Anasayfa Mobil Oppo Reno2 Z Alınır mı?

Oppo Reno2 Z Alınır mı?

Bundan yaklaşık bir yıl önce piyasaya sürülen Oppo Reno2 Z, fotoğraf yetenekleri ve pop up kamerası ile dikkat çeken bir model.

Öncelikle Oppo Reno2 Z bazı açılardan benim sevdiğim akıllı telefonlardan biri. İlk piyasaya sürüldüğünde 3.800 TL gibi bir fiyat etiketi taşıdığı ve o dönem benzer fiyat aralığında çok daha rekabetçi telefonlar bulunduğu için gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir telefon değildi. Ama bugün baktığımızda pek çok rekabetçi telefonun fiyatı yükseldi. Doğal olarak geçen bir yıllık süreçte Reno2 Z’nin de fiyatı 3.000 TL bandına geriledi. Bu da Reno2 Z’yi önerebileceğim bir model haline getirdi.

Reno2 Z toplamda 5 kameraya sahip. Bunlardan 4’ü arka kamera sistemini oluştururken, 5. Kamera telefon kasası içerisine gizleniyor. Arka yüzde bulunan kamera düzeni ise şu şekilde:

– f/1.7 48 MP ana kamera
– f/2.2 8 MP ultra geniş açılı kamera
– f/2.4 2 MP monochome kamerası
– f/2.4 2 MP derinlik algılayabilen yardımcı kamera

Görüldüğü üzere diğer orta segment cihazların çoğunda olduğu gibi Oppo Reno2 Z de 2 çekim ve 2 yardımcı kamera düzeni uyguluyor.

48 MP ana kamera orta segment telefonlar için son derece önemli. Bu sayede pikselleri birleştirerek HDR açısından daha yoğun sonuçlar elde edilebiliyor, düşük ışıkta daha iyi görseller ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bu fiyat aralığında genellikle telefoto kamera görmüyoruz. Yakınlaştırma işlevini ana kamera üstleniyor. Haliyle çözünürlüğün yüksek olması kesilip yaklaştırılan alanda daha net görüntü anlamına geliyor.

Reno2 Z odaklanma için yapay zeka kullanıyor ve böylece hem gün ışığı hem de gece fotoğraflarında hızlı bir biçimde önünüzdeki sahnenin fotoğrafını seçebiliyorsunuz. Bunun dışında uygulayabileceğiniz özel filtreler ve yardımcı araçlar var. Ayrıca bu çekim hızı gece fotoğraflarında da geçerli. Siz aydınlatması düşük bir ortamda fotoğraf çekmek isterseniz Reno2 Z kısa bir pozlamanın ardından gece fotoğrafı çekiyor. Işık koşullarına bağlı olarak gren seviyesi ya düşüyor, ya da artıyor. Ama telefonun özel gece modunu kullanırsanız aldığınız sonuçlar da buna oranla çok çok daha iyi oluyor. Daha önce Reno2 Z’nin kameralarına eğildiğim bir video hazırlamıştım. Uzun pozlama ve tripod desteği ile orta segment bir telefondan amiral gemisi akıllı telefonlara yakın bir performans elde ediyorsunuz.

Ultra geniş açı doğa fotoğrafları ve yapıları fotoğraflarken işinize yardımcı olurken, 2 MP’lik derinlik algılayabilen kamera da, portre fotoğraf çekerken işini gayet temiz yapıyor.

Video tarafında ise 4K 30 fps gibi bir seçeneğimiz olsa da, işlemci gücü bu seviyede bir veriyi işlemekte yetersiz olacağı için EIS çalışmıyor. Eğer sabitleme açısından daha iyi sonuçlar almak istiyorsanız 1080p /30fps’de video çekmenizi öneriyorum. Zaten telefonda ana kamerada 60 fps video da çekemiyorsunuz.

Gelelim pop up kameraya. Aslında 2019 yılında pek çok modüler kameralı telefon inceledim. Bunlardan bazıları Reno2 ve Huawei Y9 Prime 2019 gibi kaliteli sonuçlar verirken, bazıları da Samsung Galaxy A80 gibi dayanıklılık tarafında sınıfta kaldı. Ama düşünüldüğü gibi pop up kamera kısa süreli bir trend oldu ve ne Reno 3 serisinde ne de diğer telefonlarda 2020 model çok fazla pop up kamera görmüyoruz.

Reno2 Z de pop up kameralı bir telefon satın almak isteyen ve bu telefonların fiyatlarının daha uygun hale gelmesini bekleyenler için önemli bir akıllı telefon. 16 MP’lik selfie kamerası çok iyi iş görürken, mekanizma da son derece güzel çalışıyor.

Ama unutmamak lazım akıllı telefonlarda çok fazla motorize parça görmememizin önemli bir sebebi var: Bu cihazlar bizim artık bir parçamız ve onları gün içerisinde sık sık kullanıyoruz. Telefonun su ve doz direncini önemli ölçüde düşüren ve bozulma ihtimali olan bir parça ancak kısa bir süre için trend olabilirdi, zaten de öyle oldu. Bu telefonu satın alırsanız ona çok iyi bakmalı ve çevresel koşullara da her zaman dikkat etmelisiniz.

Oppo Reno2 Z Donanım ve Performans

Gelelim donanım özelliklerine. İçerisinde Helio P90 işlemci platformu barındıran Oppo Reno2 Z, orta segment için kararlı bir performans sunuyor. Ama burada önemli olan işlemcinin kararlılığı dışında güncelleme desteği. Çünkü çıkışı üzerinden bir yıl geçen bir telefonda insanların ilk baktığı nokta genellikle Android sürümü oluyor.

Ekran ve tasarıma baktığımızda ise malzeme kalitesi olarak Reno2 Z’nin gerçekten çok iyi bir model olduğunu söyleyebiliyoruz. Kendi fiyat aralığında çok fazla görmediğimiz alüminyum çerçeve ve iki yüzü Corning Gorille Glass 5 kaplı bir model. Ekran tarafında 6.53 inç ve AMOLED panel kullanılıyor. Her ne kadar henüz tam kararlı çalıştığını söyleyemesem de ekran altından parmak izi okuma gibi teknolojileri destekliyor.

Elbette telefondaki pil ve bu pilin ne kadar hızlı dolduğu da önemli noktalar. Reno2 Z’de 4.000 mAh pil var ve bu bataryayı 20W VOOC 3.0 ile hızlı bir şekilde doldurabiliyorsunuz. MediaTek şu an için verimlilik tarafında biraz sorunlu bir işlemci ama Reno2 Z genellikle gün içinde şarj ihtiyacı doğurmuyor.

Kısacası ilk piyasaya sürüldüğünde bu telefon için istenen 4.000 TL’ye yakın fiyatı çok yüksek bulan biri olarak, bugün baktığımda çok daha alınabilir bir cihaz olduğunu düşünüyorum.