Anasayfa Haber Chromebook, Harici Sürücüden Linux Çalıştırabilecek

Chromebook, Harici Sürücüden Linux Çalıştırabilecek

Chromebook Üzerinde Linux Harici Sürücüden Çalıştırılabilecek

Google, Chromebook sistemleri üzerinde harici sürücü kullanılarak Linux çalıştırılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

16 GB veya 32 GB depolama alanı olan Chromebook sahipleri, Project Crostini üzerinden Linux çalıştırmak istediklerinde sınırlı depolama alanından dolayı zorluk çekiyor. 2018 yılında bunun farkına varan Google ise harici sürücü üzerinden Linux çalıştırılabilmesi için çalışmaları başlatmıştı. Uzun süren sessizliğin ardından bazı kod güncellemeleri ile çalışmaların devam ettiği ortaya çıktı.

Bu değişikliğin ileriye gideceğini varsayarsak, sınırlı depolama alanına sahip Crostini özellikli bazı Chromebook’ların Linux için sanal makineyi bir USB sürücüsünde veya bir SD hafıza kartında çalıştırmasına izin verilebileceği düşünülüyor.

Chromebook Üzerinde Linux Harici Sürücüden ÇalıştırılabilecekDaha küçük dahili sürücüleri olan Chromebook’larda buna ihtiyaç olduğu düşünülse de özelliğin tüm Chromebook kullanıcılarına fayda sağlayacağı açık. Cihazınızda 64 GB veya daha fazla depolama kapasitesi olsa da bunun çoğunu yalnızca Chrome OS, Android uygulamaları ve dosya depolaması için kullanılması olası. Linux örneğinizle ise bir USB sürücüsünü çıkarmak, önyüklemek ve sanal makinede ihtiyacınız olan her şeyi yapmak kullanışlı olacaktır. Hatta farklı amaçlar için ayarlanmış farklı Linux kapsayıcılarınız da olabilecek. Mesela birini iş, diğerini genel amaçlı kullanabileceksiniz. Yani esnekliğe sahip olacaksınız.

Google’ın Chrome OS‘yi güvenli tutmaya çok odaklandığı düşünüldüğünde, Linux ve VM desteğini harici sürücülere uygulamak bazı zorlukları beraberinde getirir. Bu harici sürücü özelliğinin getirilmesi sırasında ortamın en iyi şekilde nasıl korunacağına da özen gösteriliyor.

Şu an için bu yeni özelliği Chrome OS’nin hangi sürümünde göreceğimiz ise belirsiz.