi görebiliriz. Son olarak Warhol, AM4’ten AM5’e soket geçişi için bir ara seri niteliğinde olabilir.

Ryzen 6000 ‘Raphael’

Sızıntılar ve söylentiler 2022 yılına kadar uzanıyor. Gelen verilere bakılırsa Ryzen 6000 serisi olarak düşünebileceğimiz CPU ailesi ‘Raphael’ adıyla anılabilir. Bu seri görünüşe göre Zen 4 mikro mimarisini temel alacak ve TMSC’nin 5nm üretim teknolojisinden güç alacak.

Raphael işlemciler, yüksek performans düzeyinin yanında DDR5 bellek teknolojisini de yanında getirebilir. Elbette henüz konuşmak için çok erken ancak şu an için beklentiler bu yönde.

Ryzen 5000 ‘Cezanne’ APU

Renoir silikonu, öncelikle mobil ve sonrasında masaüstü APU platformunda kullanılmıştı. Bu seriyi 2021 yılında ‘Cezanne’ takip edecek ve detaylarını daha önce paylaşmıştık. İlk olarak Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemcilerde hayata geçecek olan Zen 3 mikro mimarisi, önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak olan APU’larda da kullanılacak.

İşin grafik tarafına baktığımızda ise Vega ismini tekrar görüyoruz. Daha gelişmiş ve rafine bir üretim teknolojisine (TSMC N7) dayanan Vega 7 GPU’lardan büyük sıçramalar beklemesek de bir miktar performans artışı yaşanacak. Kırmızı takım, Cezanne APU’ları geliştirmeye şimdiden başladı ve yakın zamandaki bazı testlerde ortaya çıkmıştı.

Ryzen 6000 ‘Rembrandt’ APU

APU’lardan devam edersek sırada Ryzen 6000 ‘Rembrandt’ ailesi var. İlk gelen verilere göre Zen 3+ mikro mimarisini kullanacak olan çipler, yarı iletken devi TSMC’nin 6nm litografi teknolojisini kullanabilir. Bu Zen 3+ yenilemesi geçmişteki Zen+ çekirdek mimarisine benzeyecek, ancak raporlar Zen 3+ mimarisinin Zen+ ile kıyaslandığında daha iyi performans kazançları sunacağını gösteriyor.

APU denildiğinde merak edilen en önemli şey ise GPU performansı. Henüz kesin bir şey olmasa da Rembrandt ile RDNA 2 mimarisine geçiş yapılacak gibi gözüküyor. Böylelikle grafik cephesinde ‘gerçek’ bir performans sıçraması görmemiz mümkün olabilir. RDNA 2, RDNA mimarisine göre %50’ye kadar daha verimli olacak. Son olarak, 6000 serisi DDR5, LPDDR5, USB 4.0 ve PCIe Gen 4.0 desteğine sahip olabilir.

Van Gogh

Öncelikle Van Gogh olarak adlandırılan APU’ların düşük güç tüketimi sunan dizüstü bilgisayarlarda kullanılacağının altını çizelim. Bu yongalar H ve U serisi Ryzen mobil işlemcilerin hemen altında konumlanacak. Bununla birlikte Van Gogh ailesinin 7.5W ve 18W arasında TDP değerlerine sahip olacağı söyleniyor.

CPU tarafında Zen 2 mikro mimarisini tercih eden AMD, 7nm üretiminin gelişmiş bir varyantını kullanmayı tercih edebilir. APU’nun içine yerleştirilen GPU, ilginç bir şekilde RDNA 2 mikro mimarisi üzerine inşa edilecek gibi görünüyor. Sızdırılan yol haritasına baktığımızda ise “Navi 2” maddesini görebiliyoruz.

Öte yandan Van Gogh APU’ların LPDDR5 bellek desteğiyle gelmesi muhtemel. Böylece LPDDR4x’e kıyasla %50’ye kadar daha hızlı veri aktarım hızları ve ayrıca yüksek bant genişliği sağlanabilir.