Anasayfa Haber Dünya İnternet Hızı Rekoru Kırıldı: Saniyede 178 Terabit

Dünya İnternet Hızı Rekoru Kırıldı: Saniyede 178 Terabit

İnternet Hızı Rekoru

Saniyede 178 Terabit ile dünya internet hızı rekoru bir kez daha kırılmış oldu.

KDDI Research, University College London ve Xtera mühendisleri mevcut optik fiber kurulumdan daha fazla veri geçirmek üzere yeni bir teknoloji geliştirdi. Mevcut altyapının çoğu 4.5 THz bant genişliğine kadar kapasiteye sahipken bazı yeni teknolojiler bunu 9 THz’ye çıkarmıştı. Bu yeni sistem ise kapasiteyi 16.8 THz‘ye yükseltiyor. Tüm bu çalışmalar ile dünya internet hızı rekoru kırılarak saniyede 178 terabit (Tbps) ya da başka bir deyişle 178.000.0000 megabite ulaşılmış durumda.

Bahsi geçen hız ile tüm Netflix kütüphanesini 1 saniyeden bile az sürede indirmek mümkün. Tabii ki yeni hızın ticarileşmesi için daha çok uzun zaman olduğunu da unutmamak gerek. Şu anda dünyadaki en hızlı tüketici interneti ise 10 Gbps ile Japonya’da. ABD Enerji Bilimleri Ağı tarafından geliştirilen bağlantı bile 400 Gbps hızında.

Daha geniş bant genişliği yeni Geometrik Şekillendirme (GS) topluluğunun bir sonucu. Parazit olmadan daha fazla bilgi sığdırmak için bu sinyal kombinasyonları modelleri dalga boylarının parlaklığını, fazını ve polarizasyonunu değiştiriyor. Ayrıca hibrit sistem, mevcut amplifikatör teknolojilerinin farklı kombinasyonlarının bir sonucu.

Kurulum, mevcut optik fiber kurulumunu kullanması da önemli bir artı. Bu yeni teknolojinin entegrasyonu, bu alandaki diğer deneysel araştırmalara kıyasla nispeten daha kolay ve daha ucuz olabilecek. Sadece amplifikatörlerin yükseltilmesi gerekecek ve kabloların tamamen değiştirilmesine ise gerek olmayacak.