Anasayfa Haber Ryzen 5000 Cezanne APU Ailesi, Mimari Değişikliklerle Gelebilir

Ryzen 5000 Cezanne APU Ailesi, Mimari Değişikliklerle Gelebilir

Ryzen 5000 Cezanne APU

Cezanne ismiyle anılan Ryzen 5000 serisi, gelen son sızıntılara göre CCX başına 4 yerine 8 çekirdek barındıracak.

AMD, bildiğiniz üzere Renoir silikonunu Ryzen 4000 mobil ve masaüstü APU’larında kullandı ve önemli başarılara imza attı. Haliyle seneye yeni teknolojiler ve gelişmeler göreceğiz. Cezanne kod adıyla bildiğimiz Ryzen 5000 serisiyle ilgili bir takım bilgiler edinmiştik. Üstelik geçtiğimiz günlerde bu seriye ait bir APU’yu SiSoftware testlerinde görmüştük.

En son ayrıntılar, AMD’nin Ryzen 5000 CPU segmenti altında pazarlanacak Cezanne APU’larında Zen 3 çekirdeklerini güncellenmiş bir tasarımla sunacağını gösteriyor. Şu anda Zen 2 çekirdek mimarisine dayanan AMD Ryzen 4000 APU’lar tek kalıplı, monolitik bir tasarımla geliyor. Kalıp, her biri dört çekirdek ve 4 MB L3 önbellek içeren iki çekirdek bloğundan oluşuyor. Kırmızı takım görünüşe bakılırsa Zen 3 ile çekirdek bloğunun veya CCX’lerin dizaynını tamamen değiştirecek. Her Zen 3 CCX, 8 çekirdek ve birleşik bir L3 önbellek yapısını bir araya getirecek.

Ryzen 5000 Cezanne APUŞirketin mevcut Renoir tabanlı çiplerindeki önbellek miktarını koruyup korumayacağını veya Cezanne serisine özel olarak bir artış yapıp yapmayacağını bilmiyoruz. Bilindiği üzere Renoir APU’lar, standart Matisse masaüstü işlemcilere kıyasla ciddi şekilde azaltılmış bir önbellek tasarımına sahip. Cezanne serisinin de monolitik bir tasarımla geleceğini düşünürsek, önbellek yapısının benzer olmasını bekleyebiliriz. Ancak birleşik tasarım, sekiz Zen 3 çekirdeğinin CCX başına daha büyük ve paylaşılan bir önbellek miktarına (4 MB’a karşı 8 MB) sahip olacağı anlamına geliyor.

Sızıntı kaynağı @patrickschur_, bizlere 8 çekirdekli bir Cezanne APU’dan bahsetti. Bu yonga’nın OPN kodu ‘100-000000285-30_Y’ olarak görünüyor. Öte yandan 8 çekirdekli ve 16 iş parçacığına sahip bir yongaya bakıyoruz. Erken mühendislik örneği olan bu yonganın 3.0 GHz’lik bir temel saate sahip olduğu ve A0 aşamasında olduğu söyleniyor. Yani işlemci tasarımlarının ilk adımlarında.

Çekirdek Sayıları Artabilir

AMD, çift CCX tasarımıyla birlikte mobil platformda çekirdek ve iş parçacığı sayısını ikiye katlamayı hedefliyor olabilir. Yüksek çekirdek sayısı ve saat hızlarına sahip APU’lar ise yüksek performanslı dizüstü bilgisayarlarda tercih edilebilir. Son olarak, gelen bilgilere bakarsak Ryzen 5000 Cezanne ailesinin hem AM4 (masaüstü) hem FP6 (dizüstü bilgisayar) platformlarında CCX başına sekiz çekirdek tuttuğu bildiriliyor. Elbette bu bilgiler henüz çok taze ve yeni yongalar için önümüzde daha uzun bir süreç var.