Anasayfa Haber ARM Tabanlı 12 inç MacBook Air Özellikleri ve Fiyatı Sızdırıldı

ARM Tabanlı 12 inç MacBook Air Özellikleri ve Fiyatı Sızdırıldı

ARM Tabanlı 12 inç MacBook Air Özellikleri ve Fiyatı

ARM tabanlı silikon mimarisine dayanan ilk MacBook Air modelleri 849 dolardan başlayan fiyatlarla satılabilir.

Apple, geleneksel x86 tabanlı Intel CPU’lardan şirket içi Apple Silikon yongalarına, yani ARM tabanlı işlemcilere geçiş yaptıklarını duyurarak tarihi bir karar almıştı. Teknoloji devi, MacBook Pro 13 için Intel işlemci seçenekleri sunacak olsa da, uygun bütçeli Macbook Air’ler Apple A14X SoC tarafından desteklenecek.

ARM işlemcileri için mimari tamamen farklılık gösterirken uyumluluk ve yazılım açısından bazı sorunların üstesinden gelmeleri gerekecek. Ancak teknoloji devi, yazılım cephesinde geliştiricilerin yanında dururken geçişi hızlı ve sorunsuz bir şekilde sağlamaya çalışıyor.

Bildiğiniz üzere Apple’ın iPadOS ve iOS işletim sistemleri ARM SoC’lerle tamamen uyumlu. macOS ise bu işletim sistemlerindekilere benzer şekilde birçok uygulamaya sahip ve Apple’ın kendi uygulamalarında değişiklik yapmaları oldukça kolay. Ancak tüm çekirdekleri kullanmak için bazı ihtiyaç duyan diğer uygulamalar üzerinde çalışmalar gerekli. Dolayısıyla yeni macOS Big Sur, yaklaşan MacBook’ları işlevsel ve kullanışlı hale getirmekte anahtar rol oynayacak.

12 İnç Macbook Air

Tüm bunlardan bahsetmişken yeni sızıntılara gelelim. Apple konusunda güvenilir bir kaynak olan @komiya_kj, MacBook Air’in teknik özelliklerini doğruladı. Buna göre yeni 12 inç MacBook Air’in kalbinde bulunan Apple Silicon’a 8 GB ve 16 GB RAM seçeneklerinin yanı sıra 512 GB’a kadar kapasite sunan SSD’ler eşlik edecek. 1 TB seçeneği ise şimdilik belirsiz görünüyor.

Retina ekran korunurken boyut 12 inç’e küçülecek. Öte yandan 15 ila 20 saate kadar yüksek pil ömründen bir kez daha bahsedildi. Yeni MacBook Air, tek bir USB-C bağlantı noktasını koruyacak ve şarj desteği sunulacak. Ayrıca selefi gibi 720p Facetime HD kameraya sahip olacak.

ARM Tabanlı 12 inç MacBook Air Özellikleri ve FiyatıÖte yandan dizüstü bilgisayarın sadece 0.9 kg ağırlığında olacağı ve oldukça hafif olduğu söyleniyor. Klavye tarafında dördüncü nesil Butterfly klavye yapısının kullanılacağı belirtilen 12 inç MacBook Air, 849 dolardan satışa çıkacak ve öğrenciler için 50 dolar indirim yapılacak.

Sızıntı kaynağı, MacBook Pro 13 inç’in Ekim ayından itibaren piyasaya çıkacağını onaylasa da 12 inçlik MacBook Air için henüz tarih verilmiyor.