Anasayfa Haber Apple, App Store Vergilerine Dikkat Çeken Facebook Güncellemesini Engelledi

Apple, App Store Vergilerine Dikkat Çeken Facebook Güncellemesini Engelledi

Apple, App Store Vergilerine Dikkat Çeken Facebook Güncellemesini Engelledi

Şirket kurallarından asla taviz vermeyen ve hiçbir şekilde geri adım atmayan Apple, Facebook’un yaptığı güncellemeyi engelledi. Bunun sebebi ise satın alımlarda görünen “%30 vergilendirme” bildirimi.

Bu ayın başlarında Facebook, işletmelere ve içerik oluşturuculara platformda barındırdıkları çevrimiçi etkinlikler için ücretlendirme olanağı sağlayan yeni bir özellik duyurdu. Şirket, salgın sırasında küçük işletmelere yardım etmek için piyasaya sürdüğünden beri, “en azından gelecek yıl için” ücretli etkinliklerden ücret toplamama sözü verdi.

Facebook ayrıca Apple’dan %30 App Store vergisini düşürmesini veya en azından kullanıcıların Facebook Pay’i kullanarak ödemeler yapmasına izin vermesini istedi. İkinci seçenekte işletmelerin maliyetleri tamamen karşılanabiliyor ve daha sonrasında elde edilen gelirin tamamı geri alınabiliyor. Hiçbir konuda taviz vermeyen Apple ise her iki konuda da Facebook’u reddetti ve sosyal ağın App Store politikalarına savaş açan Epic Games gibi diğer geliştiricilere katılmasını istedi.

Apple, App Store Vergilerine Dikkat Çeken Facebook Güncellemesini EngellediFacebook, ödemelerin doğrudan hedefe ulaşmayacağını bildirmek amacıyla iOS satın alma ekranına Apple’ın %30 kesinti yaptığını açıkça belirten bildirim ekledi. Görünüşe göre Apple, geliştiricilerin “alakasız” bilgileri göstermesini yasaklayan bir App Store kuralına atıfta bulunarak bu uyarıyı kullanıcılara göstermesini engelledi. Facebook, Reuters’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şimdi, insanların küçük işletmeler için hedeflediği paranın gerçekte nereye gittiğini anlamalarına yardımcı olma seçeneğine her zamankinden daha fazla sahip olmalıyız. Maalesef Apple, %30 vergileriyle ilgili şeffaflık bildirimimizi reddetti ancak bu bilgileri uygulama içerisinde sunmaya devam ediyoruz.”

Benzer bir şekilde Google da uygulama içi satın alımlarda %30 kesinti yapıyor. Ancak bu işlem Google platformlarında yapıldığında gelirlerin %100’ü Facebook Pay’in kullanılabildiği Android satın alımlarında elde edilebilecek.