Anasayfa Haber Zen 3 EPYC Milan İşlemciler, Yüzde 20 Daha Performanslı Olabilir

Zen 3 EPYC Milan İşlemciler, Yüzde 20 Daha Performanslı Olabilir

64 Çekirdekli Zen 3 Milan İşlemci

Yılın sonlarına doğru çıkış yapacak olan EPYC Milan sunucu işlemcileri, yeni Zen 3 mikro mimarisini kullanacak. Mimari değişikliklerin yanı sıra bazı işlemcilerde performans kazancı %20’ye varacak.

AMD, Zen 3 mikro mimarisini hem masaüstü Vermeer hem de EPYC Milan sunucu işlemcilerinde kullanmayı planlıyor. Geçtiğimiz ay 64 çekirdekli bir Milan işlemcinin teknik özellikleri paylaşılmıştı. Şimdi ise Zen 3 tabanlı EPYC Milan CPU’ların performansına ilişkin yeni detaylar gün ışığına çıktı.

%15 IPC ve %20’ye Kadar Performans Kazancı

Rapora göre kırmızı takım Zen 3 çekirdek mimarisi ile IPC performansını genel anlamda %15 düzeyinde artırdı. Bununla birlikte yüksek performans kavramı ürün modeline göre değişiklik gösterecek. Büyük iş yüklerinde kullanılacak olan 64 çekirdekli yongaların, mevcut EPYC Rome 64 çekirdekli işlemcilere göre yaklaşık %10 ila 15 arasında bir performans artışı sağlaması bekleniyor. Diğer yandan 32 çekirdekli parça ise mevcut 32 çekirdekli EPYC Roma işlemcilere göre %20 performans artışı sunacak.

Zen 3 EPYC Milan İşlemciler

Sızıntı, AMD’nin 32 çekirdek ve altındaki ürün gruplarında önemli ölçüde daha yüksek saat hızları elde edeceğini belirtiyor. Daha az çekirdek sayısı, üst düzey çiplere göre daha yüksek ve daha kararlı saat hızları sunabilecek. Bu nedenle önceki modellere göre daha büyük bir performans sıçraması yaratacak.

EPYC Milan Mimari Yapısı

EPYC Milan ailesi 8 farklı üründen meydana gelirken, çekirdek sayısı aynı şekilde 64’e ulaşacak. CCD chiplet yapıları 8 Zen 3 çekirdeğini bir araya getiriyor ancak önceki nesillerden farklı olarak CCX tamamen mimarinin dışında tutuldu. CCD içerisinde her bir çekirdek kendi ayrı 1 MB L2 önbelleğe sahipken, 8 çekirdeğin tümü tarafından paylaşılan 32 MB boyutunda tekil bir L3 önbellek yer alıyor.

Zen 3 EPYC Milan İşlemcilerDevam edecek olursak, 64 çekirdekli Milan işlemcilerde 8 chiplet bulunurken, 32 çekirdekte bu sayı 4’e düşecek. AMD, daha yüksek L3 önbelleğe sahip 32 çekirdek örnekler sunmak isterse bu durum değişebilir. Ancak bu değişim yalnızca 4’ten fazla chiplet ile mümkün olabilir.

Yeni EPYC yongalar bu yılın son aylarına doğru piyasada yerini alacak. Sızdırılan bilgilere bakarsak AMD, 3. nesil EPYC işlemci ailesiyle birlikte sunucu performansında önemli atılımlar yapmaya hazırlanıyor. Bu sayede sunucu tarafında liderliklerini bir adım daha öteye taşıyabilirler.