Anasayfa Haber Yeni Sunucuya Geçiş ve 2020 Durum Raporu

Yeni Sunucuya Geçiş ve 2020 Durum Raporu

Bu gece Technopat.net’i yeni sunucuya taşıyoruz. Peki nasıl, neden? Biraz dijital yayıncılığın altyapısından ve gelişiminden bahsedelim. Bu yazı biraz ekip güncesi, biraz iş hayatının arkaplanı, biraz da sohbet içermektedir…

Öncelikle bu yükseltme işlemi sırasında 29-30 Ağustos 2020 tarihlerinde sitedeki kesintilerin planlı olduğunu, teknik bir sorun olmadığını belirtelim. Technopat.net bakımdayken YouTube kanalımızı ziyaret edebilir ve 2500’den fazla videomuzu (Güncel: 2849) izleyebilirsiniz.

2011 Yılında resmen kurulan Technopat.net 9 yaşında bir yayın. Bu yıl 9. yaşımızı kutlamadan geçti, zira hızlı değişen gündem ve ilgilenmemiz gereken pek çok farklı konu oldu. Seneye 10.  Yılımızda telafi etmek ve güzel bir video yayınlamak istiyoruz.

Bu yıllar zarfında pek çok kez sunucu geçişi, değişikliği ve yükseltmesi yaptık. Hatta ODTÜ (METU) davetinde salondaki katılımcılara bu sunucu maceralarımızın bir kısmını da anlattık: ODTÜ Bilişim Günü 2018: Technopat Konuşması

Technopat ve Technopat Sosyal

Haberlerimiz, makalelerimizin yayınlandığı anasayfamız ve forum olarak başlayıp Technopat Sosyal adını alan bir kullanıcı katılımlı platformumuz mevcut. Devamlı gelişen, büyüyen ve güncellenen içerik arşivimiz, her gün eklenen sayısız konu ve yorum ile düzenli olarak büyüyoruz. 2849 Video çekmekle kalmadık, 27.779 haber ve makale de yazdık. Ayrıca onbinlerce konu yanıtladık, yüzbinlerce yoruma cevap yazdık. Şu an 1 milyona yakın (983.519) konu, 6.715.673 mesaj, 317.474 kayıtlı kullanıcı ile Technopat Sosyal, Türkiye’deki en büyük platformlardan biri olarak sizlere hizmet etmeye devam ediyor.

Hatta Technopat Reklam Güncellemesi gibi konularla sizlerle neler olup bittiğini, platformun arkaplanından ön yüzüne yansıyan güncellemeleri de dönem dönem paylaşıyoruz. 2019 Yılının sonbaharında aldığımız karar ile üyelerimize daha az reklam gösteriyor, katılımcılar için daha hızlı ve daha rahat bir ortam sunuyoruz. Sevilen ve sevilmeyen her türlü görüşü dikkate alıp, en mantıklı seçimleri yapmak için çalışıyoruz.

Sonuçta Technopat Sosyal bizim ekibimize doğrudan bağlı, bizden ayrı hareket etmeyen, her zaman okuduğumuz ve paylaşım yaptığımız bir platform olarak aslında anasayfamızın doğal bir devamı niteliğinde. Haber ve makalelerin WordPress platformundaki yapısı ve sunumunu daha çok beğendiğimiz için anasayfada WordPress’i, forum olarak ise Technopat Sosyal’de Xenforo’yu kullanıyoruz.

Covid-19 Etkisi: Yüzde 50 Büyüme ve Aciliyetler…

Normalde hesaplanan ve düzenli gerçekleşen büyümeyi kaldıracak, siteye erişenlere bu verileri sağlayacak donanım ve yazılım tarafında da düzenli bir yükseltme var. Ancak 2020 yılında bütün insanlığı etkileyen Covid-19 salgınının başka etkileri de oldu. Bir yanda hepimizin sağlığını etkileyen gelişmeler, diğer yanda ekonomik değişimler yaşandı. Bunun sonuçlarından biri de internette geçirdiğimiz zamanın, karantina ve evden çalışmanın artışı oldu. Eksik donanımlarımızı tamamlamak, yaşam ve çalışma alanımızı değiştirmek önem kazandı. Bu sebeple de Türkiye’de de USD/TRY kur  değişimlerine ve ekonomideki durumlara, gelişmelere karşın donanım pazarında rekor büyümeler, başarı hikayeleri ortaya çıktı. Çok ilginç, tezatlıklarla dolu ama hareketli ve yoğun bir yayın dönemi geçirdik.

Bu değişimin site trafiğine etkisi de Mart – Haziran döneminde normal büyümenin ötesinde yüzde 50 civarında ek bir trafik büyümesi, artışı getirdi. Bu elbette yayın rating değerleri açısından çok önemli ve yararlı bir gelişme. Zira günde 500.000 sayfa gösteriminden 750.000’e, hatta Nisan ayında günde 1 milyona yakın sayfa gösterimine ulaştık. Sunucu artık limitlerinin ötesinde çalışıyordu, önbellekleme, siteyi hafifletme gibi yöntemler zaten uygulanıyordu. Buradaki geliştirmeler oldukça yararlı oldu.

Öte yandan sitedeki yükselişe karşın yurtdışı fuarların iptal olmasıyla sizlerle her yıl buluşturduğumuz, yerinden yaptığımız yayınları sadece uzaktan, canlı yayın bağlantılarıyla gerçekleştirmek zorunda kaldık. Bütün teknoloji dünyası bu yeni koşullara hızla adapte oldu. Yeni ürünlerin tasarımı, üretimi ve lojistiği yanında sadece donanım değil, yazılım dünyası da koşullara uyum sağladı.

Kadro ve Durumumuz

Mevcut koşullar içerisinde özellikle bir dönem sokağa çıkma yasakları bizi editörlerin evlerinde ufak stüdyolar kurmaya zorladı. Ancak evlerden çalışmak sanıldığı kadar kolay değil. Ekip arkadaşlarınız zorlandığınız ve takıldığınız yerde bir sözleri, ya da bir kasanın ucundan tutmalarıyla sizi motive ediyor, normalde birey olarak yapabileceklerinizden çok daha fazlasını başarmaya imkan sağlıyor.

Ayrıca ofis ortamı, mesai arkadaşlığı, iş arasındaki muhabbetlerimiz ve kahve molalarımız da psikolojik ihtiyaçlar. Bu yüzden salgın döneminde uzun süreler pek çok arkadaşımız evden çalışsa da, tercih ettiğimiz durum bunun kalıcı olması değildi. Biz de buna uygun önlemler alarak 3-4 aylık bir süre sonunda ofisten çalışmaya geri döndük. Şu an herkesin maskesi, ofisin düzenli dezenfekte edilmesi, giriş, çıkış, paket temizliği, çalışma ortamı ve düzeni gibi konularda belirli iç standartlar oturtuldu ve sürdürülüyor.

Elbette hep birlikte piknik yapacağımız günleri de özlemle bekliyoruz. Kadroda zaten yıllardır pek bir değişiklik yok, herkesin sizlere selamı var.

Yükseltme ve Sunucu

Sonuç itibariyle normalde daha sonra yapılması planlanan yükseltmenin daha erkene alınması mecburi bir hal aldı. Geçtiğimiz aylarda sunucu kaynaklarının yetersizliği bizi yazılım güncellemeleri yaparken zorlanan bir sistemle karşı karşıya bıraktı. Bu yüzden bazı geliştirmeleri donanımsal yükseltme sonrasına bırakmak zorunda kaldık.

Yine aynı dönemde, geçtiğimiz yıllardan bu yana devam eden DDOS yani dağıtılmış siber saldırılar da sistemlerin yükünü artırdı. Ancak bu yayıncılık yapan ya da online bir sistem işleten hemen her kuruluş için kaçınılmaz bir durum. Adapte olup yolumuza devam ettik. Siber saldırılardan çok, zaten yük olarak kapasite sınırına ulaşmanın etkilerini yaşadık.

Şimdi eklenen sunucumuzdan da biraz bahsedelim, Linux CentOS işletim sistemi ve Litespeed temelli bu sunucuda işlemci çekirdeği başına lisans ücreti gibi çeşitli masraflar söz konusu. Bu yüzden zayıf ama çok fazla çekirdeği olan bir işlemci yerine az ama her bir çekirdeği çok hızlı bir işlemci kullandık. Yine elimizdeki parçaları değerlendirmeyi ve bu sunucudan sonra yanına ek diğer sunucuları ekleyerek rolleri dağıtmayı hedefledik.

Bu esnada neden bulut sistemlere ve kolay ölçeklenebilir sanallaştırılmış çözümlere geçmediğimizi soranlar da oldu. Bare Metal yani kendi sunucumuzdaki kaynak özgürlüğü, işlem başına ya da bant genişliği ile ücretlendirilmeme gibi farklı sebepleri var. Ufak ya da orta çaplı uygulamalar ve siteler için oldukça hesaplı olan paketler, Technopat.net çapında güç ve kaynak gerektiğinde devasa aylık faturalara dönüşebiliyor. Bu çözümleri kullanmayacağız anlamına gelmiyor, gerekli yerlerde masrafı ne olursa olsun sitemize yatırım yapmaktan çekinmiyoruz. Ancak uzun vadeli maliyetleri hesaplamak ve kontrol altında tutmak bize bu kaynakları başka yerlerde kullanma imkanı veriyor.

Yeni sunucunun özelliklerini bu videolarda görebilirsiniz:

 

EPYC Sunucu? Belki!

Elbette bizden Rack sunucu tipinde sunucu bekleyen ve bütün bileşenlerin Enterprise sınıf olmasını isteyen izleyicilerimiz de var. Onlar için de daha kapsamlı videolarımız yolda. Şu an videolarda gördüğünüz temelde Workstation olarak satılan sistem, bileşenleri eklendikten sonra veri merkezine teslim edildi. Hangi parçayı neden seçtiğimizi de videoda açıkladık.

Aslında videonun hemen ardından yapmak istediğimiz yükseltmeyi erteleme sebebimiz yazılım güncellemeleriydi. Sizlere CentOS’un yeni sürümüyle uyumlu sunucu yazılımlarının kurulumlarını göstermek istiyorduk. Ancak Cpanel ve diğer yazılımlarda kısmen Covid kaynaklı ertelemeler oldu. İstediğimiz sürümlerin gelmesi oldukça ileri tarihlere ertelendi.

Bu sebeple işin yazılım kısmında planladığımız rehberler ve paylaşımlar bir sonraki sunucumuza kalmış durumda. Yine de iş dünyası ve hepimiz için önemli olan kurumsal donanım ve yazılım ürünleri, çözümleri konusunda güzel içeriklerimiz sizlerle olacak.