Windows 95’in 24 Ağustos 1995 tarihindeki duyurusundan bu yana 25 yıl geride kaldı.
Yirmi beş yıl önce bugün insanlar gece yarısı CompUSA veya Best Buy’da sıraya giriyorlardı. Alışveriş yapanların beklediği yeni bir Call of Duty oyunu, Apple’ın en son iPod’u veya herhangi bir donanım türü değildi. Yazılımdı ve herhangi bir yazılım değildi: Windows 95’ten bahsediyoruz.
Microsoft’un 24 Ağustos 1995’teki Windows 95 sürümü, merakla beklenen bir lansmandı. Komedyen Jay Leno, yaptığı şakalarla birlikte Windows 95 geliştirme ekibi ve Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’e eşlik etti. Microsoft, Windows 95 ile ilgili bir saatlik siber sitcom hazırlamak için Jennifer Aniston ve Matthew Perry gibi isimlerle bile çalıştı. Yazılım o kadar popülerdi ki, ilk beş hafta boyunca 7 milyon kopya satıldı.
Duyuruyu takip eden bilgisayar meraklıları, Windows 95’i deneyimlemek için Pentium veya 486 işlemciler, IDE veya SCSI sabit sürücüler, çift hızlı CD-ROM’lar ve Sound Blaster ses kartları arasında seçim yapıyorlardı. Microsoft birçok yenilik yaptı. Ancak bunların en büyüğü, uygulamaları keşfetmeyi ve işletim sisteminde gezinmeyi çok daha kolay hale getiren yeni bir Başlat düğmesi, menü ve görev çubuğuydu. Bir de önümüzdeki günlerde beklenen Başlat Menüsü’ne göz atalım :)
Elbette her şey Başlat butonundan ibaret değildi. 32 bitlik bir işletim sistemi olmasının yanı sıra, 250 karaktere kadar uzun dosya adlarını destekleyebiliyordu. Şu an oldukça basit geldiğinin farkındayız ancak o zamanlar belgeleri adlandırmak çok daha kolay hale geldi. Bir diğer büyük özellik, donanımı otomatik olarak algılamak ve kurmak için Plug and Play (Tak ve Kullan) özelliğinin tanıtılmasıydı. Bu özellik yeni sürümlerle birlikte iyileştirilmeye devam etti.
MSN ve Daha Fazlası
Microsoft’un Windows 95 için başka planları da vardı. Yeni Microsoft Network (MSN) uygulaması, masaüstünde belirgin bir simge ile birlikte geldi. MSN, bir çevirmeli bağlantı aracılığıyla e-postaya, sohbet odalarına, haber gruplarına ve ilk WWW ana sayfalarına erişim sağlamak için tasarlandı. Microsoft, MSN’ye erişmek için aylık bir ücret talep ediyordu ve onu eğer ayda üç saatten fazla kullandıysanız ek ücretler yansıtılıyordu. O zamanlar internetin ve çevirmeli bağlantıların ilk günleriydi. MSN‘ye artık tarayıcılar üzerinden erişilebiliyor ve bir web hizmeti haline geliyordu.
Microsoft ayrıca, Windows 95’teki birden çok makine arasında veri senkronizasyonu yapma konusundaki ilk fikrini tanıtmıştı. Evrak Çantam, dosyaları bir dizüstü bilgisayar ve masaüstü makine arasında senkronize etmeyi amaçlıyordu. Bu özellik artık Windows’un modern sürümlerinde OneDrive adıyla hizmet veriyor ve tamamen bulut destekli.
Şirket, birden çok aile üyesinin oturum açmasına ve kendi özel profillerine sahip olmasını sağlamak için kullanıcı profilleri desteğini de tanıttı. Bunun yanında Windows 95 için Microsoft Plus isimli bir ek destek paketi çıkmıştı. O sıralar Internet Jumpstart Kit (Internet Explorer’ın erken bir sürümü), tema desteği ve yardımcı programlar gibi avantajlar sunuyordu.
Aradan geçen üç yılın ardından Windows 98 çıkış yaptı. Güncellemelerle birlikte işler daha da iyileşti ve yeni özellikler gelmeye devam etti. Şimdilerde Windows 10 ile beraberiz ve 20H2 güncellemesi için gün sayıyoruz.





