Anasayfa Haber NVIDIA, Yeni Soğutma ve 12 Pin Güç Tasarımı İçin Video Yayınladı

NVIDIA, Yeni Soğutma ve 12 Pin Güç Tasarımı İçin Video Yayınladı

NVIDIA Yeni Soğutma ve 12 Pin Güç Tasarımı

NVIDIA, RTX 3000 Ampere ekran kartlarıyla birlikte PCB, soğutma ve güç bağlantısı tasarımlarında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

NVIDIA bugün, yeni nesil “Ampere” ekran kartlarında soğutma çözümünün arkasındaki tasarım felsefesini paylaştı. Yeni yayınlanan videoda, NVIDIA’nın soğutma çözümlerinin yıllar içindeki gelişimini gösteriliyor. Bununla birlikte şirket, GPU’ları soğutmak için hava soğutmayı daha etkili bir şekilde kullanmanın yeni yollarını keşfetmeye çalıştığını vurguladı.

NVIDIA Yeni Soğutma ve 12 Pin Güç TasarımıBu doğrultuda yakında çıkacak olan GeForce Ampere Founders Edition grafik kartlarının soğutma çözümü, temiz havayı almak, ısıyı aktarmak ve sıcak havayı en optimum şekilde boşaltmak amacıyla en etkili yolu sağlamak üzere tasarlandı. Yeşil takımın soğutma teknolojilerindeki bir sonraki ayağı ise soğutucunun yapısal bileşenlerini güçten ödün vermeden en aza indirmek için geliştirilen mekanik yapılar.

NVIDIA Yeni Soğutma ve 12 Pin Güç TasarımıYeni Founders Edition soğutucusu, arka plaka için daha fazla alan açan yeni hazırlanan düşük profilli kanatlar içeriyor. Bir sonraki adım, daha kompakt yapıda olan, kablolama işlemini kolaylaştıran ve kartın güç kapasitesini olumsuz etkilemeyen yeni bir 12 pinli güç bağlantısı.

Yeni nesil ekran kartları, 2×8 pin’i 12 pin’e dönüştüren konnektörlerle gönderilecek ve herhangi bir güç kaynağı yükseltmesi gerektirmiyor. Bu sebeple herhangi bir uyum sorunu görünmüyor ve kullanıcılar ekstra bir masraf yapmayacak. Yeni güç bağlantı noktası PCB üzerine konumlandırılacak ancak geleneksel yatay tasarımla değil, dikey şekilde. PCB üzerinde oynamalar yapmak için sınırlı bir alan ve bu nedenle daha küçük kompakt bir güç girişi tercih edilmiş.

NVIDIA Yeni Soğutma ve 12 Pin Güç TasarımıNVIDIA yeni tasarımla ilgili çok fazla ayrıntı vermedi. Ancak videoda verilen görüntüler, daha önce sızdırılan çift fanlı tasarım söylentilerini doğrular nitelikte. Soğutucudaki havayı alttan içeri çekebilen ve kartın üst ucundan dışarı aktarabilen bir fan tasarımından bahsediliyor. Karttan çıkış yapan sıcak hava ise kasanın egzoz fanından dışarı atılabilir.

Daha küçük yapıdaki PCB ve yeni güç bağlantısına sahip soğutma tasarımının RTX 3070 ve RTX 3080 gibi modellerde geçerli olup olmadığını bilmiyoruz. Her iki durumda da bu gelişmelerin tamamen NVIDIA referans kartları ile ilgili olduğunu söyleyelim. Üretim yapan üçüncü parti şirketler ise kendi tasarımlarına sahip olurken muhtemelen daha geniş PCB’ler ve geleneksel güç konnektörlerine sadık kalacaklar.

Son olarak sizleri NVIDIA’nın paylaştığı video ile baş başa bırakalım;