Anasayfa Haber GeForce MX450 Harici Mobil GPU Sessiz Sedasız Duyuruldu

GeForce MX450 Harici Mobil GPU Sessiz Sedasız Duyuruldu

GeForce MX450

NVIDIA MX450 mobil grafik yongası yakında dizüstü bilgisayarlarda yerini almaya başlayacak.

NVIDIA’nın GeForce MX serisi mobil GPU’ları bildiğiniz üzere giriş sınıfı yongalardan oluşuyor. Bu ailenin şu an kullanımda olan en güncel yongalarının MX 300 serisi olduğunu belirtelim. Yeşil takım, herhangi bir etkinlik aracılığıyla olmasa da resmi web sayfası aracılığıyla GeForce MX450 harici grafik yongasını duyurdu.

GeForce MX 450, çeşitli iş yüklerinde artırılmış verimlilik sağlarken, entegre grafik çözümlerinden daha hızlı performansa odaklanan giriş seviyesi dizüstü bilgisayarları hedefliyor. Şirketin ürün sayfasında gösterdiği bilgiler kısıtlı. Ancak görünüşe bakılırsa MX450’de Turing GPU mimarisi kullanılacak.

Teknik özellikler açısından, GeForce MX450 hem GDDR5 hem de GDDR6 belleğe sahip olacak şekilde listelendi. Geçtiğimiz sızıntılara göre 12nm FinFET üretimine dayanan Turing TU117 GPU kullanılacak. 896’ya kadar çıkan CUDA çekirdeği ve 560 MHz’lik temel saat hızları ise diğer detaylar arasında. TDP’ye gelince, MX450 25W’lık bir konfigürasyona sahip olacak. Ancak bunun GDDR5 belleğe sahip temel sürüm mü yoksa daha hızlı GDDR6 sürümüne mi ait olduğu bilinmiyor.

GeForce MX450Şaşırtıcı olan ise mobil grafik kartı PCIe 4.0 desteği ile gelecek gibi görünüyor. PCIe 4.0’ün eklenmesi performansa ekstra bir katkıda bulunmayacak. Bu bağlamda GeForce RTX ve GeForce GTX mobil GPU’lar halen mobil platformda PCIe 3.0 protokolünü kullanıyorlar. PCIe 4.0’dan bahsedilse de yonga üreticisi muhtemelen Intel’in 11. nesil Tiger Lake işlemcilerine atıfta bulunuyor.

Dizüstü bilgisayar üreticileri, Intel işlemcileri NVIDIA’nın GeForce MX serisi grafik kartlarıyla eşleştirmeyi sıkça tercih ediyorlar. Tiger Lake mobil çiplerin PCIe 4.0 destekleyeceğini biliyoruz. Yeşil ekip ise muhtemelen GeForce MX450’nin PCIe 4.0’ı destekleyen işlemcilerle iyi çalışacağını söylemek istiyor. Hatta 11. nesil Tiger Lake işlemcili bazı Lenovo dizüstü bilgisayarlar görmüştük. Burada bazı modellerde MX450 harici GPU opsiyonu da sunuluyordu.

Yeni Turing tabanlı GeForce MX GPU’lar ile AMD ve Intel’in entegre grafikleri arasında ilginç bir rekabet yaşanacak. Çünkü bu üreticilerin üçü de giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda yüksek grafik performansı sunmak için çaba gösteriyor.

Son olarak, GeForce MX450 için ayrıntılı bir duyuru yapılmadığından çıkış tarihinin belirsiz olduğunu belirtelim. Ancak bu harici GPU’ları dizüstü bilgisayarlarda görmemiz uzun sürmeyecek.