Anasayfa Haber Yakıt Olarak Metanol Kullanan Küçük Robot RoBeetle

Yakıt Olarak Metanol Kullanan Küçük Robot RoBeetle

RoBeetle

RoBeetle, pil yerine sıvı metanol kullanarak güç ihtiyacını çözüme kavuşturuyor.

Küçük robotlar üzerinde çalışanların karşılaştığı en büyük engellerden birisi de güç sağlamak. Piller, ağırlıkları ve kapladıkları alan sebebiyle küçük robotlar için pek de kullanışlı değil. Son olarak ortaya çıkan RoBettle ise pil kullanmayıp bunun yerine güç için sıvı metanol kullanıyor.

Bu küçük robotun gövdesi metanol ile dolu bir yakıt tankı durumunda. Ayrıca arka ayakları sabitlenmiş ve ön ayakları bir şanzımana bağlı dört bacağı bulunuyor. Şanzıman, bacakları geriye doğru çekecek şekilde hareket ettiriyor. Tasarımı ise robotun hareketsizken dik durmasını sağlıyor.

Robotun içinde kullanılan aktüatör ise nikel-titanyum şekil hafızalı (SMA) bir alaşım. Bunun ısındığında uzayan ve soğuduğunda küçülen bir tel olduğunu da belirtelim. Bu tel platinle dağınık şekilde kaplanmışken sistemin mekanik tasarımı, tamamen mekanik bir sistem kullanarak yakıt akışını modüle edebiliyor.

Robotun yürümesini sağlayan çalıştırma döngüsü, dolu bir yakıt deposu ve soğuk bir SMA teli ile başlıyor. Telin platin kaplaması, ısıyla birlikte birkaç su molekülü ve karbondioksit oluşturmak için havadaki metanol ve oksijen ile reaksiyonu kolaylaştırıyor. Dağınık platin kaplama, platinin mümkün olduğunca fazla metanol ile etkileşime girmesi için çok fazla yüzey alanı sağladığından önem taşıyor.

1 veya birkaç saniye içerisinde SMA telinin sıcaklığının reaksiyon sayesinde 50’den 100 santigrat dereceye yükselebileceği ve her noktalama işaretiyle birlikte robotun 1.2 milimetre ilerlediği de bilgiler arasında. Robotun en yüksek hızı ise saniyede 0.76 milimetre.