Anasayfa Haber Ryzen İşlemciler İçin Performans Artırma Aracı: ClockTuner

Ryzen İşlemciler İçin Performans Artırma Aracı: ClockTuner

Ryzen 7 Pro 4750G

Temel olarak Zen 2 mimarili işlemciler için hazırlanan ClockTuner, düşük güç tüketimi ile performansı artırmayı vaat ediyor.

Teknoloji topluluğunda 1usmus olarak tanınan Yuri Bubliy, Ryzen 3000 CPU’lar için geliştirilen ve kısaca CTR olarak bilinen ClockTuner yazılımını duyurdu. Yeni araç, sunduğu ayarlarla birlikte Zen 2 işlemciler için daha yüksek performans sağlıyor. Ayrıca bununla kalmayıp Zen 2 yongaların güç tüketimini azaltarak verimliliği de artırıyor.

Aynı isim, Ryzen için DRAM Calculator isimli bir araç üzerindeki çalışmalarıyla biliniyordu. Yeteneklerinin ötesine geçen 1usmus’un Ryzen aracı, hem Ryzen 3000 masaüstü hem de 3. nesil Ryzen Threadripper CPU’lar üzerinde etkili.

ClockTunerGeliştirilen aracın çalışma prensibi ise biraz karmaşık. Ancak son kullanıcıların endişelenmesini gerektirecek bir durum yok ve her şey otomatik şekilde gerçekleşiyor. Yardımcı yazılımın, her bir CCX modülünü ayrı ele almak koşuluyla AMD Zen 2 işlemcilerde, özellikle chiplet tabanlı tasarıma sahip olanların genel performansını artıracağı açıklandı. Her CCX üzerinde düşük voltaj değerleri uygulandığında ise Zen 2 işlemcilerin yalnızca daha hızlı değil, aynı zamanda daha soğuk çalıştığı da gösteriliyor.

CTR’nin bir diğer önemli özelliği ise her CCX’in kalitesini değerlendiren ve frekansları ayrı ayrı ayarlayan Smart Overclocking (Akıllı Hız Aşırtma) işlevi. Yine 1usmus tarafından geliştirilen özel bir Prime95 ön ayarı, her CCX’in kalitesini değerlendiren yardımcı programın içine yerleştirildi. Burada tüm CCX’ler için dengeli bir çalışma sunan ve frekansa ince ayar yapan bir algoritma hazırlandı.

Bu arada Prime 95 CTR’ye gömülü tek değerlendirme yazılımı değil. 1usmus ayrıca Cinebench R20’den yararlandığı özel bir eklenti test paketi kullanmış. Bu süreçte CPU’nun genel performansı değerlendirilirken testlerin bir parçası olarak CPU voltajını ve güç tüketimini gösteren bir özellik de yer alıyor.

ClockTuner herkes için ücretsiz olarak kullanılabilecek ve çoğu hız aşırtma aracına göre daha iyi performans sunduğu vurgulanıyor. Uyumluluk konusuna gelince, CTR yazılımı tüm AM4 anakartlar tarafından desteklenmekte. Anakartınız CCX yapılandırmasını desteklemese bile, düşük seviyeli SMU erişimi sayesinde yine de yazılım çalışacak.

İndirmeye açılmayan yazılımın nihai sürümü için Eylül ayını beklememiz gerekiyor. Son olarak, sözlerimizi bitirmeden önce yapılan bazı performans testlerinin sonuçlarına göz atalım.

AMD Ryzen ClockTuner CPU Verimlilik ve Performans Testleri

CTR ile elde edilen sonuçlara gelince, 1usmus iki Zen 2 sisteminden bazı sonuçlar gösterdi. Bunlardan ilkinde Ryzen 9 3900X ve ikincisinde Ryzen Threadripper 3960X işlemciler kullanıldı. Her ikisi sistemde de varsayılan (default) ve ayarlama yapılmış (tunned) sonuçlar paylaşıldı.

AMD Ryzen 9 3900X, yapılan ayarlar sonrasında %7 artış sağlarken CPU’nun çektiği toplam güç 12.8 Watt kadar azaltıldı. CPU, varsayılan 1.312V gerilime kıyasla daha düşük olan 1.225V düzeyine iniyor ve daha yüksek frekansta çalışabiliyor.

ClockTuner

AMD Ryzen Threadripper 3960X test sistemi ise %5.2’lik bir performans artışı gördü ve toplam güç çekişi 12 Watt düştü. Varsayılan olarak 1.296V’da yapılandırılan yonga, 1.25V gibi daha düşük voltajda çalıştı.

ClockTuner