Anasayfa Video TP-LINK Powerline TL-PA7017 Adaptör Kiti İncelemesi

TP-LINK Powerline TL-PA7017 Adaptör Kiti İncelemesi

Prizden internet aktarımı ne kadar performanslı? Bir ethernet kablosunun yerini tutuyor mu? Tp-Link’in Gigabit ethernet bağlantısı sunan Powerline adaptör kiti olan “TL-PA7017 KIT”e yakından bakıyoruz ve değerlendiriyoruz.

Öncelikle: Kablolu ve kablosuz ağlar

Geniş yaşam alanlarında ağlar ve kapsama alanları hep problem teşkil etmiştir. Favori teknoloji kablosuz Wi-Fi olsa da, performans peşinde olan ve minimum gecikme yani lag olmadan oyun oynamak isteyen kullanıcılar hala kabloyu tercih edebiliyor.

Tabii ki evinizin bir noktasından diğer noktasına ağ bağlantısı kurmak için tek yol kablosuz değil. Günümüzde her ne kadar artık insanlar kabloyla uğraşmak istemese de, mesafe arttıkça ve araya engel girdikçe kablosuz bağlantının dezavantajı ortaya çıkıyor. Bağlantılar zayıflıyor, ping artıyor ve kopmalar meydana geliyor. Bunu özellikle çok eskimiş kablosuz ağ standartlarına sahip donanımlarda görebiliyoruz. Ek olarak masaüstü bilgisayarlarda, her anakart dahili bir kablosuz ağ alıcısıyla gelmiyor. Bazı modellerde var, bazılarında bir adaptör takmak gerekiyor.

Düşük gecikmeli kablosuz çözümler gün geçtikçe yaygınlaşsa da halen evlerin, binaların yapısı, uzak mesafe ya da maliyet bizleri yer yer kablolu çözümlere yönlendiriyor. Özetle kablolu ve kablosuz bağlantıların halen ikisi de geçerli çözümler. Ancak kablo çekmek pek istenen bir durum değil.

Powerline’ın LAN kablosu üzerindeki avantajı

Genellikle 3+1 ve daha büyük ya da dubleks yani iki katlı evlerde bağlantı sorunları ve kablo ihtiyacı sık görülen bir durum. Bunun için bir çözüm yolu güçlü ve yeni standartlara sahip Wi-Fi menzil genişletici yani sinyal yükseltici kullanmak. Wi-Fi Mesh sistemleri, farklı Router’lar ile ağı dağıtmak gerekiyor.

Diğer çözüm ise ağ kablosu çekmek. Kablo genellikle uzun mesafelerde daha performanslı bir çözüm. Zira sinyal parazitlerinden ya da sinyal kalabalığından etkilenmiyor. Ayrıca basit, tak ve çalıştır bir çözüm. Ancak sorun şu ki artık neredeyse hiç kimse evinin ortasından geçen bir kablo istemiyor. Kablonun gizlenmesi için tadilat yapmak gerekiyor. Kablo kanalı çekmek ya da duvarları delmek pek tercih edilen bir çözüm değil. Bu noktada TP- Link Powerline ile bize farklı bir kablolu ama kablo döşemeye gerek bırakmayan çözüm sunuyor.

Powerline evinize döşenen 220 Watt şebeke elektriği tesisatı üzerinden ağ sinyallerini ileten bir teknoloji. Evinizde hazır çekilmiş bir kablo tesisatı var, duvarların içerisinde, zaten saklanmış durumda. Öyleyse niye bir de ağ kablosu çekmeye uğraşalım? Üstelik Powerline kit üzerinde sunduğu ekstra priz sayesinde, takıldığı prizi iptal etmemiş oluyor. Yani tak ve çalıştır kolaylığı, kablo ve menzik bir arada!

Powerline Sistemlerin Çalışma Mantığı

Sistemin çalışma prensibi şöyle, set halinde 2 ürün çıkıyor kutudan ve bunların birini modem ya da Router’ınızın yanına takıp, Router’dan bir ağ kablosu yani ethernet bağlantısı yapıyorsunuz. Sonra aynı elektrik tesisatına yani aynı faza bağlı başka bir prize, bu kitin ikinci adaptörünü takıyorsunuz. Aynı şekilde bu adaptöre de altındaki ethernet portundan bir kablo bağlıyorsunuz. Böylece kablo döşemeden uzak bir noktaya ağ kablosuyla interneti aktardınız. İster bilgisayarınıza takın, ister başka bir kablosuz dağıtıcıya, mesafe ve sinyal sorunlarını atlatıp istediğiniz mesafeyi katedebiliyorsunuz.

Montajı yaptıktan sonra cihazların üzerindeki tek tuş olan eşleştirme tuşuna basmanız gerekiyor. Bu tuşa mutlaka aynı anda basmanıza gerek yok, iki dakika içerisinde tuşa basmanız yeterli. Bunun ardından cihazlar eğer ortak şebeke hattı içindelerse, birbirlerini görüp eşleşiyorlar. Bunu eşleşme LED’inin sürekli yanmasından da doğrulayabiliyorsunuz.

Bu sistem bir apartmanın farklı daireleri arasında çalışmıyor çünkü farklı dairelerin elektrik hatları birbirinden ayrı olur. Yani komşunuz gidip benzer bir ürün alıp sizin ağınıza erişemez veya internetinizi kullanamaz. Dublex bir eviniz var diyelim. Router alt katta ve ağınıza dahil etmek istediğiniz TV, laptop ya da oyun konsolunuz üst katta. Bu durumda kablosuz ağ sinyalleri oldukça zayıf kalacaktır. Kitin birini alt kattaki Router’ınıza, diğerini de ağınıza dahil etmek istediğiniz üst kattaki cihazınızın olduğu prize takıyorsunuz ve böylece elektrik hattı üzerinden ağ kurulumunu yapmış oluyorsunuz.

Eğer iki katta farklı elektrik hatları varsa yine bir çözüm seçeneğiniz var, duvarda elektrik kablolarının geçtiği dirsekler dar bile olsalar, elektrikçiler duvarları delmeden, çeşitli noktalardaki erişim deliklerinden bu kabloları değiştirebiliyor. Kablonun ucuna yenisini bağlayıp çekerek, duvar içlerindeki elektrik kablolarını değiştirmek mümkün. Sigortadaki bağlantılar da benzeri şekilde değiştirilebiliyor. Yani en az uğraş ile ve dar kanallarda bile yapabileceğiniz değişiklikler var. Özellikle artık sayısı azalsa da bazı eski evlerde eski 110 Watt’lık kablolar kalmış olabiliyor, bunları da değiştirebilirsiniz.

Kutuya dahil edilen 2 adet 2 metrelik ağ kabloları da kurulumu kolaylaştırıyor. Bu sayede kurulum gecesi kablo aranıp durmuyorsunuz.

Performans ve dikkat edilmesi gerekenler

Bu kitin Gigabit ethernet hızları sunabilmesi bir diğer güzel tarafı, bu da 4K Video Streaming ve oyunculuk gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bant genişliğini sorunsuzca elde edebileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik Powerline’ı ağınıza dahil etmeniz herhangi bir ping artışına da sebep olmuyor. En azından bizim kullanımımızda aynen Ethernet performansı elde ettik.

Editör’ün Notu: Çağan ürünü bir aydan uzun süre evinde kullandı, YouTube’a video yüklemek, oyun, film izlemek vb. bir kullanıcı olarak kullandı ve ofiste bu performans ekipte değerlendirildi.

Cihazın kullanım esnasında bir miktar ısınması normal ve aşırı ısınmaya karşı yanlarda havalandırma delikleri bulunuyor. Ancak hiçbir zaman elle tutulamayacak kadar sıcak olmuyor. Bazı kullanıcıların Powerline cihazlarda bunu sorduğunu gördük ve önceden yanıtlayalım istedik. Elektrikli bütün cihazlar bir miktar ısınabilir. AV1000 kitindeki cihazlar ortalama 2.4, maksimum 2.7 Watt elektrik tüketiyor. Stand-By modunda ise 0.5 Watt.

Ancak dikkat etmeniz gereken ve en çok sorulan soru başka. Tp-Link’in önerdiği kullanım şekli kiti priz çoklayıcılarına değil, doğrudan duvara takmanız. Bu sayede oluşabilecek parazitlerin olabildiğince önüne geçiliyor. Biz yaşamadık ancak ağınızda sık sık kopmalar yaşarsanız, evinizdeki başka prizlerle denemenizi öneriyor Tp-Link. Çünkü klima ve çamaşır makinesi gibi cihazların ürettiği parazitler bazen ağ sinyallerini etkileyebiliyor. Bu durumu farklı elektronik cihazlarda aksaklık olarak da yaşayabilirsiniz, yüksek güç tüketen elektrikli cihazlar bir miktar parazit üretir ve diğer elektronik cihazları etkilerler.

Yaptığımız performans testinde 1000 Mbps aktarım hızında bir hattan beklenebilecek performansı aldık. Pratik son kullanıcı deneyimimiz 900 Mbps üstü hızda dosya transferi yapabildiğimizi gösterdi. Sonuçta cihaz üzerinde yazdığı gibi Gigabit ethernet hızlarına ulaştı yani CAT6 ethernet kablosu çekmekten farksız.

Sonuç değerlendirmesi

Kablolu ağın performansını, kablosuz ağın rahatlığıyla yaşamanızı sağlayan pratik bir ağ çözümü diyebiliriz Tp-Link TL-PA7017 Adaptör Kiti AV1000 olarak da geçen Gigabit bir Powerline ürünü olarak sorunsuz bir kullanım ve tam performans sundu. Özellikle 300 metreye kadar menzilde, kablo döşemeden olan elektrik hattını kullanmak, sizi kablo masrafından ve bir ton uğraştan kurtardığı gibi oldukça da uygun fiyata geliyor. Bu yüzden bu cihazı tavsiye ediyoruz. Diğer uçta kablosuz güçlü bir Router da bulunursa pek çok farklı konutta ve iş yerinde yararlı olacaktır.